Саша инчи
Саша инчи (Plukenetia volubilis, Sacha inchi) представлява многогодишно растение, принадлежащо към семейство Млечкови (Euphorbiaceae). Други имена на латиница, с които е известно то са: Sacha peanut, Mountain peanut, Inca-peanut.
Империята на древните инки е била добре запозната с хранителната сила на растението. Преди 3000 години то е било култивирано от древния народ, а в настоящето дори открито в гробниците им. Изключителният източник на хранителни вещества е осигурявал силата, здравето и баланса на древната цивилизация.
Устройство на саша инчи
Изображение: The lifted lorax, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Растението достига височина около 2 метра. Стъблата му са тънки, оцветени в зелено, без вдървесена част, с увивен растеж. Листата са разположени последователно на клоните и имат форма на сърце. Листният ръб е назъбен, а листната петура слабо покрита с власинки. Дължината им е от 10 до 12 см, а ширината от 8 до 10 см. Дължината на листните дръжки е от 2 до 6 см.
Растението цъфти пет месеца след засаждането му, а ражда плодове около осмия месец. Мъжките цветовете са малки, бели и подредени в съцветия. Два цвята, носещи женски белези, се разполагат в основата на съцветието.
Плодовете представляват капсули с големина от 3 до 5 см в диаметър, с от 4 до 7 точки. Отначало са оцветени в зелено, а при узряването им придобиват черно-кафяв цвят. По време на зреенето, плодовете съдържат мека, черна, влажна маса, която е негодна за консумация. Поради тази причина се оставят на растението да изсъхнат и след това се берат. Когато то е на около 2-годишна възраст, от него могат да се получат около 100 плода, от които се добиват от 400 до 500 семена, на няколко пъти в годината. Плодовите капсули обикновено се състоят от 4-5 дяла, като някои от тях могат да имат до седем. Семената в тях са овални, тъмно кафяви, с големина от 1,5 до 2 см в диаметър и с общо тегло от 45 до 100 грама. Още на растението семенните кутийки могат да се отворят.
Разпространение на саша инчи
Родният ареал на разпространение на растението се намира в Южна Америка (Суринам, Венецуела, Боливия, Колумбия, Еквадор, Перу и северозападна Бразилия), както и някои от Наветрените острови в Карибско море.
В Перу се отглежда от местното население в продължение на векове, като расте при топли климатични условия, до надморска височина от 1700 метра. Нуждае се още от непрекъсната наличност на вода, добър дренаж и кисела почва, близост до реки.
Използваема част на саша инчи
Използваема част на растението са неговите семена.
Химичен състав на саша инчи
В семената на саша инчи се установява високо съдържание на протеини и масло. Маслото извлечено от тях е богато на есенциални мастни киселини омега-3 линоленова киселина и омега-6 линолова киселина, омега-9 мастни киселини. Семената са богати и на йод, калций, витамин А и витамин E, триптофан, цистеин, тирозин, треонин, левцин, изолевцин, лизин, валин, фибри.
Лечебни свойства и приложение на саша инчи
Изображение: Michael Hermann, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Преди хиляди години инките са получавали масло от семената на саша инчи и са го влагали в готвенето на ястия. Печени семена и варени листа от растението, са били също важен елемент от начина им на хранене. Растението подлежи на култивиране и се отглежда засилено в селските райони в областите на разпространението му, като някъде е основен поминък на населението. Семената на растението се продават свободно на пазара, като здравословна храна, което се дължи на високата концентрация на омега-3 мастни киселини и протеини в тях. Суровите семена са негодни за консумация. Вече изпържени със зехтин и сол са много вкусни. Имат уникален, мек вкус, приличащ на повече изпечени фъстъци с лек дървесен аромат.
"Супер храната", както наричат саша инчи в Амазония, е изключително полезна за нормалната функция на мозъка, костите и ставите. Sacha inchi е наречен "супер храна" поради високото си съдържание на есенциални мастни киселини. Нейните ядки са с изразено протективно действие срещу ракови и сърдечни заболявания, както и елиминиране на свободни радикали и намаляне на възпалителния процес.
Други действия на саша инчи са
- успокоява болки в ставите;
- предпазва от преждевременно стареене;
- поддържа балансирани нивата на глюкозата;
- подобрява зрението и очното здраве;
- насърчава здравината на кожата и косата;
- подпомага сърдечно-съдовото благосъстояние.
Производството на масло от саша инчи се увеличава в перуанска Амазония и е придобило световна слава със своите вкусови и здравословни свойства. През юни 2007 г., маслото печели Médaille dOr (златен медал) на конкурс за храни и специалитети. Sacha inchi маслото е наградено със златен медал за отлични органолептични качества на световен конкурс за хранителни масла в Париж, през 2004.
Употреба на маслото от саша инчи
Този продукт се предлага като хранителна добавка. Маслото е с мек вкус, негорчив, с приятен привкус. То се използва във вегетариански диети, като растителен източник на омега-3 мастни киселини. Идеално допълнение е към менюто на хора, които не консумират риба или достатъчно омега-богати зеленчуци. Неговата консумация може да помогне за намаляване на излишните килограми. В допълнение саша инчи успява да се бори с депресията, спомага за намаляване нивата на холестерола, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, както и помага при лечението на диабета. Действа антиоксидантно.
Маслото е лесносмилаемо и не предизвиква газове или дразнене, подобно на други масла. Отлично е като съставна единица в дресинги за салати и други храни. Sacha inchi маслото не съдържа нищо, което е токсично или вредно за доброто здраве.
Обикновено приемът на масления продукт се счита за безопасна. Но много малко се знае за ефектите от продължителната му употреба. Като част от балансиран хранителен режим, то може да помогне за подобряване на общото здравословно състояние на индивида.
Често саша инчи се употребява и под формата на прах. Той съдържа всички девет незаменими аминокиселини, при което се смята, че може да улесни клетъчния растеж и да поддържа нормална мускулна маса в организма, да засили имунитета и здравето на костите, да повлияе благоприятно нормалното психично здраве на пациента. С прекрасният си орехов вкус, прахът от Sacha inchi е едно чудесно допълнение към шейкове, десерти и други храни.
Внимание!
При изследвания върху животински модели, е установено, че 60-дневната употреба на масло от саша инчи е безопасна, без токсични последици за организма.
Въпреки че има много малко негативни доклади, някои продукти на саша инчи могат да предизвикат нежелани реакции като анафилаксия, уртикария, обриви, повръщане, диария, възпаление на стомаха и главоболие. При наличието на подобни признаци, употребата на саша инчи трябва да бъде преустановена.
Заглавно изображение: NusHub, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons; Michael Hermann, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Malpighiales
- Сем. Euphorbiaceae (Млечкови)
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- КОГАТО ВИ СЕ ВИЕ СВЯТ...
- Кои домашни и естествени средства може да преборят шиповете
- Конопено въже при дископатия и ставни болки
- Инжекционни кортикостероиди
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Домашни рецепти срещу бръчки
- Инсулин и HOMA-индекс
- Лечение на дехидратация (рехидратация)
- Домашни маски срещу отпусната кожа
Коментари към Саша инчи