Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания Възлест фасциит

Възлест фасциит МКБ M72.3

Възлест фасциит МКБ M72.3 - изображение

Възлест фасциит представлява състояние, което се характеризира с наличие на реактивна пролиферация на фибробласти в подкожните тъкани и обикновно свързана с дълбоката фасция. Заболяването е познато още под името пролиферативен фасциит и подкожна псевдосаркоматозна фиброматоза. Честотата на възлестия фасциит е неизвестна. Заболяването има бенигнен характер.

Причините за възникване на възлест фасциит не са напълно изяснени, но се счита, че фибробластната и миофибробластната пролиферация могат да бъдат отключени от локални травми или локални възпалителни процеси.

Симптомите на възлест фасциит са разнообразните и се състоят в наличието на бързо разрастващи маси. Повечето пациенти съобщават за разрастване на образуванието за по-малко от месец. Повече от една трета от пациентите съобщават болка или чувствителност в областта на лезията. Възлите най-често се локализират в областта на горните крайници, следвани от долните крайници и торса. При деца, често засегнати главата и шията.

Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза и щателен физикален преглед. Осъществяват се лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, за уточняване точната локализация на уврежданията. За потвърждаване на диагнозата е необходимо извършването на биопсия.

Лечението на възлест фасциит е главно хирургично. Осъществява се ексцизия на възела. В повечето случаи по-нататъшни лечебни мероприятия не са необходими. Спонтанна регресия на ненапълно ексцизирани лезии също са били докладвани.

3.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия