Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания Други фибробластични увреждания

Други фибробластични увреждания МКБ M72.8

Други фибробластични увреждания МКБ M72.8 - изображение

Други фибробластични увреждания представляват група заболявания, които се характеризират с увреждания на обвивките на мускулите. Към тази рубрика спада абсцес на фасцията.

Причините за възникване на други фибробластични увреждания са ранообразни и могат да бъдат травми, неинфекциозни и инфекциозни възпалителни заболявания. Едни от най-честите бактерии, които могат да доведат до инфекция на фасциите са стафилококи и стрептококи от група А, някои ентеробактерии, Pseudomonas, Aeromonas, Haemophylus influenzae и други. Чести причинители са и някои неспорообразуващи бактерии като Bacteroides spp. и Peptostreptococcus spp.

Клиничната картина на други фибробластични увреждания е характерна. Заболяването започва с остро начало. На мястото на увреждането се образува оток и еритемно петно. Мястото е силно болезнено. Еритемното петно се разпространява и се образуват големи були които се разкъсват и превръщат в гнойни колекции и флегмони. Може да има и наличие на газ- образуват се мехурчета в мускулната тъкан. Общото състояние на болния е увредено. Болния е силно интоксикиран, температурата се повишава.

Диагнозата на други фибробластични увреждания, се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щаталене физикален преглед. Лабораторни и образни изследвания като магнитен резонанс, рентгенография, компютърна томография спомагат за точната локализаци на процеса и установяване тежестта на уврежданията.

Лечението на други фибробластични увреждания може да бъде консервативно или хитутгично. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици, антипиретици, антибиотици (при наличие на инфекция) и други. Хирургичното лечение зависи от локализацията на увреждането и се състои в инцизия и дренаж на възникналия абсцес.

2.7, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други фибробластични увреждания МКБ M72.8

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия