Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Алтернативно лечение на лаймска болест

Алтернативно лечение на Лаймска болест

Алтернативно лечение на Лаймска болест - изображение
  1. Симптоми на Лаймска болест
  2. Заразяване с Лаймска болест
  3. Превенция на Лаймска болест
  4. Как се премахва кърлеж?
  5. Лечение на Лаймска болест
  6. Билки срещу Лаймска болест
  7. Витамини и добавки срещу Лаймска болест

Кърлежите са много малки, но и много неприятни и опасни представители на клас Паякообразни (Arachnida). Освен че, кръвта е предпочитаната от тях храна, в процеса на кръвосмучене, те могат да предадат и редица инфекции. Една от най-честите е Лаймската болест.

Лаймската болест е инфекциозно заболяване, което се предава чрез ухапване от кърлеж, заразен с бактерията Borrelia burgdorferi (разред Spirochaetales). Рискът от заразяване се увеличава с времето, за което кърлежът остава прикрепен към тялото. Кърлежите обикновено се заразяват с причинителя при ухапване на заразени животни, като елени и мишки, но не всички кърлежи са заразоносители. Като цяло, повечето хора, които са ухапани от кърлеж не се заразяват с Лаймска болест.

Симптоми на Лаймска болест

 В хода на заболяването може да се разграничат няколко етапа:

Симптоми на лаймска болест

Ранен стадии

В рамките на 1 до 4 седмици от ухапването от заразен кърлеж, при повечето хора ще се проявят някои от симптомите на Лаймска болест. Най-типично за този стадий е появата на характерен обрив, наречен 
erythema migrans или хроничен мигриращ еритем, който се развива на мястото на ухапването. Първоначално представлява овална лезия, която постепенно изсветлява в центъра и се превръща в червеникав пръстен, оприличаван още като мишена.  Не се наблюдава сърбеж или болка. Обривът може да изчезне след около 2-3 седмици и да се появи на друго място по тялото. Някои хора съобщават за проява и на грипоподобни симптоми на този етап, включващи висока температура, втрисане, главоболие, умора, подути лимфни възли, болка в ставите и мускулни болки.

Разпространение на инфекция

Ако заболяването не се открие в начален етап, може да засегне повече от една област на тялото, включително ставите, сърцето и нервната система (след няколко седмици до няколко месеца след първоначалното ухапване). Могат да се появят допълнителни обриви и периоди на болка и слабост в крайниците. Възможни са още лицево-мускулна парализа (парализа на Бел), главоболие, слаба памет, заедно с учестена сърдечна дейност и известна загуба на контрол на лицевите мускули.

Късен стадий

Това е най-сериозният стадий на заболяването, който настъпва при неуспешно лечение или липса на такова. Обикновено, до този стадий се достига месеци след първоначалното ухапване. Ставното възпаление (артрит), обикновено засягащо коленете, може да премине в хронично. Може да се наблюдават още объркване и необичайни усещания поради заболяване на периферните нерви (периферна невропатия). Сърдечните проблеми са по-рядко срещани, но могат да включват възпаление на сърдечния мускул и нередовен сърдечен ритъм. Симптомите на хронична Лаймска болест може да включват още:

•    мигрена;
•    схващане на врата;
•    болки по тялото;
•    висока температура и втрисане;
•    хронична умора;
•    виене на свят;
•    недостиг на въздух;
•    загуба на паметта;
•    затруднена концентрация и различни психични смущения;
•    сърбеж по скалпа и други;

Всички кърлежи ли може да заразят с Лаймска болест?

Обикновен кърлеж (Ixodes ricinus)Не. Лаймската болест се предава предимно с ухапване от представители на някои видове кърлежи, като за нашите географски ширини с основно значение е обикновеният кърлеж (Ixodes ricinus).

Заразяване с Лаймска болест

Лаймската болест не се предава от човек на човек или от заразено животно на човек, освен ако, заразен кърлеж не падне от животното и след това ухапе човек. Насекоми като комари, мухи или бълхи не могат да разпространяват болестта.

Диагнозата Лаймска болест може да се постави въз основа на данни за ухапване от кърлеж и наличие на характерният обрив. Но, невинаги тези симптоми се наблюдават и невинаги човекът знае, че е бил ухапан. В тези случаи могат да се направят специални кръвни изследвания за потвърждаване на диагнозата. За подпомагане на диагностиката могат да се извършват и други изследвания на гръбначно-мозъчна течност,  ставна течност, кожна биопсия и други.

Има ли ваксина срещу Лаймска болест?

В момента няма човешка ваксина срещу Лаймска болест. Преди години е разработена такава за употреба в зони с висок риск, но тя вече не е на разположение.

Превенция на Лаймска болест

Избягвайте ухапване от кърлежи, като за целта, ограничете посещението и престоят на необработени тревисти или залесени площи, особено през периода от май до август. Ако, все пак се налага да посещавате места с обилна тревна растителност, носете подходящо затова облекло. Нанасяйте отблъскващи насекомите средства (репеленти), върху кожата или дрехите.

Когато сте посещавали рискови места, обезателно инспектирайте добре тялото си за кърлежи. Направете същото и с домашните любимци. Измийте кожата и скалпа добре, за да отстраните евентуално попаднали върху тялото, кърлежи, които все още не са здраво закрепени за тялото.

Важно е да знаем как да се предпазваме от кърлежите в гората, но как да го направим у дома?

Окосете тревата в двора

Първата стъпка от борбата с кърлежите е да премахнете любимите им места от двора си - високата трева и храсталаци. Съберете отпадната листна и тревна маса и вместо да я изхвърляте на боклука, може да я добавите към купчината компост.

Дразнете техните "стъпала"

Чакъл срещу кърлежи в градинатаКърлежите не обичат да пресичат пътища облицовани с дървени стърготини или чакъл. Тези настилки предизвикват у кърлежите неприятно усещане, подобно на това при стъпването на човек върху стъкла. Поставете чакъл или дървени стърготини като буферна зона между тревните площи във вашия двор и заобикалящите пространства или съседни дворове.

 

Подредете дървата за огрев практично

Дърва за огревКърлежите често могат да се открият да пълзят около нахвърляни или небрежно изсипани дърва за огрев на сенчести места. Ако държите дървата подредени на място, огрявано от слънцето, те ще изсъхнат по-бързо и няма да са привлекателно място за укриване на кърлежи. Не забравяйте, че кърлежите предпочитат влажни, залесени райони, а не сухи и слънчеви места.

 

Засадете отблъскващи кърлежите растения

https://static.framar.bg/filestore/callicarpa.jpgХимическите репеленти съдържащи DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) и други активни съединения, могат да навредят, както на вас, така и на околната среда. Ако трябва да се използват химически репеленти срещу кърлежи, бъдете сигурни, че спазвате всички инструкции и правила за безопасност. Ако все пак, искате да избегнете това, може да опитате със засаждане на някои растителни видове, които отблъскват кърлежите. Такова е Callicarpa bodinieri (Каликарпа). Освен че е изключително красиво растение, листата му отблъскват кърлежите.

Използвайте естествени врагове

Кокошка и пилетаТова не е опция за всеки, но пускането на няколко пилета или кокошки в двора може да е от полза за намаляване на популацията на кърлежите. Освен че ще ви носят пресни яйца, те ще изкълвават попадналите в двора кърлежи. Ако решите да се възползвате от този вариант, уврете се, че имате необходимите условия за подслон и храна на пилета и кокошки. За съжаление, някои птици също носят кърлежи, така че не забравяйте да поддържате хранилките и поилките чисти, за да намалите възможността на кърлежите да оцелеят.

Как се премахва кърлеж?

Премахването на кърлеж забит в тялото е доста актуална и обсъждана напоследък тема. Препоръчително е веднага след като забележите кърлеж, да посетите лекар, който да го отстрани безопасно. Но, в случаите, когато това не е възможно, трябва да отстраните кърлежа сами.

Погрешно е схващането кърлежът да се маже с олио, мас, вазелин и каквото и да е друго омазняващо средство, да се гори или да се върти на една или друга страна!

Вадене на кърлежИзползвайте фина пинсета, хванете частта от кърлежа, намираща се възможно най-близо до кожата – целта е да се захване "главичката". Бавно издърпайте кърлежа нагоре, без да го въртите! Ако не разполагате с пинсета или подходящо средство, направете това с ръце като, обезателно поставете ръкавица, найлон или друго предпазно средство. Измийте мястото на ухапването със сапун и топла вода. Поставете кърлежа в стъклено шише или буркан, което се затваря плътно и го залейте със спирт или спиртен дезинфектант (ако разполагате с такъв). В никакъв случай не мачкайте и стискайте кърлежа! Не използвайте запалени клечки кибрит, лак за нокти, вазелин или други локални средства в опит да отстраните кърлежа или да го умъртвите.

Лечение на Лаймска болест

Още в най-ранните етапи на заболяването лечението започва с прием на антибиотици и други медикаменти, насочени срещу конкретната симптоматика.

Ако не се предприеме своевременно и правилно лечение на Лаймската болест, тя може да се проточи с години, с широка гама от странични ефекти от болки в ставите и киселинен рефлукс до проблеми с паметта и пристъпи на паника.

Лечението на Лаймска болест не е лесна задача и може да изисква дългосрочни грижи и проследяване. За да се гарантира успех, се препоръчва наблюдение поне три месеца след като всички симптоми са отшумели.

Съществуват множество данни за успешно лечение на Лаймска болест със стандартна терапия при случаи, уловени достатъчно рано, но при инфекции с по-голяма давност може да са необходими и различни допълващи терапии.

Колоидно сребро

колоидно среброТова е естествено и с общо предназначение, противогъбично, антибактериално и антивирусно средство, срещу което патогените не могат да изградят резистентност. За максимален ефект, е добре да се задържи за около минута в устата, преди да бъде погълнато. Ако пациентът се чувства по-зле, трябва незабавно да се намали дневната доза.  Един от методите за определяне на идеалната терапевтична доза е да се започне с минимална доза и да се увеличава всеки ден, докато пациентът се почувства леко неразположен и след това, да се намали до количество, малко под тази доза. Задръжте тази доза в продължение на няколко седмици, преди да повишите отново. Повишаването на дозата трябва да става постепенно и с бавни темпове.

Морска сол

Морска солИзползвайте нерафинирана естествена морска сол във всички ястия. Подбирайте само качествена морска сол. Ако тя е ясна и бяла, следователно е бедна на минерали и с по-ниско качество. Допълнителната сол ще направи тялото негостоприемно към патогени и същевременно, ще осигури по-добро проникване на колоидното сребро, което го прави по-ефективно. Нерафинираната морска сол съдържа микроелементи, които ще помогнат да се намалят ефектите от повишените нива на натрий.

Имайте предвид, че високо солевата диета може да повиши кръвното налягане!

Билки срещу Лаймска болест

Астарагалус

АстрагалусИдеята за използване на астрагалус в борбата с Лаймска болест произлиза от традиционната китайска медицина. Известно е, че астрагалусът намира приложение като естествено средство за укрепване на бъбреците, черния дроб и сърцето. Освен топва, има способността да „извежда“ патогените от лимфните възли и да направи атакуването им от имунната система по-лесно. Има съобщения, че астрагалус, дори и в малки дози, може да предизвиква странични симптом!

Ехинацея

ехинацеяЕхинацеята е известна със способността си да отстранява отровата от организма и често препоръчван природен продукт в терапията на Лаймска болест, именно поради тази причина. Ехинацеята може да провокира чувство на леко неразположение известно време след началото на приема. Поради това, трябва да се приема само веднъж дневно Не започвайте да приемате ехинацея, преди да сте определили точната доза колоидно сребро (ако приемате такова), тъй като в противен случай, може да бъде невъзможно да се определи дали симптомите на влошаване се дължат на ехинацеята или среброто. След прием в продължение на три седмици, направете една седмица почивка, тъй като след този период тя губи ефикасността си.

Готу кола

Готу колаВ историчен план, билката готу кола е известна с токсичността си спрямо причинителят на сифилиса (също принадлежащ към разред Spirochaetales), така че има известни предположения, че може да помогне и за убиване на патогените, причинители на Лаймска болест.

 

 

 

Гинко билоба

Използва се за подпомагане на яснотата и концентрацията на ума, които често са засегнати при Лаймската болест.

Бял трън

бял трънНякои лекарства оказват натоварващо действие върху черния дроб и може да доведат до известно повишение на чернодробните ензими. Въпреки това, някои билки като бял трън имат способността да подпомагат този жизненоважен орган в хода на цялото лечение. Белият трън подпомага черния дроб да метаболизира ефективно и да отстранява токсините в тялото. Но, внимавайте с използването на бял трън – ако приемате продукти с активна съставка атоваквон (Malarone, Mepron), консултирайте се с Вашия лекар, тъй като белият трън може да доведе до понижаване на нивата на тези лекарства в организма.

Алое вера

Алое вераПресен екстракт от алое вера може да се прилага директно върху засегнатата кожа. Той оказва охлаждащ и успокояващ ефект, което помага за намаляване на възпалението и обрива. Също така, може да се пие  по една чаша сок от алое вера всеки ден, за да се намалява вредното действие на токсините, атакуващи организма в хода на заболяването.

Витамини и добавки срещу Лаймска болест

Витамини

Витамини от групата В са важна част от терапията, особено В6, В9 (фолиева киселина) и В12 (метилкобаламин) са известни с лечебния си ефект върху увредени нерви.

Витамин В12. Хората, борещи се с лаймска болест неминуемо преминават през периоди на инвалидизираща умора. Този тип умора може да се дължи на различни фактори като лош сън, хранителен дефицит, токсично претоварване, претоварване на надбъбреците и други. Витамин В 12 в усвоима форма, като метилкобаламин и хидрокскобаламин, насърчава детоксикацията, поддържа функцията на имунната система и може да подобри енергийния статус.

Ниацин, известен като витамин В3 може да подобри проникването на други лечения в по-дълбоките тъкани, особено колоидно сребро.

Витамин С. Този водоразтворим витамин играе важна роля в подпомагане на претоварената имунна система, редуцира възпалението, увеличава антиоксидантната активност и оптимизира надбъбречната дейност. Организма не може да синтезира самостоятелно витамин С, поради което трябва да се набавя допълнително с храната или като хранителна добавка. Въпреки че дозирането на витамин С варира при всеки отделен пациент, организмът се нуждае от допълнителни количества витамин С, за да отговори адекватно на допълнителното натоварване в периода на борбата с инфекцията.

Хлорофил

Хлорофилът осигурява по-добро усвояване на кислорода от тъканите, което ще подпомогне организма като цяло. Освен това, осигурява безопасно количество мед, което подобрява проникването на колоидното сребро, тъй като среброто се свързва с медта (която е вътре в хлорофила) по електро-химичен път.

Глутатион

Глутатионът е известен с мощните си антиоксидантни свойства и способността да подкрепя черния дроб в процеса на детоксикация. Тази добавка е една от фаворитите сред пациенти с лаймска болест за намаляване на последиците от бързото умиране на бактериите и свързаната с това реакция (Реакция на Яриш-Херксхаймер). Освен че помага за отстраняване на токсините, глутатионът подпомага и яснотата на ума.

Метилсулфонилметан

Метилсулфонилметан, известен още с акронима MSM, е серен протеин, органична форма на сяра и мощен антиоксидант. Намира се като естествена съставка в редица растения. Като естествен източник на сяра, метилсулфонилметанът е особено полезен при редица оплаквания, свързани с възпаление и дегенеративни процеси в организма. В хода на лаймска болест, способността на MSM да неутрализира възпалението е от помощ при болка в ставите и увредени нерви. Освен това, се смята, че е особено полезен в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Л-теанин

Тази добавка е насочена към подобряване на съня при пациенти с лаймска болест. Много хора с лаймска болест страдат от безсъние, а това може да стане причина за допълнителни смущения като тревожност, депресия, хронична умора и други. Л-теанин е аминокиселина, чиято химическа структура наподобява тази на глутамина (аминокиселина от важно значение във възбудните и задръжните процеси в мозъка). Чрез способността си да преминава през кръвно-мозъчната бариера, л-теанинът оказва пряко въздействие върху централната нервна система и води до чувство на спокойствие, без странични ефекти.

Мелатонин

Безсънието е често срещано оплакване сред пациентите с Лаймска болест, а мелатонинът е предпочитана добавка за много хора с подобен проблем. Представлява естествен хормон, произвеждан от организма в отговор на тъмнината. Добавка на мелатонин преди лягане може да се окаже подходяща стъпка към подпомагане на заспиването.

Д-рибоза

Д-ринбоза е специална захар, която тялото използва за производство на енергийни молекули, които мускулните клетки (включително тези на сърцето и скелетната мускулатура) използват за гориво. Добавка на д-рибоза показва обещаващи резултати срещу постоянната умора, болка и скованост на мускулите. Тъй като Д-рибозата може да понижи нивата на кръвна захар, по-добре е да се приема с храна.

Куркумин

Куркуминът е полезно противовъзпалително съединение, извлечено от билката куркума. Има дълга история на употреба в Аюрведическата медицина, тъй като контролира възпалителните нива в организма и е чудесно средство в случаите на усилване на болката. Освен това е популярна добавка сред пациентите с лаймска болест за минимизиране на реакцията на Яриш-Херксхаймер.

Пробиотици

Пробиотиците представляват живи бактерии, които поддържат здравословни нива на чревната микрофлора и помагат в борбата с вредните бактерии. Те са необходим елемент при всяко антибиотично лечение или друга форма на антимикробна терапия. Освен това, пробиотиците подпомагат храносмилането, така че организма да абсорбира по-добре хранителните вещества от чревния тракт, които са му нужни в борбата с инфекцията и възстановяването.

Диета с високо съдържание на полезни мазнини

Здравословните мазнини са необходими за защита на ЦНС от вредното въздействие и са от полза в лечението на увредени нерви.

Ленено масло е богато на омега-3 мастни киселини, които помагат за стимулиране на имунната система. При по-тежките случаи на лаймска болест, може да се консумират три до пет супени лъжици ленено масло на ден.

Рибеното масло има силни противовъзпалителни свойства и действа изключително подхранващо за нервната система. В допълнение, способства за неутрализиране на сухотата в очите, устата и кожата, които са често срещан проблем при Лаймска болест.

Глина бентонит

Пригответе паста от глина бентонит и я втривайте върху гръбначния стълб всеки ден. Известно е, че патогените, причиняващи Лаймската болест имат афинитет да се струпват в областта на гръбначния стълб. Глината може до известна степен да проникне в кожата и да спомогне за неутрализиране на токсините.

Реакция на Яриш-Херксхаймер (Jarisch-Herxheimer)

Представлява нежелана реакция на организма, дължаща се на бързото умиране на патогените, съпроводено с освобождаване на голямо количество ендотоксини. Когато това се случи със скорост, надвишаваща тази, която организмът може да неутрализира, настъпват поредица от реакции, включващи повишена температура, втрисане, мускулни болки, хипервентилация, зачервяване на кожата, както и кожни лезии. Именно тази реакция е и причината, поради която често, в началото на лечението на Лаймска болест настъпва влошаване. Важно е тази реакция да бъде правилно разграничена от действителното влошаване.

Името на реакцията произлиза от имената на дерматолозите Адолф Яриш и Карл Херксхаймер, които са я наблюдавали и описали в хода на лечението на сифилис.

Може да проверете какъв е рискът от ухапване от кърлежи и други насекоми във Вашия град тук.

Източници:
http://www.rodalesorganiclife.com
http://www.fleatickrisk.com
http://www.webmd.com
http://healthwyze.org/reports
http://www.natural-homeremedies.com
http://www.prohealth.com/library

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИзследванияХранене при...Здравни съветиЛайфстайлИсторияВидеоАлт. медицинаЛечения