Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания Псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза

Псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза МКБ M72.4

Псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза МКБ M72.4 - изображение

Псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза е бенигнено заболяване, което се характеризира с поява на лезии на меките тъкани, най-често в суперфициалната фасция. Заболяването се наблюдава най-често през първите три десетилетия на живота. Най-често се засягат горните крайници и торса. Често има анамнеза за предхождаща травма. Клинически и хистологично, псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза може да бъде сбъркан със саркома.

Причините за възникване на псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза не са напълно изяснени, но се счита, че фибробластната и миофибробластната пролиферация могат да бъдат отключени от локални травми или локални възпалителни процеси.

Клиничната картина при псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза е характерна. Повечето пациенти съобщават за разрастване на образуванието за по-малко от месец. Повече от една трета от пациентите съобщават болка или чувствителност в областта на лезията. При деца, често засегнати главата и шията. Лезиите обикновено са малки с размери около 2-3 см. По-големи лезии не са характерни за заболяването.

Диагнозата на псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза се поставя след снемане на подробна анамнеза, щателен физикален преглед, осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други. За потвърждаване на диагнозата е необходимо извършването на биопсия.

Лечението на псевдосаркоматозна (пролиферативна) фиброматоза  е главно хирургично. Осъществява се ексцизия на възела. В повечето случаи по-нататъшни лечебни мероприятия не са необходими.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия