Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Бактериална инфекция с неуточнена локализация Други бактериални инфекции с неуточнена локализация

Други бактериални инфекции с неуточнена локализация МКБ A49.8

Други бактериални инфекции с неуточнена локализация МКБ A49.8 - изображение

В рубриката други бактериални инфекции с неуточнена локализация са разгледани:

  • колибацилоза
  • инфекция, предизвикана от Klebsiella
  • инфекция, предизвикана от Proteus

Обикновено се касае за вътреболнични инфекции, които се причиняват от Escherichia coli, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas и др.

Колибацилозата е бактериална инфекция, причинено от Ешерихия коли.

Причинителите са Грам-отрицателни, аеробни факултативни пръчици.

Заразяването става чрез консумация на контаминирани животински продукти като мляко, месо, както и чрез контакт с болни животни.

Клиничната картина протича с обилна, водниста диария, коремни коликообразни болки, повръщане, ацидоза и обезводняване. Ентероинвазивните щамове предизвикват дизентериен синдром с водниста диария, понякога примесена с кръв. Освен това, Е. коли са важни причинители на урогенитални инфекции.

Диагнозата се поставя въз основа на културелни и серологични изследвания.

Лечението на колибацилозата е антибиотично - ципрофлоксацин или триметоприм-сулфаметоксазол.

Инфекциите, предизвикана от Klebsiella обикновено се отнасят до няколко вида вътреболнични инфекции, включително пневмония, инфекции на кръвта, раневи инфекции и менингит.

Klebsiella pneumoniae са Грам-отрицателни бактерии, които живеят в устната кухина и чревния тракт на 1/3 от здравите хора. Обикновено причиняват заболявания при алкохолици, възрастни пациенти, хора, болни от диабет или с отслабена имунна система.

Човекът е основният резервоар на Klebsiella pneumoniae. Здравите хора обикновено не развиват клебсиелна инфекция. Въпреки това, пациентите, които са хоспитализирани и лекувани по повод други заболявания, са податливи на инфекция. В здравните заведения пациентите, които се нуждаят от дълги курсове на антибиотично лечение, апаратна вентилация или имат поставени интравенозни катетри, са в най-голям риск от клебсиелна инфекция.

Тези бактерии могат да инфектират различни области:

  • уринарни и дихателни пътища
  • интравенозни катетри
  • оперативни рани
  • бактериемия

Диагнозата се потвърждава чрез вземане на проба от слюнка, белодробни секрети, кръв, урина или заразена тъка. Пробата се оцветява по Грам, култивира се и се изследва микроскопски. Причинителите се идентифицират лесно. Другите изследвания зависят от вида и локализацията на инфекцията. Могат да се използват ехография, рентгенография, компютърна томография.

Ако инфекцията е придобита в обществото, обикновено лечението се провежда с цефалоспорини или флуорохинолони интравенозно. Вътреболничните инфекции се лекуват много трудно, тъй като бактериите обикновено са резистентни към много антибиотици.

Proteus mirabilis са Грам-отрицателни факултативни анаероби, които се срещат в чревния тракт на човека като част от нормалната чревна флора. Може да се открие също свободно живееща във водата и почвата.

Когато микроорганизмите постъпят в дихателните, пикочните пътища, отворени рани, общото кръвообращение, могат да станат патогенни. Те са честа причина за вътреболнични инфекции. Най-често причиняват инфекции на пикочните пътища при пациенти с дългосрочна катетеризация, раневи инфекции и др.

Диагнозата други бактериални инфекции с неуточнена локализация се поставя чрез доказване на причинителя в урина, раневи секрети и др.

Патогените са чувствителни към ампицилин и цефалоспорини.

4.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО