Начало Медицинска енциклопедия Лечения Туморна хирургия Хирургично лечение

Туморна хирургия

Туморна хирургия - изображение

Хирургическите методи и способи заемат централно място в терапията на туморните образувания. Туморите са известни от много векове. Приема се, че ракът представлява прогресивното разрастване на анормални клетки. Той може да засегне всеки орган или тъкан, както и да възникне във всяка възраст.

Научното изучаване на рака започва едва през втората половина на 19 век. Сравнително рядко пациентите с неопластично заболяване могат да бъдат излекувани с мономодално лечение - само с хирургически методи, химиотерапия или лъчетерапия. Приложението на мултимодалното лечение, обаче води до повишаване на преживяемостта при болните.

Хирургическите способи се намесват на различни етапи от развитието на туморния процес. Те започват с профилактиката на рака. Състои се в предотвратяване на туморния процес като се познават добре условията, при които възниква, рисковите фактори и различните преканцерозни състояния. Така например хроничният улцерохеморагичен колит и полипозата се считат за преканцерози по отношение на рака на дебелото черво. Ракът на тестисите се развива с по - голяма честота при мъжете с незавършен десценсус. Затова коригирането на крипторхизма може да предотврати този риск.

Всеки тип рак има връзка с възрастта и пола. Стомашният карцином е по - чест при мъжете, докато ракът на гърдата преобладава при жените като честотата му нараства в периода след пубертета до менопаузата. Ракът на белите дробове, който преобладава при мъжете се среща с повишена честота след 60 год. възраст. Ракът на хранопровода възниква много по - често при мъжете.

Честотата на някои видове рак нараства с възрастта. Наблюдава се бързо нарастване на честотата с възрастта при кожен рак, свързан с излагането на ултравиолетовите лъчи, както и на бронхиалния рак при пушачи. Някои видове рак се откриват с по - голяма честота в ранна детска възраст, след което честотата постепенно намалява или достига втори пик в напреднала възраст. Нефробластомът например, е характерен за детската възраст, семиномите на тестиса имат връх около 20 - 30 г, след което почти не се откриват. При някои видове рак честотата е постоянна - Ходжкиновият лимфом може да се открие във всяка възраст през целия живот.

Между въздействието на канцерогенния фактор върху организма и клиничната изява на болестта съществува латентен период, който е с различна продължителност. При кратка, но интензивна експозиция на йонизиращо лъчение се наблюдава връх на левкозите около 5 години след експозиция и повишена честота на солидните тумори за период от 15 - 20 години. Продължителността на експозицията е свързана пропорционално с честотата на възникване на рака. Важи за  етиологични фактори като тютюнопушенето, въздействието на ултравиолетовите лъчи и др.

Най - разпространените видове рак са свързани с начина на живот на хората и факторите на околната среда. Следователно те могат да бъдат предотвратени. Съвременната медицина разполага с различни методи за това - такива са мамографията, изследването по Папаникулау, търсенето на окултни кръвоизливи и др.

В етиологията на рака вземат участие различни фактори - канцерогенни фактори на околната среда, наследственост, възраст, пол, онкогенни вируси. Лечението с имуносупресори предразполага към възникването на ракови заболявания. Начинът на хранене също е важен фактор. Установено е, че приемането на храни с ниско съдържание на мазнини води до намаляване на честотата от рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Решаващ момент в туморната хирургия е ранната диагноза на злокачественото заболяване. В подкрепа на това често се използва тънкоиглена аспирационна биопсия или други методи. Познаването на пътищата на метастазиране на различните тумори позволява да се вземе бързо решение за лечение.

Преди откриването на радиоактивните изотопи и рентгеновите лъчи, хирургичното лечение бе единствен начин да се помогне на хората със злокачествено заболяване. Терапията на туморите е насочена към радикално отстраняване на първичния тумор и регионалните метастази и към предотвратяване развитието на далечни метастази.

В понятието комбинирано лечение се включва съчетаното приложение на оперативно и лъчелечение. В наши дни се използва комбинацията от химиотерапия, хормонотерапия, имунотерапия, оперативно и лъчелечение, която се означава като комплексно лечение. Хирургичният способ може да бъде използван самостоятелно само в първи и втори стадий на заболяването. В по - напредналите стадии, оперативното лечение е само компонент на комбинираното и комплексно лечение.

Оперативните интервенции се разделят на радикални, условно радикални и палиативни. Радикалната операция включва отстраняването на тумора до здрава тъкан. Разширената радикална операция е показана при прорастване на тумора в съседни органи и наличие на метастази. Понякога се извършват операции в по - малък обем - органосъхраняващи. Оправдани са при предракови състояния, както и в началните стадии на рака.

Често поради възможността за развитие на рецидиви и метастази в различни органи, радикалните операции не могат да изпълнят предназначението си. Това налага приложението на антибластни средства - представлявя въздействие преди, по време и след операцията с различни средства (химио- и лъчетерапия) с цел предотвратяване на рецидиви.

Операциите на тумори в трети стадий се приемат за условно радикални. Палиативните операции имат значение за облекчаване страданията на болни с дисеминирани тумори. При болни с рак на хранопровода поставянето на гастростома е палиативна интервенция. Подобни са обходните анастомози при други неоперабилни тумори на храносмилателния тракт.

Още по темата:

3.3, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Туморна хирургия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЗдравни съветиЛюбопитноНормативни актовеКлинични пътекиАлт. медицинаИзследванияИсторияБотаникаСнимкиСпециалистиЗаведенияЛайфстайлПатологияХранене при...АнкетиФизиологияПсихологияИнтервютаОрганизацииНаправления в медицината