Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Arecales Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми) Кокосов орех

Кокосов орех

Сем. Arecaceae (Palmaceae, Палми)

Кокосов орех - изображение

Кокосовият орех е плод на кокосовата палма. Тя е високо и стройно дърво, вирее при тропически климат и достига височина от 5 до 30 метра. Стволът е без разклонения и е покрит от влакна като дълги коси, листата й достигат до 6 м дължина. Кокосовата палма цъфти през цялата година и ражда зелени плодове с костилка, които съдържат по 5-6 кокосови ореха. Плода расте на гроздове и представлява средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Те са покрити с дебела ципеста обвивка. Под обвивката се намира тънка кафява черупка, която е много твърда и съдържа белтъчините - бяла млечна течност, наречена кокосова вода, която се втвърдява по време на зреенето на плода.

Разпространение:

Кокосовата палма расте във Филипините, Индия, Шри Ланка, Малайзия.

Използваема част:

Плодовете.

Химичен състав:

  • мазнини;
  • минерални вещества;
  • витамини.

Приложение:

  • в козметичната индустрия;
  • сладкарството;
  • за сувенири;
  • в последно време се оценят техните качества и от медицинска гледна точка.

Действие:

  • тонизира организма, кожата и подобряват зрението;
  • кокосово масло има свойството да ускорява метаболизма, регулира нивото на инсулин в кръвта и предпазва от развитието на диабет.

Начин на употреба:

От кокосов орех се получава кокосово мляко, кокосови стърготини.

Още по темата:

2.8, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛюбопитноБотаникаНовиниСпортЛайфстайлДиетиСнимкиЗдравни съветиЛеченияИсторияХранене при...Медицински изследванияИнтервютаАлтернативна медицинаХрани и ястияРецептиПроизводителиНормативни актовеТестовеАптекиЗаведенияОрганизацииСпециалистиАнкетиКлинични пътекиЕ-тата в храните