Билки и натурални продукти за справяне с анемия при бременност
Всичко с Вашата бременност върви гладко, когато изведнъж чуете диагнозата: анемия при бременност. Какво? Как може да се случи това? Та нали спазвате здравословна и балансирана диета, която да осигури максимално полезни вещества за Вас и бебето, приемате витамини за бременни и... дори не сте вегетарианец.
Е, трябва да знаете, че наред с акнето, запека и киселините, анемията е също много често срещана по време на бременност. За щастие, има много естествени решения, които може да използвате, за да се справите с това.
Какво е анемия?
Анемията е състояние, при което се наблюдава намален брой здрави, пълноценни червени кръвни клетки. Това влияе върху доставката на кислород от белите дробове към тъканите на тялото. Има над 400 вида анемия, но по-голямата част от анемията по време на бременност е причинена от ниско съдържание на желязо, с недостиг на фолиева киселина, идваща на второ място.
Причини и рискови фактори за анемия по време на бременност
Близо 50% от всички жени развиват анемия по време на бременността си. Това обаче не означава, че не бива да се вземат мерки за справяне с проблема. Дори преди бременността да сте били анемични и да се придържате към здравословна диета, не бива да пренебрегвате състоянието.
По време на бременността сърцето работи по-усилено, за да осигури адекватно хранене на плода. Тялото увеличава обема на кръвта с 30-50%. Поради това увеличение на кръвния обем е важно за бременните жени също да увеличат приема на фолиева киселина и желязо. Именно повишеният обем на кръвта е една от основните причини за анемия по време на бременност.
Друга причина за анемия по време на бременност е свързана с телесните течности, които също се увеличават значително, като по този начин разреждат кръвта и допълнително намаляват броя на червените кръвни клетки. Ако кръвните показатели са в граничните стойности или леко анемични, не е толкова притеснително, тъй като вероятно това се дължи на допълнителните течности, а не на ниско съдържание на желязо.
Ако сте вегетарианец или избягвате червено месо, тогава рискът от развитие на анемия по време на бременност е по-голям, тъй като животинските протеини са с високо съдържание на желязо. Червено месо, черен дроб и дори морски дарове са с високо съдържание на желязо, но често бременните изпитват отвращение към месото по време на бременността, което е допълнителна предпоставка за анемия.
Рискът от развитие на анемия е по-висок и при многократни бременности, бременност с близнаци или, ако последната бременност е била скоро преди настоящата. Честото повръщане също повишава риска.
Ако обикновено менструацията Ви е била по-обилна, тогава е по-вероятно да развиете анемия. Тежко кървене от полипи, язви или дори даряване на кръв също изчерпва броя на червените кръвни клетки.
Ниските нива на желязо са една от най-притеснителните причини за анемия, тъй като, когато нивата на желязо са ниски, червените кръвни клетки не са в състояние да пренасят кислород в тъканите на тялото. Въпреки че е нормално да се наблюдава лека анемия по време на бременност поради повишен обем на кръвта, тежката анемия може да постави Вас и Вашето бебе в риск от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане.
Симптоми на анемия при бременност
Има няколко сигнала, които може да са насочващи за наличие на анемия. При някои жени може да се проявят само няколко симптома, а при други - всички.
- лека замаяност
- бърз или неравномерен пулс
- задух
- тъмни кръгове под очите
- прекомерна умора
- проблем с концентрацията
- бледа кожа, устни и нокти
- студени ръце и крака
- слабост
Имайте предвид, че тези симптоми могат да бъдат причинени и от други проблеми, свързани с бременността, като задържане на течности в краката, хормонални промени или понижаване на нивата на кръвната захар и кръвното налягане.
Подробна информация за същността на анемията, видовете анемия и клиничните им особености може да научите в здравния проблем: Анемия
Каква е ролята на диетата при анемия по време на бременност?
Диета играе решаваща роля в поддържането на нивата на желязо, фолат и В12, всички от които, са необходими за предотвратяване и лечение на анемията.
Има два различни вида желязо: хем- и нехем-хем желязо. Нехем-желязото се съдържа в растителни храни като спанак, леща и боб. Имайте предвид, че желязото, което се намира в растенията, не се абсорбира толкова лесно, колкото желязото, намиращо се в месото. Затова, когато ядете богати на желязо растения, най-добре е да ядете храни, съдържащи витамин С, в същото хранене, за да подпомогнете абсорбцията на желязо.
Бременната жена трябва да включи някои продукти в ежедневната си диета, за да подпомогне справянето с анемията. Ежедневно трябва да приема нетлъсто червено месо, птици и риба, червено цвекло, листни зеленчуци като спанак и броколи, зърнени храни и зърна, обогатени с желязо, боб, леща, ядки, семена, яйца. Подходяща е следната рецепта:
Домашна рецепта срещу анемия при бременност
Смесете:
1 чаша доматен сок
1 чаша сок от моркови
1 чаша сок от червено цвекло
1/2 чаша ябълков сок
Консумацията на този сок дневно сутрин и вечер по време на бременност поддържа кръвната картина в нормални граници и значително подпомага лечението на анемия по време на бременност. Освен това, доставя много хранителни вещества и витамини, които са от съществено значение по време на бременността.
Избягвайте храни, които възпрепятстват усвояването на желязо!
Полифенолите, като тези, съдържащи се в спанак, плодове, ядки, бобови растения, зърнени култури и броколи, потискат усвояването на желязо. Фитатите също така инхибират способността на тялото да използва желязо. Те може да се открият в някои зърна и фасул. Танините от чая могат да намалят абсорбцията на желязо до 50%.
Избягвайте рафинирани въглехидрати, захар и антибиотици, тъй като това стимулира чревния дисбаланс и развитието на ненормална чревна флора, а това може да попречи на справянето с анемията по естествен начин, тъй като определена група патогенни бактерии, които процъфтяват в този вид чревна среда, обичат желязото! Тези щамове (сред които Actinomyces spp., Mycobaterium spp., Corynebacterium spp. и други) използват желязото, което човек получава с храната си, водейки до дефицит на желязо или анемия.
Калцият е двойна неприятност, когато става въпрос за усвояването на желязо, тъй като той може да намали бионаличността на хем- и нехем-желязото с 50-60%. С други думи, обогатената с желязо зърнена закуска, комбинирана с мляко е най-лошият източник на желязо, на който можете да заложите.
Естествени средства срещу анемия при бременност
Справяне с анемия по време на бременност може да изглежда притеснително, но за щастие има много естествени средства и билки, които могат да помогнат за възвръщане на нормалните стойности на желязото в кръвта или поне да ви накарат да се чувствате много по-добре. Обсъждайте с акушер-гинеколога си всяка добавка или билка, която решите да опитате, за да сте сигурни, че то е безопасно за Вас и бебето.
Червено месо и черен дроб
Червеното месо и черният дроб са едни от най-богатите източници на желязо. Черният дроб съдържа в изобилие естествен витамин А, който е необходим за правилното усвояване на желязото. Ако не можете да консумирате черен дроб по някаква причина, може да го приемате под формата на капсули.
Говеждият черен дроб съдържа 1,4 мг желязо на 30 грама, а смляното говеждо месо съдържа 6 мг желязо на 30 грама. Въпреки че суровият спанак съдържа 0,8 мг желязо на 30 грама, то е нехем-желязо, което е по-трудно за абсорбция. От друга страна, спанакът съдържа и полифеноли, които намаляват още повече абсорбцията на желязо.
Меласа
Меласата е с естествено високо съдържание на органично желязо и страхотна храна, която естествено повишава кръвните нива на този минерал. Тя е богата, не само на желязо, но и на магнезий, калий и витамин B6.
Лесен начин да приемате по 1-2 супени лъжици меласа всеки ден е в чаша гореща вода. Добавете супена лъжица кокосово масло и 1/2 чаена лъжичка джинджифил. Тази здравословна напитка също може да използвате като заместител на кафето по време на бременност, ако се опитвате да избегнете кофеина.
Друг, изключително вкусен начин да се възползвате от ценните качества на меласата е под формата на джинджифилови сладки с меласа.
Нар
Нарът е плод, който е изключително богат на мазнини, захари, фибри, протеини и въглехидрати. По-специално, той доставя калций, желязо и минерали като калий и мед. Всички тези хранителни вещества работят ефективно за повишаване на хемоглобина в кръвта и за поддържане на здравословен кръвен поток. Освен това е богат на витамин С, който помага за подобряване на абсорбцията на желязо в организма, което води до повече червени кръвни клетки. Симптомите на анемия, като слабост, виене на свят и изтощение също изчезват постепенно. Може да използвате нар срещу анемия при бременност като просто смесите две супени лъжици сух прах от семена от нар и една чаша топло мляко. Пийте тази смес веднъж или два пъти на ден.
Друг вариант да се възползвате от полезните съставки на нара е като смесите чаша сок от нар, две чаени лъжички мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Пийте тази смес всеки ден със закуската си.
Още по-лесен начин е да изяждате по един нар на празен стомах всяка сутрин. Можете също да пиете по една чаша сок от нар със закуската.
Фурми
Фурмите са едно от полезните домашни средства за анемия, защото са богати на желязо. Освен това, съдържат и витамин С. Наред с това те осигуряват минерали като калций, манган, магнезий и мед. Медта е особено необходима за производството на червени кръвни клетки.
Накиснете две фурми за три часа в една чаша топла вода. След като водата се охлади, я изпийте. Тази вода е идеална за хора, които не могат да пият мляко или млечни продукти и са с непоносимост към лактоза.
Червено цвекло
Цвеклото е богато на желязо, калций, фибри, сяра и витамини, което го прави един от потенциалните домашни средства за анемия. Това лекарство е особено полезно за хора, страдащи от анемия, причинена от недостиг на желязо. Отделно от това, цвекло е силно детоксикиращо естествено средство на тялото и подпомага доставянето на повече кислород в тялото. По този начин помага да се увеличи броят на червените кръвни клетки в тялото.
Смесете една чаша прясно изцеден сок от ябълка с чаша сок от цвекло. Добавете две чаени лъжички мед. Консумирайте два пъти на ден.
Друг начин е да смесите 1/2 сладък картоф, три моркови и едно червено цвекло със среден размер в сокоизстисквачка. Пийте този сок веднъж на ден.
Още по-лесна алтернатива е да ядете цвекло под формата на салата в комбинация с моркови.
Банани
Богати на желязо, бананите спомагат за ускоряване на производството на хемоглобин и други ензими, които са жизненоважни за образуването на червени кръвни клетки. Освен това, наличието на магнезий в този плод спомага за синтеза на хемоглобин.
Може да приготвяте пюре от зрели банани заедно със супена лъжица сок от индийско цариградско грозде (амла). След това, яжте от сместа два до три пъти на ден.
Най-лесният начин да го включите в диетата си е като изяждате по един зрял банан два пъти на ден.
Витамин Ц
Витамин Ц подобрява абсорбцията на желязо от растителни източници, затова консумирането на храни, съдържащи витамин С, като цитрусови плодове, ягоди, киви, пъпеш, листни зелени зеленчуци, домати и чушки, може също да подпомогне усвояването на желязо. Витамин Ц обаче не оказва значително влияние върху източниците на хем-желязо от животински протеини.
Можете да получите витамин Ц от хранителна добавка на витамин или да добавите малко витамин С и спанак към сутрешното си смути.
Желязо
Ако подозирате, че може да имате недостиг на желязо, е важно да се консултирате с Вашия лекар, преди да прибегнете до самодиагностика и самолечение. Предозирането с добавки на желязо може да бъде опасно, като потенциално причинява чернодробно увреждане наред с другите възможни проблеми. Вашият лекар ще може да определи дали имате недостиг на желязо и Ви предпише правилната доза желязо, която да вземете, ако това е необходимо.
Ако Вашият лекар препоръчва приемане на добавка от желязо, важно е да приемате желязо поне два часа преди или четири часа след приема на антиацидни средства, тъй като те могат да попречат на абсорбцията на желязо. Трябва да имате предвид, че повечето добавки съдържат железен сулфат, който е слабо абсорбираща се форма на желязо. Той може също да причини леко до тежко гадене, тъй като тялото трудно го смила.
Билки за анемия при бременност
Глухарче, люцерна и коприва
Подходяща билкова рецептата срещу анемия при бременност включва богати на хранителни вещества билки като глухарче, люцерна и коприва, които подхранват кръвта. Известно е, че коренът на къдравият лапад също е особено богат на растително желязо.
Можете да комбинирате еднакви части от изсушен корен от къдрав лапад, коприва, люцерна, листа от глухарче и лимонова трева в билкова смес за подобряване на абсорбцията на желязото.
Напълнете 1/3 от стъклен буркан с билките и добавете ябълков оцет, за да се запълни, оставяйки около 2см разстояние от ръба. Затворете плътно и разклащайте ежедневно в продължение на 3 седмици. След това можете да приемате по 60 капки преди всяко хранене, за да помогнете с абсорбцията на желязо.
Магданоз
Магданозът е богат на фолиева киселина и желязо, което го прави един от най-популярните домашни средства за анемия. Половин чаша пресен магданоз осигурява 5.5 мг желязо, което може да задоволи 10% от дневните нужди на организма. Освен това, тази билка е с високо съдържание на витамин С, който помага на организма да абсорбира желязото. Можете да използвате магданоз в супи, сандвичи, салати и яхнии или да приготвите чай:
Вземете пресен или изсушен магданоз и го поставете в чаша вряла вода за около пет минути. След това, прецедете и добавете една чаена лъжичка мед. Пийте чая два до три пъти на ден за бързи резултати.
Семена от сусам
Тъй като те са с високо съдържание на желязо, семената от сусам са фантастично лечение за анемия. 1/4 чаша семена от сусам ще осигури около 30 процента от препоръчителното дневно количество желязо. Високото съдържание на фолиева киселина в него също помага да се контролира проблемът с анемията. Сусамовите семена са полезни и за пречистване на кръвта в тялото, като по този начин значително намаляват проблема с анемията. Ето как да се възползвате от сусамовите семена за анемия:
Накиснете една чаена лъжичка сусам в достатъчно вода за около два часа. По-късно прецедете и смелете тези семена, за да получите паста. Към пастата добавете една супена лъжица мед и смесете добре. Яжте от тази паста два пъти на ден.
Спанак
Зелените листни зеленчуци, включително спанака, се смятат за един от отличните домашни средства за анемия. Това се дължи на високото съдържание на желязо, бета-каротин, калций, фибри и витамини А, С, Е и В9 в него, които помагат за възстановяване от анемия. Само половин чаша прясно изцеден сок от спанак всеки ден е това, от което се нуждаете, за да се борите с анемията си. Може да използвате спанака като средство срещу анемия като:
Под формата на сок: Пригответе една чаша сок от спанак и добавете към него две лъжички мед. Пийте този сок ежедневно, в продължение на четиридесет дни за видими резултати.
Спаначена супа: Консумацията на спаначна супа два пъти дневно е друг полезен начин за лечение на анемия. За да направите супата вкъщи, трябва да вземете една чаша бланширан спанак и да добавите малко вода към него. В един тиган загрейте една чаена лъжичка зехтин и задушете в него малко нарязан лук и скилидки чесън до получаване на златист загар. След това добавете малко сол и спанакът и гответе сместа на слаб огън за около 5 - 10 минути. Вашата супа е готова за употреба. Яжте такава супа всеки ден, поне за месец, за да забележите подобрението.
Коприва
Копривата е използвана или консумирана като естествено лечение за болезнени мускули и стави, подагра и анемия в продължение на стотици години. Тя е с богато съдържание на желязо, така че е много ефективно средство за борба с анемията. Също така е богат на витамини А (ретинол), витамин С (аскорбинова киселина), витамини от В група и витамин К, които подобряват усвояването на желязото в организма. Тази билка може да се използва под формата на тоник, добавка или чай.
За да приготвите чай от коприва у дома имате нужда от:
- нарязани листа от глухарче - две чаени лъжички
- нарязани листа от коприва - 1/4 чаша
- вода - 2 литра
Вземете тенджера и сложете листата от коприва с литър вода. Варете в продължение на шест минути, след което прецедете водата и я изхвърлете. След това смесете листата от коприва с листата от глухарче в тенджерата. В отделен съд или кана изсипете останалата вода и я оставете да ври три минути. Изсипете водата върху тези билки и оставете да се накиснат за около пет минути. Прецедете билките и течността пресипете в чаши. Консумирайте една чаша чай всеки ден.
Още билки и алтернативни средства, които могат да са от полза в лечението на анемия може да откриете в:
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ХЕМФЕРУМ таблетки 14 мг * 40
ФЕРОГЛОБИН B12 сироп 200 мл ВИТАБИОТИКС
21 СЕНЧЪРИ ЖЕЛЯЗО таблетки 27 мг * 110
ФОРТЕФЕР саше * 30 ФОРТЕКС
ПРОМОФОЛИЕВА КИСЕЛИНА таблетки 400 мкг * 100 GNC
БИОВЕА ВИТАМИН B12 + ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА 59 мл
Библиография
https://www.mamanatural.com/anemia-during-pregnancy/
http://americanpregnancy.org/naturally/treat-iron-deficiency-naturally-pregnancy/
https://www.thehealthyhomeeconomist.com/natural-ways-to-resolve-anemia-in-pregnancy-without-iron-pills/
https://www.pregnancyhealth.net/anemia-problem-during-pregnancy/
http://www.ekunji.com/health/home-remedies-for-anemia-during-pregnancy
https://effectiveremedies.com/home-remedies-for-anemia/
https://effectiveremedies.com/home-remedies-for-anemia/
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- храни и пробиотици
- Анемия
- Бременност
- E172 Железни оксиди и хидроксиди
- Суеверия за бременните и раждането, свързани с медицинската история
- E579 Железен глюконат
- Упражнения за бременни с фитнес топка
- Научен подход в разработката на тестовете за бременност
- Кои са симптомите на анемията?
- Желязото – хранителни източници, дневна необходимост и значение за организма
- Хранене при анемия
Коментари към Билки и натурални продукти за справяне с анемия при бременност