Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания Съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите

Съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите МКБ M72.1

Съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите МКБ M72.1 - изображение

Съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите представлява състояние, което се характеризира поява на доброкачествени, асимптоматични, добре ограничени, твърди папули, възли или плаки, обикновено неразличаващи се от цвета на кожата и локализирани по дорзалната повърхност на метакарпофалангеалните и интерфалангеалните стави.

Точната причина за възникване на съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите не е напълно изяснена. Състоянието в някои случаи може да бъде асоцирано с придобити заболявания, повтарящи се травми в тази област, генетични заболявания и други.

Клиничната картина при съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите е бедна. Както споменахме по-горе повечето пациенти са асимптоматични. Лезиите, които се наблюдават по дорзалната повърхност могат да бъдат с различни размери, но обикновено варират в границите на 0,5 - 3 см в диаметър, и са добре ограничени. В много редки случаи може да се наблюдават оплаквания от болки при пациентите.

Диагнозата съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите се постава след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на подробен физикален преглед. В някои случаи огледът на пациента е напълно достатъчен за поставяне на диагнозата. Извършване на някои образни и лаборатовни изследвания спомагат за уточняване състоянието на болния. В диференциално диагностичен план влизат в съображение еритема елеватум диуцинум, гранулома ануларе, ксантома и други.

Лечението на съединително-тъканни възли в дорзалната повърхност на пръстите в повечето случаи е неефективно. Консервативно или хирургично, лечението трябва да бъде предприето след консултиране със съответните специалисти.

4.0, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия