Начало Медицинска енциклопедия Лечения Плацебо

Плацебо

Плацебо - изображение

Плацебо е индиферентно вещество в лекарствена форма, която имитира изследваното фармакологично средство. При приема на плацебо при част от болните се постига подобрение на симптомите без прием на лекарствено средство (плацебо ефект). Най-често се използва в клиничния етап на изпитване на лекарствата.

Плацебо ефектът се дължи на очаквания от болния лечебен ефект. Допълнителен плацебо ефект се отчита и при прилагане на биологично активно вещество. Процентът на плацебо ефекта е различен и зависи от вида, тежестта и стадия на заболяването, психиката на болния, авторитета на лекаря и лечебното заведение.

Болните, при които се проявява изразен плацебо ефект (плацебо реактори), са около 35% от всички болни. Някои лица могат да се проявят като плацебо реактори само при определени условия. При прилагане на плацебо могат да се наблюдават понякога нежелани ефекти - сънливост (50% от случаите), главоболие (25%), намаляване на вниманието (15%), повдигане (10%), ксеростомия (9%) и др.

3.3, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Плацебо

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСпортТестовеАнкетиДиетиМедицински изследванияНормативни актовеОрганизацииЛеченияАптекиПроизводителиРецептиСоциални грижиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаСпециалистиГеография