Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Бактериална инфекция с неуточнена локализация

Бактериална инфекция с неуточнена локализация МКБ A49

Бактериална инфекция с неуточнена  локализация МКБ A49 - изображение

Бактериалната инфекция с неуточнена локализация е инфекция, причинена от бактерии, чието местоположение в организма не е уточнено.

Причинителите включват широк кръг бактерии - стрептококи, стафилококи, микоплазми, хемофилус и други. Повечето от тях са условнопатогенни микроорганизми, които са нормални обитатели на човешкия организъм, но при определени условия могат да предизвикат заболяване.

Предразполагащите моменти включват:

  • понижаващи имунитета вирусни и бактериални заболявания
  • изтощение на организма от продължително боледуване, преумора, недоимъчно хранене, стрес или безсъние
  • потискане на нормалната (полезна) микрофлора на тялото - например след продължителна антибиотична терапия
  • прием на потискащи имунната система медикаменти (стероиди) при терапия на автоимунни заболявания или след трансплантации
  • вродени имунодефицитни състояния

Клиничното протичане зависи от вида на бактериалната инфекция, вирулентността на причинителя и общото състояние на пациента.

Диагностиката на бактериалната инфекция с неуточнена локализация се извършва чрез вземане на различни проби в зависимост от симптомите - гърлен секрет, носни и слъзни секрети, биопсия на бял дроб, урина, вагинален секрет, гръбачно-мозъчна течност или кръвни проби, от които се изолира причинителя или се търсят антитела срещу него.

Лечението се провежда чрез общоукрепваща терапия (витамини, имуностимулатори и противовъзпалителни средства) и антибиотици, които трябва да бъдат подбрани в зависимост от вида на причинителя, като при упорити инфекции тяхната ефективност трябва ба бъде предварително изпитана чрез изготвяне на антибиограма.

Профилактиката на бактериалната инфекция с неуточнена локализация се състои най-вече в поддържане на добра лична хигиена, своевременно почистване и дезинфекция на кожните наранявания, както и избягване на пряк контакт с болни от тези инфекции.

В рубриката бактериална инфекция с неуточнена локализация са разгледани:

Стафилококова инфекция, неуточнена

Стрептококова инфекция, неуточнена

Инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена

Инфекция, предизвикана от микоплазма, неуточнена

Други бактериални инфекции с неуточнена локализация

Бактериална инфекция, неуточнена

3.1, 10 гласа

ВИДОВЕ Бактериална инфекция с неуточнена локализация МКБ A49

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Бактериална инфекция с неуточнена локализация МКБ A49

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Бактериална инфекция с неуточнена локализация МКБ A49

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО