Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания, некласифицирани другаде Симптоми и признаци, отнасящи се до кожата и подкожната тъкан Други кожни изменения Бледност

Бледност МКБ R23.1

Бледност МКБ R23.1 - изображение

Цветът на кожата е резултат от различни генетични черти, които на уникални за всеки индивид. Различни нюанси и пигментация на кожата могат да се наблюдават при група хора от една и съща раса или дори при роднини.

бледностБледността е много силна загуба на цвета на кожата и лигавиците. Освен ако бледата кожа не е придружена с бледност по езика, устните, букалната лигавица, ръцете и лигавицата на клепачите, то тя не е сигнификантна за заболяване.

Общата бледност засяга цялото тяло. Най-често тя се открива по ръцете, лицето и ноктите. Локалната бледност засяга само един крайник.

бледност на ноктитеТрудностите в диагностиката на бледостта зависят от силата на бледостта, размера и количеството на подкожните съдове. Понякога бледността се манифестира само като леко намаляване на цвета на кожата. Трудността при диагностицирането идва, когато пациентите са конституционално с по-тъмна кожа.

Бледността на кожата е в резултат от намаленото й кръвоснабдяване. Състоянието е различно от намаленото количество меланин в кръвта.

Причини за бледността могат да са следните състояния: анемия, заболявания на кръвоносната система, шок, припадък, ниски температури, ниска кръвна захар, хронични инфекциозни заболявания, злокачествени новообразувания, някои медикаменти;

Всекидневни причини:

 • Ниските температури предизвикват бледност като карат капилярите (съдове от малък калибър) да се свиват. Това е защитен механизъм на тялото, с цел да се предотврати загубата на температура.
 • Ниската кръвна захар свива артериите, което води до бледност. Свиването се причинява от адреналинов скок, предизвикан от ниската кръвна захар.
 • Подобно на ниската кръвна захар, дехидратацията може да причини адреналинов скок.

Внезапна бледност: Има няколко състояния, които могат да причинят внезапна бледост на кожата повечето от които са с медицинско значение.

 • Дъмпинг синдром (бързо изпразване на стомаха).
 • Ортостатична хипотония (временно понижаване на кръвното налягане при изправяне след продължителен престой в легнало положение).
 • Стомашно разстройство - получава се след прием на някои храни алкохол или при хранително отравяне.
 • Дехидратация - при недостатъчен прием на течности, прекомерно изпотяване, повръщане или диария и др.
 • Остра инфекция.
 • Припадък.
 • Алергия към медикаменти.
 • Хипотония.
 • Мигрена.
 • Топлинен удар.
 • Хипотермия.
 • Сърдечна недостатъчност - възниква след инфаркт, аритмии, инфекциозен ендокардит или друго сърдечно заболяване, при което помпената функция на сърцето е нарушена.
 • Шок (внезапно дълбоко понижение на кръвното налягане, което може да възникне след тежки наранявания, изгаряне, тежки инфекции и др.)

бледност на езикаРедица лекарства също могат да причинят бледност. Някои от тях са: кортикостероидите, аспирин и други противоревматични средства. Предозирането с амфетамин и кокаин също води до бледност.

Дълготрайна бледност: наблюдава се при хората, които страдат от анемия, хипотония (ниско кръвно налягане), левкемия, хипопитуитаризъм. Бледността изчезва при излекуване на първичния причинител.

Лепкавата кожа се описва като хладна, влажна и бледа кожа, която обикновено се причинява от физически промени в резултат на горещото време. Лепкавата кожа не е диагноза сама по себе си, но може да бъде симптом на друго заболяване. Съществува широк кръг от възможности, които могат да причинят това заболяване, някои от които са: Безпокойство, хипогликемия, силна болка, дехидратация, пневмония, някои спешни състояния (белодробна емболия, тежко вътрешно кървене, тежка инфекция, сърдечен инфаркт, анафилаксия и др.).

Важно е да се потърси лекарска помощ, когато това състояние е в комбинация с някои други като: Бледа кожа, болка в гърдите, болки в крайниците, повърхностно дишане, слаб пулс, учестен сърдечен ритъм.

Лепкавата, зачервена и влажна кожа може да е резултат от алергична реакция ако е придружена от следните симптоми: оток на лицето, затруднено дишане, сърбеж по кожата, оток в гърлото или устата и др.

Диагностиката се прави след щателно снета анамнеза, за да се определи причината за състоянието. Възможно да са необходими лабораторни и образни изследвания, за да се верифицира диагнозата.

Лечението се основава на третиране основното състояние причиняващо тези симптоми.

3.7, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бледност МКБ R23.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО