Начало Медицинска енциклопедия Лечения Вани по време на бременност

Вани по време на бременност

Вани по време на бременност - изображение

Има научни изследвания, които са доказали благоприятното въздействие на индиферентните вани (близки до телесната температура 34-37°C) върху организма на бременната жена. Предполагаемият механизъм, на благотворното действие на водата се състой в релаксация както на скелетната, така и на гладката мускулатура.

Трябва обаче много да се внимава с температурата на водата. Тя не трябва да превишава 37ºC.

Причината за това е, че при по-висока температура на водата се намалява доставката на кислород към плода, което може да доведе до малформации. Основните нарушения, които може да предизвика прекалено горещата вода са увреждания на нервната тръба, което предизвиква заболяването спина бифида. То представлява несъвършено развитие на гръбначния стълб, което предизвиква непълно затваряне на гръбначния канал.

За да се избегне прекомерно високата температура се прави проба на водата с вътрешната част на предмишницата на ръката. Ако при тази проба водата е поносимо топла това означава, че и за бебето водата ще има благотворен ефект.

Другият начин, за да се следи температурата на водата е като в нея се постави бебешки термометър, които да следи стойностите на температурата.

Ваните с близка до телесната температура са много подходяща преди раждането, когато започват първите контракции. Умерено топлата вода намалява болковата симптоматика от контракциите. Някои бременни предпочитат да раждат в по-хладка вана.

Някои автори са против вземането на топла баня по време на бременност, защото предполагат, че е възможно преминаване на инфекция през шийката на матката във възходяща посока и да стигне до околоплодните води на плода.

4.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлЛеченияСнимкиКлинични пътекиХранене при...Медицински изследванияИсторияСпециалистиРецептиСоциални грижиОрганизацииСпортАлтернативна медицинаОбразованиеНормативни актовеЗаведенияБотаникаХрани и ястияДиетиСпорт и туризъмТестовеПроизводителиНаправления в медицинатаЗдравни проблемиНаучни публикацииПсихологияИнтервюта