Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за прекурсор на бета амилоид протеин

Тест за прекурсор на бета амилоид протеин

Тест за прекурсор на бета амилоид протеин - изображение

Тест за прекурсор на бета амилоид протеин в ликвор се използва за диагностика и мониториране на болестта на Алцхаймер. Повишената продукция на този протеин в мозъка може да доведе до формирането на сенилни плаки или неврофибриларни сплитове. Те представляват протеинни фрагменти, които се развиват в невроните и нарушават възможностите им да пренасят сигнали.

Сенилните плаки или неврофибриларни сплитове се считат за основни диагностични критерии при болестта на Алцхаймер.

Заболяването на Алцхаймер представлява необратима форма на деменция, характеризираща се със загуба на памет, прогресивно понижаване на интелектуалните възможности, влошаване на езиковите и говорими умения, промени в личността и поведението. Болестта на Алцхаймер не е част от нормалния процес на стареенето. Образуването на абнормални протеинни структури в мозъка (сенилни плаки, неврофибриларни сплитове) води до увреда и смърт на нервните клетки. Унищожаването на нервните клетки се дължи още и на понижените нива на невротрансмитерите (най-важният от тях е ацетилхолин), които спомага в предаването на мозъчните сигнали, така във времето отпада връзката между различни зони в мозъка.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестът се използва в диференциалната диагноза между болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Добре е да се назначава паралелно с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на мозъка при пациенти, които демонстрират деменция.

Метод на провеждане на изследването:

Проба от ликвор се взема чрез лумбална пункция. Тази процедура обикновено се провежда в болница или клиника под лекарски контрол. След вземане на пробата тя се транспортира до имунологична лаборатория, където с помощта на ELISA се отчита точното количество бета амилоид.

Резултати от проведеното изследване:

Референтни стойности:

  • 20-50 г. 610-974 ng/l
  • 51-70 г. 518-1018 ng/l
  • над 71 г. 567-1027 ng/l

Тест за прекурсор на бета амилоид протеин сам по себе си не поставя диагнозата болест на Алцхаймер. Той винаги се провежда заедно с ЯМР на мозъка.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Тестът не трябва да се провежда при наличие на възпалителен процес или повишено вътречерепно налягане.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАлт. медицинаИзследванияЛеченияСоциални грижиПсихологияЗдравни съветиХранене при...ЛюбопитноИсторияЛайфстайлБотаникаПроизводителиСпециалистиИнтервютаСпортКлинични пътекиСнимкиНормативни актовеЗаведенияОрганизации