Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Новообразувания Доброкачествени новообразувания Доброкачествено новообразувание на мъжките полови органи Простата

Простата МКБ D29.1

Простата МКБ D29.1 - изображение

Простатната жлеза е орган с плътна консистенция и форма на кестен, който се намира под пикочния мехур.

фиброаденомФиброаденомът е доброкачествен тумор на съединителната и жлезиста тъкан. Фиброаденомът се развива в органи с жлезиста структура, като гърда и простата. Фиброаденомът расте бавно, добре разграничен е от околните тъкани и често е капсулиран.

Симптомите зависят от мястото на възникване, като възможно усложнение е задръжката на урина. Когато фиброаденомът засяга простатата, е възможна и злокачествена дегенерация на тумора.

Фиброаденомите се лекуват хирургически.

единичен фибринозен туморЕдиничният фибринозен тумор на простатата е предимно доброкачествено новообразувание с мезенхимен произход. Фибринозните тумори могат да възникнат във всяка част на тялото, където са налице мезенхимни клетки. Причината за възникването на тумора е неизвестна и до момента няма средства, с които да се предотврати неговата поява. В повечето случаи малките тумори са безсимптомни, докато по-големите могат да предизвикат симптоматика поради компресията, която оказват върху околните тъкани.

Диагнозата се поставя след тъканна биопсия.

От заболяването боледуват мъже между 20- и 70-годишна възраст, като най-засегнати са пациентите между 40- и 50-годишна възраст. Макар че е рядък тумор, той може да се срещне при всички раси и етнически групи.
Понастоящем не са известни рискови фактори за развитието на тази неоплазма.

Симптомите, с които се манифестира заболяването, зависят от размера на тумора. Той може да достигне размери до 40 см, но в повечето случаи те не надхвърлят 10 см. Симптоматиката може да включва често уриниране, болка и трудност при уриниране, болка в корема.

Рядко, когато тези тумори са големи, могат да причинят хипогликемия. Хипогликемията води до синдрома на Doege-Potter, който се дължи на секреция на инсулиноподобен растежен фактор. Симптомите на хипогликемия включват объркване, изпотяване, замайване, студени ръце и др.

Диагностиката на фибринозния тумор се извършва със следните методи:

  • Ректален преглед - лекарят прави ректален преглед, за да открие всякакви физически аномалии на простатата.
  • Образна диагностика - компютърната томография (показва добре отделена маса, която е възможно да има калцификация), ядрено-магнитен резонанс, ултразвуково изследване (трансректален ултразвук).
  • Въпреки че тези изследвания се използват за първоначална диагностика, е необходима тъканна биопсия, за да се потвърди диагнозата (тънкоиглена биопсия, трансректална биопсия).

Усложненията, които може да причини туморът, са:

Няма стандартно лечение на тези тумори. Главно място заема хирургичното лечение, последвано от лъчетерапия и химиотерапия.

Прогнозата на заболяването зависи от:

  • Туморът може ли да бъде напълно отстранен чрез хирургическата интервенция.
  • Възраст, общо състояние и съпътстващи заболявания на пациента.
  • Дали става въпрос за рецидив или туморът се появява за пръв път.
3.5, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.dovemed.com/diseases-conditions/solitary-fibrous-tumor-prostate/
http://encyclopedia2.thefreedictionary.com/Fibroadenoma

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО