Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Фибробластични увреждания Фибробластично увреждане, неуточнено

Фибробластично увреждане, неуточнено МКБ M72.9

Фибробластично увреждане, неуточнено МКБ M72.9 - изображение

Фибробластично увреждане, неуточнено, e заболяванe на опорно-двигателната система, които се характеризират с увреждания на обвивките на мускулите. Заболяванията се срещат във всички въсрасти и засягат двата пола относително еднакво.

Причините за поява на фибробластично увреждане, неуточнено, са различни и се състоят в травми, неинфекциозни и инфекциозни възпалителни заболявания. Едни от най-честите бактерии, които могат да доведат до инфекция на фасциите са стафилококи и стрептококи от група А, някои ентеробактерии, Pseudomonas, Aeromonas, Haemophylus influenzae и други. Чести причинители са и някои неспорообразуващи бактерии като Bacteroides spp. и Peptostreptococcus spp.

Признаците и симптомите, които се аблюдават при фибробластично увреждане, неуточнено са разнообразни. Заболяването започва с остро начало. На мястото на увреждането се образува оток и еритемно петно. Мястото е силно болезнено. Еритемното петно се разпространява и се образуват големи були които се разкъсват и превръщат в гнойни колекции и флегмони. Може да има и наличие на газ- образуват се мехурчета в мускулната тъкан. Общото състояние на болния е увредено. Болния е силно интоксикиран, температурата се повишава.

Диагнозата фибробластично увреждане, неуточнено, може да бъде поставена при снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щаталене физикален преглед. Лабораторни и образни изследвания като магнитен резонанс, рентгенография, компютърна томография спомагат за точната локализаци на процеса и установяване тежестта на уврежданията.

Лечението на фибробластично увреждане, неуточнено, е консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици, антипиретици, антибиотици (при наличие на инфекция) и други. Хирургичното лечение зависи от локализацията на увреждането и се състои в инцизия и дренаж на възникналия абсцес.

2.5, 2 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Фибробластично увреждане, неуточнено МКБ M72.9

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия