Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания

Фибробластични увреждания МКБ M72

Фибробластични увреждания МКБ M72 - изображение

Към фибробластични увреждания спадат фиброматоза на палмарната апоневроза [Dupuytren], съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите, фиброматоза на плантарната апоневроза, възлест фасциит, псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза и други.

Контрактурата на Dupuytren представлява задебеляване и скъсяване на палмарната фасция на ръката. Представя се като възловидно инфилтриращо образувание, плътно, блестящо или като разклоняваща се по флексорните сухожилия съединителна тъкан. Хистологично се установява изразена фибробластна пролиферация а по-късно и колагенизиране и хиалинизация.

Контрактурата на Dupuytren представлява фамилно заболяване което се унаследява по автозомно доминантен път в 10 % от случаите, обикновено в кавказката раса и по-специално при северноевропейците. Среща се в 3-5 % от възрастните, 5 пъти по-често при мъжете и се увеличава с възрастта. По-често е при алкохолици, диабетици, епилептици, рамо-ръка синдром, ревматоиден артрит и хиперхолестеролемия.

Симптомите са едностранни или двустранни. В началото на заболяването болезнената подутина на фасцията може да бъде сбъркана с теносиновитен оток. В последствие се оформя удебеление като хорда с надлежаща плътна груба кожа. Фиброзата обхваща дигиталната фасция. Скъсяването на фасцията предизвиква флексионни контрактури на пръстите на ръцете, най-често на втори, четвърти и пети пръст.

За лечение на заболяването се прилагат физиотерапевтични процедури, локално приложение на кортикостероиди и хирургично лечение.

Възлест фасциит (Fasciitis nodularis) се развива от повърхностните фасции. Морфологично се представя като възел с диаметър до 4 см, сиво-бял, със снопчеста срезна повърхност. Не е отграничен от капсула, но инфилтрира околните тъкани, включително и мускулите. Хистологично се установяват фибробласти и полета на мукоидна дегенерация с единични лимфоцити и хистиоцити, всред които може да има и гигантски форми. Фибробластите винаги нахлуват в епи- и перимизиума.

Лечението на възлест фасциит се осъществява чрез прилагане на кортикостероиди локално.

3.0, 4 гласа

ВИДОВЕ Фибробластични увреждания МКБ M72

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фибробластични увреждания МКБ M72

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки