Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Бактериална инфекция с неуточнена локализация Инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена

Инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена МКБ A49.2

Инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена МКБ A49.2 - изображение

Haemophilus influenzae представляват неподвижни, Грам-отрицателни пръчковидни бактерии.

Haemophilus influenzae има голямо значение за инфекциозната патология на човека. Предизвиква заболявания с разнообразна локализация, като някои от тях могат да бъдат тежки и животозастрашаващи - бактериемия, менингит, епиглотит, септичен артрит, пневмония, плеврит, емпием, инфекции на пикочните пътища, остеомиелит, ендокардит и др.

Рисковите фактори за възникване на инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена включват:

  • възраст под 6 години
  • контакт с болен
  • пациенти със спленектомия
  • сърповидно-клетъчна анемия
  • злокачествени заболявания
  • вродена или придобита имунна недостатъчност

Безкапсулните щамове се установяват като нормални обитатели на горните дихателни пътища в повечето здрави хора.

Вирулентните капсулни щамове, особено от серотип b, предизвикват предаващи се по аерогенен път екзогенни инфекции - ринофарингит, ларинготрахеит, епиглотит, пневмония, конюнктивит, синуит, менингит, остеомиелит, артрит.

В някои случаи при деца се развива фулминантно обструктивен ларинготрахеит с епиглотит и това налага незабавно да се извърши трахеотомия или интубация. Понякога при менингит, инфекцията е ендогенна. В заболелите от епиглотит, менингит и пневмония нерядко се установява бактериемия.

Всички посочени заболявания са по-чести при децата. Haemophilus influenzae доминира като причинител на бактериални менингити във възрастта от 5 месеца до 5 години. Освен това той е един от най-честите причинители на вторични инфекции в долните дихателни пътища, явяващи се като тежки усложнения на широко разпространени вирусни инфекции като грип, морбили и др.

За специфична профилактика при инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена e създадена ефикасна ваксина. При деца под 4-годишна възраст, които са имали тесен контакт с болни, се препоръчва химиопрофилактика с рифампицин в продължение на 4 дни.

За лечение на инфекциите, предизвикани от Haemophilus influenzae се използват антибиотици от групата на пеницилините, тетрациклините и др.

2.9, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Инфекция, предизвикана от Haemophilus influenzae, неуточнена МКБ A49.2

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО