Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания ЯМР на черен дроб Инструментални изследвания Образна диагностика Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР на черен дроб

ЯМР на черен дроб - изображение

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е сравнително нова техника за детайлно изобразяване на определени структури на човешкото тяло.

Магнитно-резонансната томография (МРТ) на черния дроб е доказан и полезен метод за оценка на тежестта и проследяване на заболяванията на черния дроб.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Показанията за ЯМР на черен дроб включват, но не се ограничават до:

 

 • Oткриване на вродени аномалии
 • Откриване на фокални чернодробни лезии
 • Оценка на ефекта от лечението при туморни заболявания - например чернодробни интервенции - туморна аблация, химиотерапия или операция
 • Оценка на черния дроб при потенциално донорство
 • Изследване при инфекциозно заболяване - хепатит
 • Изясняване на констатации от други образни изследвания или отклонения в лабораторните показатели
 • Оценка нa цироза на черния дроб
 • Изследване при дифузно заболяване на черния дроб като хемохроматоза, хемосидероза, мастна инфилтрация
 • Оценка на съдовата проходимост (напр. Budd-Chiari синдром)
 • Изследване за наличие на метастази в черния дроб
 • Характеризиране на чернодробни лезии, например, киста, натрупване на мазнини, хемангиом, хепатоцелуларен карцином, метастази, нодуларна хиперплазия, чернодробни аденоми

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди ЯМР на черен дроб не се изисква специална предварителна подготовка на пациента. Ако такава е необходима, ще трябва стриктно да следвате инструкциите дадени Ви от изследващия лекар. На пациенти страдащи от клаустрофобия се дават успокоителни медикаменти.

Задължително е да информирате медицинския екип в случаи, че имате имплантирани медицински устройства в тялото, например: сърдечен пейсмейкър, вътрематочно устройство (спирала), метални пластини, щифтове, винтове или скоби. Ако има съмнение за останали чужди тела (метални стружки, куршуми) при травми в миналото може да се направи рентгеново изследване преди ЯМР на черен дроб.

Поради силното магнитно поле, което се създава по време на изследването е необходимо да се отстранят всякакви метални предмети: бижута, шноли, очила, ръчен часовник, перука, изкуствени зъби, слухови апарати. Електронните предмети в близост до апарата могат да се повредят, затова е желателно да се оставят извън кабинета.

Жените, на които им предстои ЯМР на черен дроб задължително трябва да информират екипа, ако има дори и малка вероятност да са бременни.

Метод на провеждане на изследването:

ЯМР на черен дроб е част от изследването на коремна област с магнитно-резонансна томография. Ядрено-магнитният резонанс представлява голяма машина с отвор под формата на тунел. Пациентът ляга на специална маса, която плавно се плъзга в апарата. Докато изследваният лежи по гръб, в близост до изследваната зона ще бъде поставено устройство наречено бубина (coil). Когато самото сканиране започне, се чуват различни по характер, честота и интензитет шумове и бръмчене от машината. За да се избегне този дискомфорт, ще Ви бъдат предоставени тапи за уши или слушалки.

За целите на изследването може да се наложи въвеждане на контрастна материя на базата на гадолиний. Изследването с контраст може да подобри както откриването, така и класифицирането на огнищни чернодробни лезии.

Какво ще усещате по време на изследването?

ЯМР на черен дроб е безболезнена процедура. Ако се налага използване на контрастна материя, може да почувствате болка при въвеждането на иглата във вената. При някои пациенти може да се появи временно усещане за метален вкус в устата след инжектирането на контраста. В много редки случаи се срещат странични ефекти от контрастното вещество, като гадене и локална болка.

Дискомфорт може да почувствате ако масата на апарата е студена. За някои пациенти представлява трудност да останат неподживни по време на записването на изображенията, но това е от изключителна важност за качеството на изследването.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Ядрено-магнитният резонанс на черен дроб не крие рискове за здравето на пациента и не дава странични ефекти. Относно потенциално въздействие на ядрено магнитния резонанс върху нероденото дете не са известни. Всяка бременна жена трябва да обсъди въпроса за изследването със своя лекар.

Използваното контрастно вещество при MRI на черен дроб много рядко предизвиква странични реакции и представлява добра алтернатива за изследване на пациенти, които са алергични към йодния контраст, използван при СТ сканирането.

Използването на контрастното вещество - gadolinium, повишава риска от развитие на нефрогенна системна фиброза (nephrogenic systemic fibrosis – NSF) при пациенти с бъбречна недостатъчност. Всички пациенти, на които предстои изследване с контраст трябва да бъдат проверявани чрез лабораторни тестове за наличие на увредена бъбречна функция.

Резултати от проведеното изследване:

Чрез ЯМР на черен дроб се получават детайлни изображения на чернодробните кръвоносни съдове, каналчета и тъкани.

MRI превъзхожда CT (компютърна томография) и ехографското изследване при диагностиката на дифузни чернодробни заболявания (например, мастна дистрофия на черния дроб, хемохроматоза). Методът е полезен и за изясняване на някои фокални дефекти (хемангиоми).

Чрез ЯМР също се изобразява кръвния поток и следователно допълва Doppler-ултрасонография и CT ангиография при диагностицирането на съдови аномалии на черен дроб.

Магнитно-резонансна холангиопанкреатография (MRCP) е по-чувствителен метод от CT сканиране или ехография при диагностиката на аномалии на общия жлъчен канал или жлъчни камъни. 

Кога не трябва да провеждате изследването?

При пациенти с имплантирани някои от следните медицински устройства е противопоказано провеждането на ЯМР на черен дроб:

 • някои видове вътрематочни спирали
 • лекарствени и никотинови лепенки
 • стоманени хирургически скоби или клипсове
 • имплантирани невростимулатори
 • клипсове при мозъчна аневризма
 • вътрешни кохлеарни импланти
 • метални фрагменти в едното или двете очи
 • пейсмейкъри

Пациенти с тежки бъбречни или чернодробни проблеми са противопоказани за въвеждане на контрастно вещество. При тях изследването може да се направи без контраст.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЯМР на черен дроб

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаЛеченияПсихологияСоциални грижиСпортПрезентацииХранене при...ПатологияРецептиТестовеФизиологияБотаникаСъставкиДиетиХрани и ястия