Билки и билкови рецепти при недостиг на витамини
Много отдавна, когато нашите предци са били ловци и събирачи, те използвали всички дарби на природата, които могат да ги наситят, да им дадат сила и да ги излекуват от болести. С течение на времето хората са подбрали най-вкусните и високодоходни според тях растения от дивата природа и са се научили да ги отглеждат, да развиват нови сортове и да постигат по-големи добиви и издръжливост. Много растения останали сред неизбраните. Тях наричали диви и ги използвали само в крайни случаи - по време на глад и болести. С течение на времето, знанията за полезните свойства на дивите растения изчезват, и дори връзката им с глада и болестите не предизвиква мнозина дори да ги изпробват. Това било голям минус, защото много диви растения били по-полезни от култивираните. Просто трябва да знае малко повече за тях!
Изображение: framar.bg ©
В наши дни вече знаем, че голям брой от лечебните растения съдържат значителни количества витамини и дължат част от своя благоприятен ефект именно на витаминното си съдържание.
Месец май е най-подходящото време за събиране на диви растения, защото точно тогава в тях се съдържат максималното количество витамини и други биологично активни вещества, от които се нуждаем през пролетта. Преди началото на цъфтежа, зелените растения съдържат всички витамини и минерали, които ще се използват за образуване на плодове и семена. И тъй като семената им се използват по-трудно за храна, човек трябва да се възползва от момента, в който веществата, са в по-лесно смилаема форма.
Недостатъчното постъпване на витамини с храната може да доведе до понижаване на стойности им или липсата на определени витамини. Това разбира се, се отразява негативно върху организма и се проявява с различна симптоматика в зависимост от недостига или липса на конкретния витамин (А,В, С, К и други).
Таблица за най-известните витаминозни растения
Растение | Употребяема част | Витамини |
Лук | Луковица, листа | Витамин С, каротен |
Иглика | Свежи листа | Витамин С, каротен |
Шипка | Плодове | Витамин С до 2100 мг% |
Лютива пиперка | Плодове | Витамин С до 1000 мг%, каротен, Витамин В2 |
Хрян | Корени | Витамин С |
Червено френско грозде | Плодове | Поливитамини |
Горска ягода | Плодове | Витамин С, каротен, витамин В1, витамин Р |
Магданоз | Корени, листа | Витамин С, каротен |
Глухарче | Пресни листа | Витамин С, каротен |
Копър | Плодчета, надземна част | Витамин С, каротен, витамин В1, В2, Р, фолиева киселина |
Бреза | Листа | Витамин С |
Кисел трън | Корени, плодове | Витамин С, каротен |
Липа | Цвят | Витамин С, каротен |
Коприва | Листа, коренища | Витамин С, каротен, витамин К, витамин В2, пантотенова киселина |
Тиква | Месеста част | Витамин С, В1, каротен |
Киселец | Листа | Витамин С, каротен |
Градински лапад | Листа, корени | Витамин С, К |
Бял равнец | Съцветия, стръкове | Витамин С, К |
Цвекло | Кореноплод | Витамин С, каротен |
Целина | Кореноплод | Витамин С, В1, каротен |
Полски хвощ | Стръкове | Каротен, витамин С |
Хмел | Шишарки | Витамин С, В1, каротен |
Орех | Листа, плодове, люспи (зелени), зелени орехчета | Витамин С, каротен, витамин В1 |
Трицветна теменуга | Надземна част | Витамин С, каротен |
Бор | Пъпки, листа | Витамин В, С, К, каротен |
Звъника | Стръкове | Каротен, витамин С, витамин РР |
Хвойна | Плодчета, игли | Витамин С |
Поточарка | Свежа надземна част | Витамин С, каротен, провитамин D, В1, В2, Е |
Лечебна динка | Коренища | Витамин С, каротен |
Пача трева | Стръкове | Витамин С, каротен |
Невен | Стръкове | Витамин С, каротен |
Широколист живовляк | Листа | Витамин С, К |
Бял смил | Надземна част | Витамин В1, С, каротен |
Червена боровинка | Листа, плодове | Витамин С |
Морков | Кореноплод | Витамин С, К, РР, фолиева и пантотенова киселина |
Чай при смущения в обмяната на веществата и авитаминози
70 гр. стрък трицветна теменуга
70 гр. корен репей
70 гр. стрък камшик
70 гр. листа коприва
50 гр. корен от глухарче
50 гр. плодове шипка
50 гр. листа орех
Начин на употреба: 2 с.л. от билковата смес се добавят към 600 мл. вряща вода. Сваля се от котлона и се оставя за 30 минути, след което се прецежда. Запарката се пие 3 пъти на ден по 100-150 мл. според възрастта.
Допълнителна информация ще намерите в раздел алтернативна медицина: "Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут".
Рецепти с билки
Салата "Поле"
Необходими продукти: млади листа от глухарче, подбел, коприва, киселец, зелен лук, копър, краставици, ряпа. За соса: сметана, лимонов сок, мед.
Начин на приготвяне: измийте добре продуктите и ги подсушете. Нарежете ги и подправете с продуктите за соса. Сервирайте веднага. Подходяща рецепта за гарнитура към топли ястия.
Салата "Слънчево"
Необходими продукти:1 краставица, 10-15 цвята от подбел, 1 с.л. слънчогледови семена. За овкусяване:1 с.л. зехтин, 1 ч.л. винен оцет,1 ч.л. горчица, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. соев сос.
Начин на приготвяне: измийте и подсушете продуктите. Нарежете краставицата (без да я белите) на тънки филийки заедно, добавете цветовете от подбел. Овкусете и добавете семената.
Сос от коприва
Необходими продукти: млада коприва, орехи, зелени подправки (лук, кориандър, магданоз) на вкус,сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: листата от коприва се извиват добре и се сваряват в малко количество подсолена вода, отцеждат се с помощта на гевгир. Добавят се ореховите ядки и останалите подправки. Салатата е подходяща за зеленчукови или месни ястия.
Супа от коприва
Необходими продукти: бульон (месен или зеленчуков), млада коприва, киселец, моркови, лук, корен от магданоз, зелени подправки (магданоз, лук, копър), дафинов лист, карамфил, черен пипер), масло, заквасена сметана.
Изображение: CC0 Public Domain
Начин на приготвяне: копривата се бланшира и се минава през месомелачка. Задушава се в масло за 3-5 минути. Бульона се завира и към него се добавят запържените моркови, лук и магданозен. Оставя се за няколко минути да се варят и се прибавя пюрето от коприва и подправките. Необходими са още няколко минути на котлона, след което супата е готова. Може да я сервирате гореща със студена заквасена сметана.
Конфитюр от глухарчета
Необходими продукти: 500 цвята от глухарчета, 1,5 кг захар, 2 лимона.
Изображение: CC0 Public Domain
Начин на приготвяне: цветовете от глухарчета (без стъбла) изплакнете и накиснете в студена вода за един ден. Водата се сменя няколко пъти. Изцеждайте като внимавате да не повредите цветовете. Долейте 1 литър студена вода и оставете да ври за 10 минути. Готовата течност прецедете през марля и добавете захар и лимонов сок към отварата. Сложете отново на котлона на слаб огън за 30-40 минути. Готовото сладко съхранявайте на тъмно и хладно място.
Заглавно изображение: framar.bg ©
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЪВРЕМЕННА ФИТОТЕРАПИЯ (СПРАВОЧНИК). СЪКРОВИЩНИЦА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА МЕДИЦИНА - ТОМ 2 - ВАСИЛ КАНИСКОВ - ИЗТОК - ЗАПАД
ДЕТРИКАЛ 400 таблетки * 60
ШИПКА ПЛОД
ЧАЙ ФИЛТЪР ЖЪЛТ КАНТАРИОН * 20
ЧАЙ ФИЛТЪР ФИТОЛЕК ИМУНО * 20 БЧК
ЧАЙ ФИЛТЪР АЮР ИМЮН - СТИМУЛИРА ИМУННАТА СИСТЕМА * 20 бр. TNT 21
Библиография
Книга „Природна аптека“ – издателство ЗЕМИЗДАТ/ София 1989, автори Димитър Памуков и Христо Ахтарджиев
Книга „Билките във всеки дом“ – медицина и физкултура, София 1982; автори Проф. Душка Станева, к.м.н., доц.Диана Панова, к.ф.н., н.с.I ст. д-р Лиляна Райнова, Иван Асенов, к.ф.н.
https://kedem.ru/health/vitaminy-v-travah-i-rasteniyah/
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- билки и подправки
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- И билките имат странични ефекти
- Отглеждане на розмарин
- Отглеждане на авокадо
- Билки по време на бременност
- Каталог на билки и лечебни растения
- Отглеждане на лимон
- Дафиново дърво, Лаврово дърво
- Лечение при хипотония (ниско кръвно налягане)
Коментари към Билки и билкови рецепти при недостиг на витамини