Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти витамини и минерали Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут

Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут

Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут - изображение

Скорбут е заболяване дължащо се на недостиг на витамин С. Известно е още от времето на древните гърци и египтяни. В миналото е означавано като "болест на моряка" поради редовното му проявяване по време на дългите морски пътувания, при които е било затруднено постоянното снабдяване с пресни хранителни продукти. Наблюдавано е и по време на "Големия картофен глад" в Ирландия през 1845 година и Американската гражданска война. Последното доказано огнище е в Афганистан през 2002 година, след войната и сушата.

В днешно време скорбутът е изключително рядко заболяване, тъй като витамин С присъства в значителна част от менюто на съвременния човек. И все пак, ако за продължителен период от време не получавате достатъчни количества витамин С, е възможно да настъпят симптоми на скорбут. Това най-често се случва сред алкохолиците, при недохранване и хора, които не консумират пресни плодове и зеленчуци.

Какво представлява скорбут?

Скорбут настъпва, когато в организма липсва достатъчно количество витамин С (аскорбинова киселина). Дефицитът води до симптоми на слабост, анемия, заболяване на венците и зъбите, кожни проблеми и други.

Тялото се нуждае от определено количество витамин С за синтеза на колаген - важен компонент в съединителната тъкан, която е от съществено значение за здравината на костите, зъбите и кръвоносните съдове, както и за процеса на зарастване на раните. Също така е необходим за синтезиране на допамин, норепинефрин, епинефрин и карнитин, необходими за производството на енергия. Липсата на витамин С се отразява също и на имунната система, абсорбцията на желязо, обмяната на холестерола и други функции.

Какви са симптомите на скорбут?

Симптоми на скорбут

Симптоми на недостиг на витамин С могат да започнат да се появяват след 8 до 12 седмици. Загубата на апетит и диария са едни от първите забележими признаци. Човек може да започне да губи тегло, въпреки редовната консумация на обилна порция храна. Също така, може да се забележи трудно наддаване на тегло. Други симптоми на скорбут могат да включват треска, неразположение, раздразнителност, болка и дискомфорт в краката. Кожата също може да стане чувствителна и лесно да се наранява. Кожно заболяване, известно като хиперкератоза, разрушаване на хрущяла между ставите, както и автоимунно заболяване, което засяга хрущялната тъкан на тялото, известен като синдром на Сьогрен, са някои от другите симптоми на дефицит на витамин С. Възможни са още:

 • анемия;
 • болка в мускулите и костите;
 • наличие на малки червени петна в резултат на кървене под кожата (петехии);
 • заболяване на венците, разклащане и загуба на зъби;
 • бавно зарастване на рани;
 • задух;
 • промени в настроението и депресия;
 • слабост;
 • гадене;
 • симптоми на настинка;
 • изтъняване на косата;
 • хлабавост на ставите;

С течение на времето може да се развият още генерализиран оток по тялото, тежка жълтеница, разрушаване на червените кръвни клетки, известно като хемолиза, внезапно и спонтанно кървене, невропатия, треска и конвулсии.

Дефицитът на витамин С при жената по време на бременност може да доведе до проблеми с развитието на мозъка на плода.

Симптоми на скорбут при деца

Децата, които имат скорбут обикновено са неспокойни. Може да плачат непрекъснато и да са много раздразнителни. Раздразнителността обикновено е прогресивна. Възможно е да настъпи псевдопарализа, при която детето изпитва облекчение като пренася тежестта на тялото върху предната част на стъпалата си. Кървене в долните краища на дългите кости в тялото също е сред съобщаваните симптоми.

Причини за развитие на скорбут

Основната причина за развитие на заболяване е недостатъчният прием на витамин С с храната.

Хората не могат да синтезират витамин С. Те трябва да си го набавят от външни източници, особено от плодове и зеленчуци или от обогатени храни. Недостиг на витамин С може да възникне в резултат на:

 • липса на пресни плодове и зеленчуци в диетата, вероятно поради ниски доходи или глад;
 • заболявания като анорексия и други проблеми на психичното здраве;
 • ограничителни диети, дължащи се на алергии, трудности при перорално приемане на храни или други причини;
 • напреднала възраст;
 • прекомерна консумация на алкохол или употреба на наркотици;
 • късно отбиване на кърмачетата също може да доведе до скорбут;
 • заболявания, медикаменти или лоши навици, които намаляват способността на организма да абсорбира хранителни вещества, като болест на Крон, улцерозен колит, химиотерапията и тютюнопушенето, увеличават риска;
 • психическият стрес също може да стане причина за недостиг на витамин С, тъй като в това състояние, организмът има завишени изисквания към витамин С, който, ако не бъде осигурен, може да доведе до скорбут.

Лечение на скорбут

Витамин СЛечението на скорбут включва прилагане на добавки от витамин С през устата или чрез инжектиране. Препоръчваната доза е:

1 до 2 грама на ден през първите 2 до 3 дни
500 милиграма на ден за следващите 7 дни
100 милиграма дневно за 1 до 3 месеца

Още в рамките на първите 24 часа пациентите могат да очакват подобрение на умората, летаргията, болката, анорексията и объркаността. Останалите симптоми започват да отшумява в рамките на 1 до 2 седмици. След около 3 месеца е възможно пълно възстановяване. Дългосрочните ефекти от заболяването са малко вероятни, освен в случаите на тежки зъбни увреждания.

Естествени средства за лечение и превенция на недостиг на витамин С и скорбут

Скорбута е заболяване, което лесно може да бъде предотвратено чрез консумиране на достатъчно витамин С, за предпочитане с храната, но при невъзможност за това, като добавка. Препоръчителният дневен прием на витамин С (според United States Office of Dietary Supplements):

 • възраст до 6 месеца: 40 мг, които обикновено се задоволяват при кърмене
 • възраст 7 до 12 месеца: 50 мг
 • възраст 1 до 3 години: 15 мг
 • възраст 4 до 8 години: 25 мг
 • възраст 9 до 13 години: 45 мг
 • възраст 14 до 18 години: 75 мг за мъже и 65 мг за жени
 • възраст 19 години и повече: 90 мг за мъже, 75 мг и жени

Важно е да се отбележи, че нуждата от витамини за организма може да варира значително и може да бъде завишена при някои състояния, като бременност, кърмене, диария, някои възпалителни заболявания, изгаряния и излагане на интензивна топлина и студ.

По време на бременност жените трябва да консумират 85 мг витамин С, като се увеличават до 120 мг докато кърмят.

Пушачите се нуждаят от 35 мг повече от непушачите всеки ден.

Хранителни източници на витамин С

Храните, които съдържат витамин С във високи концентрации включват:

Хранителни източници на витамин СПлодове като портокали, лимони, ягоди, къпини, киви и папая;

Зеленчуци, особено домати, моркови, чушки, броколи, картофи, зеле и спанак; Един среден по размер портокал съдържа 70 мг витамин С, а зелена чушка съдържа 60 мг.

Други добри източници са червен пипер, черен дроб и стриди.

Аскорбиновата киселина лесно може да бъде унищожена чрез топлина и по време на съхранение, затова, най-добрият начин за набавяне на витамин С е плодовете и зеленчуците да се консумират сурови и свежи.

Ако страдате от скорбут, може да опитате и някои натурални средства за лечение:

Консумацията на плодове, богати на витамин С са при лечение на скорбут са най-доброто естествено лечение. Яжте портокали и лимони и пийте прясно изцеден сок от тях, тъй като тези плодове са изключително богат източник на витамин С. Подходящи са още диня, грейпфрут, зелени листни зеленчуци и домати.

Сок от лимон с вода и медСмесете сока от един лимон с една супена лъжица мед и чаша топла вода. Пийте тази смес два пъти на ден.

Картофите са един от най-достъпните естествени средства за защита от скорбут. В 100 грама картофи съдържат 17 грама витамин С. Сварете няколко картофа и направете пюре от тях. Може да го комбинирате с доматен сос, тъй като и доматите и картофите са богати на витамин С и тази комбинация може да ви помогне да се справите със симптомите на скорбут.

Консумирайте зелени зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, зеле и зелени чушки. Те са друго полезно естествено средство срещу скорбут.

За кърмачета, най-доброто природно лекарство е краве мляко. За целта, трябва да смесите краве мляко с кърмата. Това ще позволи на детето да получи необходимия дневен прием на витамин С.

Излагането на пряка слънчева светлина и чист въздух също са важна част от лечението на скорбута.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medicalnewstoday.com/articles/155758.php
http://www.speedyremedies.com/home-remedies-for-scurvy.html
https://www.home-remedies-for-you.com/remedy/Scurvy.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноИсторияЛеченияБотаникаСнимкиНовиниСъставкиЗдравни съветиСпортФизиологияПсихологияЕ-тата в храните