Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Rosales Сем. Rosaceae (Розоцветни) Ябълка

Ябълка

Сем. Rosaceae (Розоцветни)

Ябълка - изображение

Ябълка (Malus domestica) представлява овощно дърво, което принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae). Все още на света съществуват диви представители на вида. Тя е едно от най-старите култивирани растения, като в днешно време са известни около 7500 сорта. В България се отглеждат около 20 сорта ябълки. Десетте държави, които произвеждат най-много ябълки в света са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия, Индия, Франция, Чили, Аржентина.

Стара поговорка гласи - "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Още Хипократ е предписвал ябълки за лечение на сърдечни и бъбречни заболявания.

УСТРОЙСТВО:

ябълково дърво

 

Ябълката е средно високо дърво, което в дивата природа може да достигне до 9 метра, а култивирано до около 5 метра височина.

Листата й са елипсовидни, с назъбени листни ръбове и тъмнозелено оцветяване. Долната им повърхност е покрита с лек мъх.

 

 

цвят ябълка

 

 

Цветчетата й преди разтваряне са оцветени в наситено розово, а в последствие се обагрят в бледорозово или бяло. Събрани са в класовидно съцветие.

 

 

 

плод и семена ябълкаПлодовете имат овална форма, червен, зелен или жълт цвят. Съдържат около пет семенни кухини, в които се разполагат семената на ябълката. В зависимост от сорта й ябълките съдържат различен брой семена.

Плододаването започва обикновено около 3-5 годишна възраст на дървото. Плодовете се развиват около 120-150 дни след цъфтежа, в зависимост от сорта ябълка. Най-късият период, за който това може да се случи е от 70 дни, а най-дългият от 180 дни.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

дива ябълка

 

Ябълката води произхода си от Западна Азия. В България се отглежда на територията на цялата страна. Дивият представител на ябълката се нарича Malus sieversii. Той все още се установява в Таджикистан, южната част на Казахстан, Киргизстан, Синдзян (провинция в Китай) и в планините на централна Азия.

 

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребява се плодът на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

Ябълката съдържа 7-8 % фруктоза, 3-4 % глюкоза, 3 % захароза, целулоза, скорбяла, дъбилни вещества, органични киселини (ябълчна, лимонена), каротин, витамини от група B, витамин А, витамин С, витамин D, витамин P  и PP, пектин, минерални соли - микроелементи и макроелементи, флавоноиди, кверцетин, кахетин, фибри, етерични масла. Кверцетинът е мощен антиоксидант, който стимулира дейността на имунната система и предпазва от различни заболявания.

От въглехидратите в ябълката, които са в количество от 12 до 15%, по-голям процент се пада на пектина и целулозата, а по-малък на глюкозата и фруктозата. Витамин C се съдържа най-много в кората на плода, затова е препоръчително да се консумира с нея. Нивото на захар в зелените ябълки е по-ниско, отколкото това в червените.

Основната хранителна стойност на ябълката се дължи на съдържащите се в нея пектин и фибри.

ДЕЙСТВИЕ:

  • подобрява обмяната на веществата;
  • действа като "четка" на стомашно-чревния тракт - подобрява функцията му и премахва вредните агенти;
  • подобрява тонуса;
  • подобрява състоянието на болни от подагра и пясък в бъбреците;
  • диуретично;
  • за отслабване - препоръчва се 1-2 дни в седмицата да се ядат само ябълки (1-1.5 кг за деня).
  • понижават кръвното налягане;
  • понижават холестерола;
  • подпомагат дейността и доброто състояние на черния дроб;
  • не ускорява секрецията на инсулин - подходяща за консумация от диабетици.
ПРИЛОЖЕНИЕ:
 
Ябълките съдържат ненаситени мастни киселини, които изключително много помагат на метаболизма и детоксикацията на тялото. Полезността им при консумация от бременни жени е безспорна. Забележително е действието им да избелват зъбите. Подходящи са за консумация вечер или между храненията в строги диети, поради ниският им гликемичен индекс. Калоричността им е около 80 ккал. Съдържанието на голямо количество фибри в тях, благоприятства добрата дейност на храносмилателната система. Ябълките облекчават главоболие. При хора страдащи от стеаторея, консумацията на ябълки трябва да се става около 1 час след хранене, като те трябва да бъдат печени.
 
Количеството витамини в плода помага активно в подмладяването на кожата и обмяната на веществата в организма, а пектинът и целулозата при стомашно-чревни проблеми, включително непроходимост на чревния тракт. Съдържанието на голямо количество фибри в тях, благоприятства добрата дейност на храносмилателната система. Фитонутриентите в ябълката предпазват от развитието на невродегенеративни заболявания като болест на Паркинсон и болест на Алцхаймер. Сокът от нея изчиства вредни бактерии в устната кухина. Ежедневната консумация на ябълки предпазва от заболявания на дихателната система, включително рак на белия дроб и астма, както и от неоплазии на простатата и храносмилателния тракт. Суровите влакнини в тях отстраняват канцерогенните отлагания в чревния тракт, предпазват белия дроб от развитие на неоплазии.

Ябълките съдържат микроелементът бор, който повишава усвояването на калция в организма. Това би могло да предпази от развитието на остеопороза. Необходимото ежедневно количество бор на ден за човека е 3 милиграма. Количеството се набавя от две ябълки. Като цяло елементът се съдържа в много малко хранителни продукти. Особено полезен е ябълковият сок. В комбинация с мед се явява силно средство в борбата с настинки, преумора, депресия, жлъчни заболявания, артрит и други. Постоянната консумация на ябълки помага в борбата с умората, стареенето и стреса.

Ябълките са полезни при хронични отравяния с тежки метали като олово, живак, манган, кадмий, уран, поради това че веществата в тях се свързват със солите на тежките метали и под формата на тези съединения токсичните агенти се изхвърлят от чревния тракт.
 
Състояния и заболявания, при които се използва ябълката:
  • при колити и диарии, хроничен запек;
  • при анемии, умора, безсъние;
  • подагра и пясък в бъбреците;
  • отоци;
  • кашлица;
  • нервност;
  • профилактика на инфаркт;
  • против уплътняване на кръвоносните съдове;
  • белодробни заболявания.
Активно участват в свалянето на килограми и повишаване издържливостта на организма. Предпазват от сърдечно-съдови заболявания, включително образуване на плаки по кръвоносните съдове и понижава риска от развитие на инфаркт. Подобряват зрението и понижават вероятността за поява на катаракта.

Интересно за ябълката:

  • за направата на 3 литра ябълков сок са необходими 36 ябълки;
  • ябълките не съдържат мазнини, натрий и холестерин;
  • семките на различните сортове ябълки са различен брой;
  • цветовете на ябълките първоначално са розови, а впоследствие при разтварянето им стават бели;
  • 1,3 килограма е претеглената най-тежка ябълка в света;
  • откритието на Нютон за земното претегляне е направено когато вижда падаща от дървото ябълка. Самото дърво и сега може да се види в Кеймбридж, Великобритания;
  • семената на ябълката съдържат малко количество циановодородна киселина, но при прекомерната им консумация могат да доведат до нежелани ефекти като затруднено дишане, спазми, кома, дори летален изход.
Полезни съвети за консумацията на ябълки:

ябълка и мед

  • при кашлица - настъргани ябълки и лук с прибавен към тях мед в равни количества. Разбърква се добре и се приема в количество по една чаена лъжичка 3 пъти на ден между храненията;
  • яжте несладки ябълки с цел профилактика на простудни заболявания;
  • в процеса на отказване на цигарите направете тридневна диета с ябълки. По време на нея може да пиете чай и консумирате малко количество черен хляб;
  • при наличие на киселини, консумирайте само печени ябълки;
  • при атеросклероза, исхемична блест на сърцето, рак на дебелото черво и хипертония яжте по две кисели ябълки, един час преди хранене, всеки ден;
  • за предпочитане е да консумирате ябълките цели, защото при разрязване започват процеси на окисление и загуба на значително количество витамин C от тях;
  • количеството на витамин C в плода зависи от начина му на съхранение - в хладилник той е в най-големи запаси в ябълката, а обработената топлинно е с най-малко съдържание на ценния витамин.

Още по темата:

3.8, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЗдравни съветиДиетиЛюбопитноАлтернативна медицинаЛеченияКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияНормативни актовеАптекиИнтервютаМедицински изследванияРецептиХранене при...ОрганизацииСнимкиТестовеИсторияПроизводителиСпециалистиСпортХрани и ястияСоциални грижиНаправления в медицинатаАнкетиКалкулатори