Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Pandanales Семейство Pandanaceae Хала, Панданус

Хала, Панданус

Семейство Pandanaceae

Хала, Панданус - изображение

Хала, Панданус (Pandanus tectorius) е малко дърво. Принадлежи към семейство Pandanaceae. Плодовете на растението са познати като хала или „плод, който прилича на Земята”. Те са известни в Тихоокеанската култура и традиция. Растението съществува от 2-4 милиона години. Местни легенди разказват, че първите думи на мъж върнал се от смъртта, са били в търсене на този плод. Друга легенда разказва за дете, което било отнесено от тихоокеанска вълна на безлюден остров. Плодовете хала са били неговата основна храна, служели са му дори за игра.

Устройство на хала

листа на панданус

Панданус с малко дърво, което расте изправено и достига височина от 4 до 14 метра. То е мъжко или женско. Стъблото е шипесто с тънка кафява обвивка. Кореновата система е добре завита и навлиза дълбоко в почвата. Листата са дълги около 1,5м и широки около 7 см. Те са разположени спирално в края на клоните. При някои сортове ръбовете им са назъбени.

 

цвят на панданус

 

 

Растението е двудомно, което означава, че притежава мъжки и женски цветове. Мъжките цветове са малки, ароматни и малко издържливи. Женските приличат на ананас. Събрани са в големи съцветия.

 

 

 

 

плод на панданусЖенските дървета раждат големи сегментирани плодове. Те се наричат хала или „плод, който прилича на Земята”. Те приличат на ананас. Имат яйцевидна форма, с диаметър 4-20 сантиметра и дължина 8-30 см. Плодът е съставен от 38 до 200 клинообразни дяла, често наричани карпели. Всеки дял е обвит от фиброзна обвивка, с дължина до 16 см и съдържа средно 2 семена. Цветът на плодовете варира – може да бъде жълт, оранжев или червен със зелен връх. Размножава се чрез семена. След засяването цъфтежът започва на възраст около 15 години. Женските дървета цъфтят от 1-3 пъти годишно, а мъжките на всеки два месеца.

Използваема част на хала

  • плодове;
  • листа;
  • корени;

Листата и корените се използват за медицински цели.

Разпространение на хала

панданусРастението се среща в сиво състояние в крайбрежните райони, на височина до 610 метра. То изисква топъл блажен климат. Дърветата са умерено толерантни към сушата. Предпочита почви, които са богати на кварцов, коралов пясък и торф и места огрявани от слънчева светлина. Панданусът се среща в Австралия, Индонезия, островите на Тихия океан, САЩ.

 

Химичен състав на хала

  • катореноиди;
  • витамин А;
  • витамин С;
  • тиамин;
  • рибофлавин;
  • ниацин;
  • протеини;
  • въглехидрати;
  • вода;
  • калций;
  • фосфор;
  • диетични фибри;
  • гликозиди;
  • танини;
  • флавоноиди.

Лечебни свойства и приложение на хала

хала плодДърветата имат многобройни приложения включващи употреба за храна, строителни материали, подслон, сянка, лекарство и като декоративно растение. Панданусът е важно медицинско растение за тази част на света. Притежава незаменими лечебни свойства, които определят, приложението му при различни заболявания. Листата и корените му се използват в традиционната медицина. В Кирибати свежите листа се използват за лечение на настинка, треска, рак и диария. Плодовете са основно хранително вещество. Другите части от растението се използват за направата на различни предмети.

Свойства на хала:

  • стимулиращ ефект;
  • антиконвулсно;
  • антиоксидантно;
  • антивирусно;
  • невропротективно;
  • противотуморно;
  • хепатопротективно;
  • антибактериално;
  • антидиабетогенно;
  • укрепва венците.

Заболявания и състояния, при които се прилага хала:

сегменти на плодове на панданус

  • настинка;
  • треска;
  • диария;
  • астма;
  • рак;
  • хемороиди;
  • стомашни спазми;
  • диабет;
  • заболявания на черния дроб;
  • кожни проблеми.

Начин на приложение:

сок от плодове хала

  • отвара от корените – за лечение на стомашни спазми. Сложете 2 грама корени в 1 литър вода и варете минимум 45 минути. Тя може да се прилага и външно;
  • сок от плодовете;
  • локално приложение на паста от листата;
  • дъвкане на корени за укрепване на венците;
  • в кулинарията – плодът се консумира суров или варен. То е традиционна храна в кухнята на Малдивите. Листата на дървото се използват като ароматизатори в сладки ястия.

Други приложения на хала

Стъблото и големите клони се използват за строителни материали и дърва за огрев. Корените се употребяват за направата на стени на къща и подложки за различни инструменти. Листата се използват за изработване на рогозки, кошници. Други приложения включват парфюми, гирлянди, бои, гориво.

Внимание!

Консумирането на големи кличества плодове, може да бъде токсично!

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org

http://www.protreeworks.com.au

http://www.cuisinivity.com

http://earthmedicineinstitute.com/

http://www.cabi.org

https://www.researchgate.net

http://www.phytojournal.com

http://www.philippineherbalmedicine.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлРецептиЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХранене при...Здравни проблемиНовиниАлтернативна медицинаЛеченияМедицински изследванияЗаведения