Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Ветивер, Индийски троскот

Ветивер, Индийски троскот

от 21 май 2010г., обновено на 01 апр 2024г.
Редактор: д-р Биляна Петрова
Ветивер, Индийски троскот - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Ветивер, Индийски троскот (Chrysopogon zizanioides) представлява целогодишно растение, висока трева с дълги, тънки, твърди листа и пурпурно-кафеви цветове. В Индия е известен като кус, кус-кус трева и др. Повечето треви правят хоризонтална коренова мрежа, но ветиверът пуска дълбоко корени, до 3-4 метра дълбочина, което го прави пригоден за контрол на ерозията и укрепване на брегове и оризови тераси. Миризмата на Ветивер е богата и интензивна, съставена от тревисти, дървесни, землисти, балсамови, амброви и сладки нотки. Растението може да се срещне и под името Индийски троскот. Класифицира се към семейство Житни (Poaceae).

Маслото от Ветивер се добива от неговите корени, между 18-ия и 24-ия им месец от възрастта му. Те се измиват, изсушават, нарязват, накисват се във вода и минават през парна дестилация. Полученото масло е кехлибарено, кафяво или тъмно златисто на цвят, с консистенцията на сироп. Оставя се да отлежи няколко месеца, за да изчезнат някои нежелани нотки, получени в следствие от дестилацията. Едно от най-добрите масла от Ветивер се получава от диворастящия кус в Северна Индия. То обаче е много по-скъпо от другото, а и трудно се намира извън Индия, тъй като там е изключително популярно поради терапевтичните си свойства.

Устройство на ветивер

ветивер

Изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons

Ветивер расте на туфи. Билката израства средно до 150 см височина, като в същото време образува туфа със същия диаметър. При благоприятни условия културите могат да достигнат 3 м височина. За разлика от повечето треви, които образуват хоризонтално разперени, подобни на рога коренови системи, корените на ветивера растат надолу, с дълбочина от 2 до 4 метра. Листата са тънки и твърди, до 8 мм широки. Цветовете са кафеникаво-лилави. Метличестите съцветия са дълги от 15 до 30 сантиметра, като имат върхови разклонения с дължина от 25 до 50 милиметра.

Разпространение на ветивер

Растението се отглежда в Индия, Индонезия, Хаити, Китай, Япония, Бразилия и островите Реюниън. Ветиверът е най-тясно свързан със соргото, но споделя много морфологични характеристики и с други ароматни треви, като лимонена трева (Cymbopogon citratus), цитронела (Cymbopogon nardus, C. winterianus) и палмароза (Cymbopogon martinii).

Растенията могат да оцелеят в дълбок воден поток. Под чиста вода могат да се съхранят до два месеца. Кореновата система на ветивер е фино структурирана и много силна. Тя може да нарастне до 4 метра в дълбочина. Поради тези характеристики растението е силно устойчиво на суша и може да помогне за защита на почвата срещу ерозия. Нови корени могат да израснат от заровени възли.

Използваема част на ветивер

Трева от ветивер се отглежда за много цели. Растението помага за стабилизиране на почвата и я предпазва от ерозия, но също така може да защити полетата от вредители и плевели. Vetiver има благоприятни качества за храна на животните. От корените се извлича масло и се използва за козметика, ароматерапия, билкови грижи за кожата и аюрведичен сапун. Неговите влакнести свойства го правят полезен за употреба в занаяти, за направата на въжета и др.

Беритбата на зрели растения се извършва механично или ръчно. Машината изкоренява зрелия запас на 20-25 сантиметра под земята. За да се избегне увреждане на корена на растението, се използва едноостриен плуг или дисков плуг със специално регулиране.

Химичен състав на ветивер

ветивер

Изображение: Ratel, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Маслото от ветивер съдържа: бензоена киселина, фурфурол, ветивен, ветивенил ветивенат, терпинен-4-оил, 5-епипрезизан, кусимен, алфа-мууролен, кусимон, калакорен, бета-хумулен, алфа-лонгипинен, гама-селинен, делта-селинен, делта-кадинен, валенсен, каларен, гурюнен, алфа-аморфен, епизизанал, 3-епизизанол, кусимол, изо-кузимол, валеренол, бета-ветивон, алфа-ветивон, ветивазулен.

Лечебни свойства и приложение на ветивер

Освен за производство на парфюми, кремове и сапуни, билката се употребява и заради антисептичните си свойства за лечение на акне и рани. Ветивер се използва в традиционната медицина в Южна Азия (Индия, Пакистан, Шри Ланка), Югоизточна Азия (Малайзия, Индонезия, Тайланд) и Западна Африка.

Прилага се при

  • контрол на ерекцията;
  • като успокоително, против главоболие и стрес;
  • за лечение на безсъние, депресии;
  • повишава общата емоционална стабилност;
  • регулира телесните функции.

Начин на употреба на ветивер

  • в медицината;
  • в ароматерапията - намира приложения чрез бани и масажи;
  • в парфюмерията - естественият аромат на масло от Ветивер e силен и лесно разпознаваем в парфюмните композиции. Ветиверът вдъхновява парфюмерите и често се явява на централно място в парфюмни композиции. Благодарение на това можем да усетим в по-чист вид аромата и да го разпознаваме по-лесно. Като цяло, ветивера се асоциира повече с мъжки парфюми.

Масло от ветивер

Ветивер се отглежда основно за ароматното етерично масло, дестилирано от корените му. В Кудалоре фермерите отглеждат 1000 акра (400 ха) ветивер за добив на масло с помощта на групи от марудамалай. Световното производство се оценява на около 250 тона годишно. Маслото се влага широко в парфюмите заради отличните си фиксиращи свойства. Съдържа се в 90% от западните парфюми. По-често срещана съставка е в ароматите за мъже.

Индонезия, Китай и Хаити са основни производители на масло от билката. Преработката на ветивер е въведена в Хаити през 40-те години от французина Люсиен Гано. През 1958 г. Франк Легер създава завод на територията на алкохолната дестилерия на баща си Деметриус Легер. Заводът е поет през 1984 г. от сина на Франк, Пиер Леже, който разширява размера на завода до 44 атмосферни кадри, всеки от които е построен за обработка на един метричен тон корени от ветивер. Общото производство се е увеличило за десет години от 20 на 60 тона годишно, което го прави най-големият производител в света. Маслото от ветивер се извлича чрез парна дестилация.

Смята се, че Реюнион произвежда масло от ветивер с най-високо качество, като следващото благоприятно е от Хаити и след това от Ява. Съединените щати, Европа, Индия и Япония са основните потребители.

ветивер парфюм

Изображение: Thomso, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Маслото е кехлибарено кафяво и вискозно. Миризмата му е описана като дълбока, сладка, дървесна, опушена, земна, кехлибарена и балсамова. Най-качественото се получава от 18- до 24-месечни корени. Корените се изкопават, почистват и след това се сушат. Преди дестилация те се нарязват и се накисват във вода. Процесът на дестилация може да отнеме до 24 часа. След като дестилатът се отдели, маслото се оставя да отлежи няколко месеца, за да могат някои нежелани компоненти, образувани по време на дестилацията, да се разсеят. Подобно на етеричните масла от пачули и сандалово дърво, миризмата на ветивер се развива и подобрява с остаряването. Характеристиките на маслото могат да варират значително в зависимост от това къде се отглежда тревата - при какъв климат и почвени условия. Дестилираното масло в Хаити и Реюнион има по-флорално качество и се счита за по-високо качество от опушеното масло от Ява. В Северна Индия то се дестилира от диво растящ ветивер. Това масло е известно като khus или khas, а в Индия се счита за превъзходно маслото получено от култивирания сорт билка. Рядко се среща в търговията извън Индия, тъй като по-голямата част от него се усвоява в страната.

Маслото от ветивер се използва в опит да се проследи къде живеят комарите през сухите сезони в Субсахарска Африка. Комарите са маркирани със струни, напоени с масло от ветивер, след което са освободени. Кучета, обучени да проследяват аромата, който не е роден за Африка, откриват маркираните комари на места като дупки в дървета и в стари термитни могили.

Други употреби на ветивер

Няколко аспекта на ветивера го правят отличен за контрол на ерозията в по-топъл климат. Корените на Vetiver растат почти изключително надолу, от 2 до 4 метра, което е по-дълбоко от някои корени на дървета. Това прави ветивера отличен стабилизиращ жив плет за брегове на потоци, тераси и оризови насаждения и предпазва почвата от ерозия на листа. Корените се свързват с почвата, поради което тя не може да се измести. Vetiver е бил използван за стабилизиране на железопътни отсечки / насипи в геологически трудни ситуации в опит да предотврати кални свлачища и скални падания, като железопътната линия Konkan в Западна Индия. Растението също прониква в и разхлабва уплътнените почви.

Близко растящите култури помагат да блокират оттичането на повърхностните води. Това забавя водния поток и увеличава количеството вода погълнато от почвата (инфилтрация). Ветивер може да издържи на скорост на водата до 5 метра в секунда.

Мулчът от ветивер увеличава проникването на вода и намалява изпарението й, като по този начин предпазва почвената влага при горещи и сухи климатични условия. Той също така предпазва от ерозия. Като мулч, ветиверът се използва и за борба с плевелите в плантации за кафе, какао и чай. Изгражда бариера под формата на дебела постелка. Когато мулчът се разпадне, органичните вещества от него се натрупват в почвата и се получават допълнителни хранителни вещества за културите.

  • В западноафриканските региони, като Мали и Сенегал, корените на ветивер традиционно се използват за намаляване на разпространението на бактерии във водни кани и буркани.
  • В Индонезия корените на ветивера се използват широко за производството на ароматни постелки.
  • Във Филипините и Индия корените се тъчат, за да се получат ароматни връзки.

ветивер

Изображение: KartikMistry, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Vetiver (khus) се използва също като ароматизатор, обикновено като khus сироп. Khus сироп се прави чрез добавяне на khus есенция към захар, вода и лимонена киселина. Khus essence е тъмно зелен гъст сироп, приготвен от корените на билката. Има дървесен вкус и аромат, характерен за khus. Сиропът се използва за ароматизиране на млечни шейкове и кисели млечни напитки, но може да се влага и в сладоледи, смесени напитки като Шърли Темпълс и като десертна заливка. Сиропът Khus не е необходимо да се охлажда, въпреки че може да се наложи за продукти с аромат на khus.

В Индийския субконтинент корени от ветивер често се използва за заместване на подложките за обработка на слама или дърво в изпарителните охладители. Когато хладната вода тече месеци над дървените стърготини в изпарителната охладителна подложка, те са склонни да натрупват водорасли, бактерии и други микроорганизми. Това кара охладителят да издава миризма на риби или водорасли. Коренната подложка на ветивер противодейства на тази миризма. По-евтина алтернатива е да добавите парфюм с охладител от ветивер или дори чист кхус атар към резервоара. Друго предимство е, че подложката от ветивер не се запалва толкова лесно, колкото сухите дървени стърготини.

Изтривалки, направени чрез тъкане на корени от ветивер и обвързването им с въжета или шнурове, се използват в Индия за охлаждане на стаи през лятото. Постелките обикновено се окачват на вратата и се поддържат влажни чрез периодично пръскане с вода; те охлаждат преминаващия въздух, както и излъчват свеж аромат.

През горещите летни месеци в Индия, понякога саксия от муселин с корени от ветивер се поставя в глинения съд, който поддържа питейната вода на домакинството хладна. Тя придава отличителен вкус и аромат на водата.

Неотдавнашно проучване установява, че растението може да расте в почва, замърсена с гориво и дори да я почиства от него.

Тревата от ветивер се използва като покривна покривка (издържа по-дълго от другите материали) и за производство на тухли от кал за жилищно строителство (такива тухли имат по-ниска топлопроводимост). От нея също се правят конци и въжета и се отглежда като декоративно растение (заради светло лилавите цветя).

Гирляндите, направени от ветиверна трева, се използват за украса на муртите на лорд Натараджа (Шива) в индуистките храмове. Това е любимо предложение за Ганеша.

Инсектицидни свойства на билката

ветивер

Изображение: Copyright © 2005 David Monniaux, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ветивер може да се използва за защита на културите. Той привлича молец (Chilo partellus), който снася яйцата си за предпочитане върху него, но чиито ларви не могат да процъфтяват там, тъй като окосмеността на растението предотвратява придвижването им върху листата, така че вместо това те падат на земята и умират.

Етеричното масло на Vetiver има противогъбични свойства срещу Rhizoctonia solani - вид гъба.

Екстрактите от ветивер могат да отблъснат термитите. Въпреки това, ветиверната трева сама, за разлика от нейните екстракти, не може да се използва за отблъскване на термити. Освен ако корените не са повредени, антитермитните химикали, като нооткатон, не се освобождават.

Ветивер като фураж

Листата на ветивера са полезен продукт за хранене на говеда, кози, овце и коне. Хранителното съдържание зависи от сезона, етапа на растеж и плодородието на почвата. При повечето климатични условия хранителните стойности и добивите са най-добри, ако ветиверът се реже на всеки 1-3 месеца.

Заглавно изображение: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 US, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Кандилниче Кандилниче
  • Лимон Лимон
  • Жасмин Жасмин
  • Фрезия Фрезия
4.1/5 10 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

РЕВУЛЗОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ
8.90лв.

РЕВУЛЗОФИТ БИЛКОВ КРЕМ 35 мл ПАШКУЛЕВ

БИЛКОВА СМЕС ПОДАГРА 100 г БИОПРОГРАМА
5.90лв.

БИЛКОВА СМЕС ПОДАГРА 100 г БИОПРОГРАМА

БИЛКОВА СМЕС №3 200 г ЗДРАВНИЦА
19.20лв.

БИЛКОВА СМЕС №3 200 г ЗДРАВНИЦА

Библиография

https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysopogon_zizanioides

Коментари към Ветивер, Индийски троскот

От сайта (2)
Напиши коментар 2 коментара
  1. Петромир Станев 
    на 28 April 2021 в 10:56
    Отвратителен плевел. На мястото го имам от 25 години и не мога да се отърва от него. В тежки почви корените са дълбоки 20 см. Листата са остри и режат кожата. Козите на съседите изобщо не го пасат.
  2. tihomira.shatova 
    на 07 November 2014 в 15:15
    Привет, знаете ли къде мога за купя растението? Благодаря предварително!

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Клас Liliopsida (Едносемеделни растения)
  • Клон Комелиниди (Commelinids)
  • Разред Poales
  • Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)
  • Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
  • Какви са нивата на вашата тревожност и депресия
  • Кодеин
  • Еректилна дисфункция
  • Литий
  • Страдам ли от депресия?
  • Полов акт при мъжа
  • Дива мащерка, Бабина душица, Овчарски босилек, Овчарска мерудия, Воленика
  • Някои хора лекуват душевни рани, без това да им е професия. Вие от тях ли сте?
  • Депресия
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Суха кожа на пениса и слаба ерекция

преди 1876 дни, 18 часа и 14 мин.

Солгар Пет – Хидрокситриптофан капсули при тревожност и депресия

преди 1949 дни, 1 час и 32 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 3 дни, 21 часа и 34 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 4 часа и 35 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 7 дни, 20 часа и 52 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 8 дни, 20 часа и 17 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Проф. Иван Миланов: Болките в гърба в млада възраст са предвестник на депресия Проф. Иван Миланов: Болките в гърба в млада възраст са предвестник на депресия

Проф. Иван Миланов: Болките в гърба в млада възраст са предвестник на депресия

от 25 апр 2025г. Прочети повече
Депресия Депресия

Депресия

от 24 окт 2024г. Прочети повече
Страдам ли от депресия? Страдам ли от депресия?

Страдам ли от депресия?

от 08 фев 2024г. Прочети повече
Как бихте определили психичното си здраве Как бихте определили психичното си здраве

Как бихте определили психичното си здраве

от 10 яну 2023г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БОЧКО КРЕМ ПРОТИВ ПОДСИЧАНЕ 50 мл

СЕДАТОН сироп 100 мл ФОРТЕКС

ЕУЦЕРИН ИНТИМЕН ЛОСИОН 250 мл

АВЕН ХИДРАТИРАЩ КРЕМ ЗА РЪЦЕ С КОЛД КРЕМ 50 мл

ДРЕНАКС ФОРТЕ ХЕПАТОНИК ЧЕРЕН ДРОБ И ЖЛЪЧКА таблетки * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИПРАЛЕКС таблетки 10 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 13:49:20

ГАСТРОТЕРРА капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 13:47:47

ГАСТРОТЕРРА капсули * 30

Коментар на: Нели от 17 юни 2025г. в 12:28:21

НЕВРОЛАКСИН таблетки * 120 ТОШКОВ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:08:20

НАКЛОФЕН ДУО капсули 75 мг * 20 KRKA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 12:06:34
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival