Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Микробиологично изследване на перикардна течност

Микробиологично изследване на перикардна течност

Микробиологично изследване на перикардна течност - изображение

Перикардната течност намаля триенето при работата на сърцето. Нормално е стерилна - не съдържа микроорганизми. При микробиологично изследване на перикардна течност се цели доказване на микроорганизми като причина за определени симптоми.

При микробиологично изследване на перикардна течност се използват следните методи:

  • Оцветяване по грам и микроскопия (наблюдение под микроскоп)
  • Изготвяне на култура и антибиограма (изследване на чувствителността на микроорганизмите към антибиотици)
  • По-рядко използвани изследвания са различните тестове за инфекциозни заболявания, например тестове за вируси, микобактерии или паразити.

Увеличеното количество на перикардна течност, което се среща понякога при инфекции на перикарда, може да ограничи движението на сърцето. При животозастрашаващото състояние сърдечна тампонада, налягането, което упражнява натрупаната течност пречи на напълването на сърцето с кръв. Особено опасно е бързото натрупване на течност в перикарда. При по-бавен процес, перикардния сак се разтяга и състоянието се влошава постепенно.

За пълният анализ на перикардната течност може да научите тук:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииФизиологияИсторияЛайфстайлСнимкиНормативни актовеНовиниПсихологияЗдравни съветиНаправления в медицинатаСоциални грижиКлинични пътекиЛюбопитноСпортЛеченияПроизводители