Начало Медицинска енциклопедия Лечения Aldomet (Алдомет) Медикаментозно лечение

Aldomet (Алдомет)

Aldomet (Алдомет) - изображение

Aldomet (Алдомет) съдържа активната съставка - метилдопа и се прилага за понижаване на кръвното налягане.

Алдометът е алфа - агонист, стимулират се алфа - рецепторите в мозъка и това води до изпращане на нервни импулси към кръвоносните съдове и настъпва тяхното разширяване. В резултат на това се намаля кръвното налягане.

Използва се за лечение на тежка хипертония (високо кръвно налягане) и обикновено е предписано като допълнително лечение за хора, чието кръвно налягане не може да се контролира добре с други лекарства.

Метилдопа може да се приема от бременни - използва се за лечение на предизвикана от бременността прееклампсия (високо кръвно налягане).

Това лекарство може да предизвика сънливост, ако се чувствате сънливи или замаяни, не трябва да шофирате или да работите с машини.

Не се използва при:

 • Хората с активно чернодробно заболяване - остър хепатит или цироза на черния дроб
 • Хората, страдащи от депресия
 • Хора, приемащи МАО (моноаминооксидзен) инхибитор и антидепресант
 • Хората с тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом)


Не спирайте внезапно това лекарство, защото може да възстанови високото кръвно налягане или да го увеличи още повече, да предизвика нервност и тревожност.

Преди да приемате метилдопа, кажете на Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:

 • литий (Eskalith, Lithobid, други)
 • халоперидол (Haldol)
 • толбутамид (Orinase)
 • аерозоли (Ventolin, Proventil, Volmax, др.), pirbuterol, (Maxair), или салметерол (Serevent)
 • бета-блокери, като carteolol, (Cartrol), карведилол (Coreg), лабеталол (Trandate, Normodyne), nadolol, (Corgard), пропранолол (Индерал), pindolol, (Visken) или тимолол (Blocadren)
 • барбитурати - фенобарбитал (луминал, Solfoton), пентобарбитал (Nembutal) или secobarbital (Seconal)
 • трициклични антидепресанти - амитриптилин (Elavil, Endep), имипрамин, (Tofranil), doxepin, (Sinequan) или нортриптилин (Pamelor)

 

Страничните ефекти от приема на метилдопа са доста, но това, че е  посочено тук като страничен ефект не означава, че всички хора, които използват това лекарство ще имат някои от тези  ефекти. А те са  - Сънливост, Нарушения на стомашно - чревната система - диария, запек, гадене, повръщане и коремна болка, Сухота в устата, По-бавен от нормалния сърдечен ритъм (брадикардия), Влошаване на стенокардия (гръдна болка), Спадане на кръвното налягане, когато от легнало се премине в седнало или изправено положение, което води до световъртеж и замаяност (ортостатична хипотония), отоци, Главоболие, Виене на свят, Иглички усещания, Парализа на едната страна на лицето (парализа на Бел).

Още по темата:

3.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЛеченияБотаникаФизиологияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...Клинични пътекиСпециалистиИсторияСнимкиЛайфстайлСпортИзследванияОрганизацииВидеоНормативни актовеПатологияТестовеИнтервютаДиетиПсихологияЗдравни проблеми