Токсично въздействие на други отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни продукти МКБ T62

За разлика от пестицидите, ветеринарните лекарства или други химични замърсители на околната среда, които могат да попаднат в храната, натуралните токсични вещества присъстват в храната по естествен начин. Тези вещества, открити по своята същност в храни от растителен и животински произход, могат да бъдат вредни, ако се консумират в достатъчно количество.
Пресните плодове и зеленчуци съдържат хранителни вещества, витамини и минерали, необходими за растежа и здравето и са важни компоненти на здравословния начин на хранене. Въпреки това някои зеленчуци и плодове могат да съдържат естествени токсини, които могат да бъдат потенциално вредни за здравето. Те са произведени от растенията с цел да изпълняват защитен механизъм срещу гъбички, насекоми, хищници.
Различни видове естествени токсини могат да бъдат намерени в различни културни растения и в различни части на растението. Частите на културното растение, които могат да се използват като хранителни източници, са: листа, пъпки, стъбла, корени, плодове и грудки.
Зеленият фасул, червеният боб и белият боб съдържат естествено токсин, известен като фитохемаглутинин. Хранително отравяне, причинено от този токсин в резултат на консумация на сурови и недостатъчно добре сготвени зърна, като случай на токсично въздействие на други отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни продукти, има кратко начало (1-3 часа) със симптоми на гадене, повръщане и диария.
Все пак това токсично вещество може да бъде унищожено чрез обработка на боба чрез накисване и след това готвене основно при температура на кипене. Консерви боб, които са били подложени на обстойна топлинна обработка, са безопасни за консумация без допълнително готвене на боба.
Ядливият корен на маниоката съдържа цианогенен гликозид. Цианогенни гликозиди има в най-малко 2000 растителни видове, от които няколко видове се използват за храна. При консумация на сурова или недостатъчно добре сготвена маниока токсинът се трансформира в циановодород, който може да доведе до хранително отравяне.
Клиничните признаци на остро цианидно отравяне се проявят в рамките на няколко минути и могат да включват: учестено дишане, спадане на кръвното налягане, ускорен пулс, замаяност, главоболие, болки в стомаха, повръщане, диария, объркване, ступор, цианоза с потрепвания и гърчове, последвани от терминална кома.
Токсикологическият профил на бамбуковите кълнове е подобен на този на маниоката. Естественият токсин, цианогенен гликозид, в пресни бамбукови кълнове може да доведе до хранително отравяне при консумация. Интоксикационните симптоми са същите като токсичните ефекти на маниоката.
Семената или ядките от костилките на някои плодове, например ябълки, круши, сливи, сушени сини сливи, череши, праскови и др., могат да бъдат токсични поради съдържание на цианогенни гликозиди. Когато потребителят сдъвче пресни семена или ядки, цианогенните гликозиди в тях могат да се трансформират в циановодород, който е отровен. Симптомите на отравяне са същите като тези при отравяне с бамбукови кълнове и маниока.
Картофите съдържат естествени токсини, наречени гликоалкалоиди. Нивата на тези токсини обикновено са ниски и не оказват неблагоприятни ефекти при хора. Въпреки това картофи, които показват признаци на позеленяване, растеж, гниене или повреждане, могат да съдържат високо ниво на гликоалкалоиди, като по-голямата част от токсините се намира в зелените зони, в или под кората, и могат да причинят токсично въздействие на други отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни продукти.
Високите нива на гликоалкалоиди имат горчив вкус и симптомите на отравяне могат да включват усещане за парене в устата или тежки болки в стомаха, гадене и повръщане. При по-тежки случаи могат да се наблюдават неврологични симптоми като: сънливост и апатия, объркване, слабост и нарушения в зрението, последвани от загуба на съзнание и в някои случаи смърт.
Гликоалкалоидите могат да нарушат мембранната функция в стомашно-чревния тракт, което води до хеморагични щети. Това увреждане може да бъде достатъчно тежко, за да причини смърт при степен на некрозата, надминаваща инхибиторните ефекти на дейността на ацетилхолинестеразата. Готвене и пържене не могат да унищожат гликоалкалоидите.
Семената от растението гинко съдържат токсини, които са основно невротоксични. Повръщане, раздразнителност и тонични или клонични гърчове са класическите симптоми при отравяния със семена от гинко и обикновено започват 1-12 часа след поглъщане. Децата са особено чувствителни към този вид хранително отравяне. При тежки случаи, когато са били консумирани големи количества или при чувствителни индивиди, могат да възникнат загуба на съзнание и смъртни случаи.
Поглъщането на 10-50 сварени семена от гинко наведнъж, като случай на токсично въздействие на други отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни продукти, може да предизвика остро отравяне при хора. Неузрели и топлинно необработени семена са по-токсични - токсичността се намалява след термична обработка.
Още информация може да прочетете тук:
Коментари към Токсично въздействие на други отровни вещества, съдържащи се в изядени хранителни продукти МКБ T62