Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Cucurbitales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Патола, Остра кратунка

Патола, Остра кратунка

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Патола, Остра кратунка - изображение

Патола, Остра кратунка (Trichosanthes dioica) представлява многогодишно подобно на лоза растение, което се отнася към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). В Индия се нарича парвал или зелен картоф, като носи и имената bharela parval, parwal ravaiya и kalonji (бхарела парвал, парвал раваия и калонди). Trichosanthes dioica се използва за лечение на няколко заболявания. Острата кратунка е много популярен зеленчук, който притежава медицински качества и се използва за производството на няколко аюрведически лекарства. Подходящ е за консумация от хора, страдащи от диабет и запек.

млади плодове патолаПатолата е лесно достъпно растение, чийто плод е неразделна част от индийската кухня. Това е една от най-хранителните тиквички в Индия, която изключително много се използва с кулинарни цели по време на дъждовните летни дни. Това растение е на разположение на хората 8 месеца в годината.

Според стара легенда патола влияе благотворно на сърцето и храносмилателния тракт, действа като афродизиак и общо тонизиращо на организма, повлиява кашлица, прочиства кръвта, тушира треска, пептична язва и чревни паразити. Защитава от увреждане далака, черния дроб, сърцето.

Изследващите възприемат този вид кратунка като основа за разработването на формули и стратегии за гериатрични грижи, тъй като притежава почти всички свойства на фармацевтичните грижи, предназначени за възрастните, т.е. антиоксидантно свойство, антидиабетично свойство, понижаване на холестерола, хепатопротективност и т.н.

Устройство на патола

листа и стъбла на патолаОстрата кратунка се развива под формата на лоза, когато за това са създадени условия или демонстрира пълзящ растеж. Достига дължина от 5-6 метра. Коренът й представлява грудка, от която излизат допълнителни коренчета. Стъблото е оцветено в светло зелено и е с големина около 1 см в диаметър. Листата са с дължина 7-10 см, широки 4-8 см, яйцевидни, продълговати, заострени, сърцевидни, вдлъбнати, със заострени краища. Текстурата им е груба и имат дръжки с дължина от 2 до 5 см. Оцветени са в тъмно зелено.

цвят на патола

Растението е двудомно - на едно се развиват женските цветя, а на друго мъжките. Образува бели цветове с подобен на тръба вид. Чашката им е с дължина 4,5 см, а венчелистчетата им са ланцетовидни и с изправен растеж. По ръба на всяко цветно листенце прорастват бели власинки, които създават подобна на памук покривка върху цвета.

плодове на патолаПлодовете на билката са зелени с бели или без ивици. Размерът им може да варира от малки и кръгли до дебели и дълги - от 5 до 15 см. Не са вкусни и са на разположение за употреба от февруари до септември месец.

Семената са полуелипсовидни, плътно разположени в плътта на кратунката, с неравен ръб. Имат белезникаво-кафяво оцветяване.

Разпространение на патола

Родният ареал на билката са тропическа Азия и Австралия. Острата кратунка е широко разпространена в източната и някои северни части на Индия, особено в Североизточна Андхра, Одиша, Бенгал, Асам, Бихар и Утар Прадеш; Пакистан, Шри Ланка, Непал, Бангладеш, Мианмар. В Индия се отглежда основно като зеленчук. Растението е култивирано, особено в източните части на страната, в продължение на повече от 2000 години.

остра кратункаТя се развива добре при горещ до умерено топъл и влажен климат. Процъфтява в нископланински тропически условия, тя е добре приспособена да расте на ниски височини в райони с много валежи. Изисква богата, добре дренирана почва и много влага през вегетационния си сезон. Предпочита плодородна, добре изцедена пясъчна глинеста почва, поради своята чувствителност към прекомерната влага. Растението остава пасивно през зимния сезон. Не обича сушата.

Използваема част на патола

Употребяемите части на растението са корените, листата и плодовете му. Високо ценена храна е в Индия. Плодовете му се изпозлват като зеленчуци, обикновено варени. Листа и нежните издънки също се приготвят за консумация варени. По-старите листа имат горчив вкус, те се влагат в супи и ястия.

Химичен състав на патола

Острата тиквичка е добър източник на витамини, особено A и C, микроелементи (магнезий, калий, мед, сяра и хлор), въглехидрати, танини, сапонини, алкалоиди, протеинови тетра и пентациклични тритерпени; пептиди, а именно трихозантин и лектин; редица тритерпени като кукурбитацин В, еуфол, а-амирин, р-амирин, лупеол, тараксерол, бетулин и карунидол; стероли, стероиден сапонин, флавоноиди и др.

В 100 грама ядлива част от кратунката се съдържат 9,0 мг магнезий, 2,6 мг натрий, 83,0 мг калий, 1,1 мг мед и 17 мг сяра.

плодове на остра кратункаОт плодовете на патола са изолирани 14 цикуританови гликозида (кекаденгозиди A-J, M-N, кукурбитацин J 2-О-глюкопиранозид и кюрбитацин K 2-Ob-глюкопиранозид), хексаноркукурбитан глюкозид (кекаденгозид К) и октаноркукубит (кекаденгозид L) заедно с два известни кукурбитанови глюкозиди (кукурбитацин 2-Ог-глюкопиранозид и 25-О-ацетилкукурбитацин 2-Ог-глюкопиранозид). В плодовете на патола са открити още рибофлавин, витамин C, 5-хидрокситриптамин, никотинова киселина, тиамин.

Галактозо-специфичните лектини са извлечени от семената и коренита на билката. Корените съдържат трихозантин, а семената трихокирин. Корените на билката съдържат още: хертариокотан, трихозантин, сапонини, тежко масло, нишесте, етерично масло, терпени, захар, следи от танини. От семената й се получава масло.

От стъблото на растението са изолирани мастни киселини (линолова, олеинова, олеостеарична, трихозанова киселина; кукурбита-5,24-диенол. Листата на патола могат да се консумират като зеленчук, съдържащи 80,5% влага, 5,4% протеин, 5,8% въглехидрати, 3,0% минерали.

Лечебни свойства и приложение на патола

корени на патолаОстрата кратунка се използва като лекарство от незапомнени времена. Нейните ядливи листа съдържат няколко важни химически съставки, поради които се използва в лечението на кожни заболявания, чернодробни заболявания и задържане на течности в тялото. Сокът от плодовете и листата на патола се използва в традиционната медицина на индийците. Листният сок се употребява като тоник, температуропонижаващо средство, при отоци, алопеция и при подостри случаи на уголемяване на черния дроб. Листата и плодовете са се прилагали в миналото за лечение на алкохолизъм и жълтеница.

Според Аюрведа листата на растението се използват като антипиретични, диуретични, кардиотонични, лаксативни, противогъбични и други агенти. Водният екстракт от плодовете има антиоксидантна активност. Метанолов екстракт от тях пък притежава ранозаздравяващи свойства. Проучвания са открили обещаващи антихипергликемични, антихиперлипидемични, противотуморни, цитотоксични, противовъзпалителни, антидиарични и различни други фармакологични активности на билката.

Водният екстракт от листата на T. dioica има добър хипогликемичен потенциал заедно с висок антидиабетичен профил. Изследвания установяват, че острата кратуна притежава способността да понижава нивото на кръвната захар при плъхове. Има значителна хепатопротективна активност. Алкохолният ескстаркт от плодовете на билката притежава понижаващи холестерола ефекти. Тя включва в действието си и противовъзпалителни такива.

Полифлорна формула, включваща патола, е полезна при кожни заболявания. Петдесет случая на различни кожни заболявания са били третирани с отвара от смес от трихозантети и други билки с гореща вода и мед, приета в доза от 20-40 милилитра на гладно в продължение на 4-6 седмици. Установено е, че лекарството е полезно за целия организъм и не е наблюдаван страничен ефект от употребата му.

Противогъбичните свойства на билката се дължат на извлеченото от семената й масло. Антибактериална активност на неосапуняемата фракция на фиксираното масло от семена на T. dioica срещу Bacilus anthracis и Xanthomonas malracearum, е установена при научни изследвания.

плодове на патолаНаучните резултати показват, че листата, плодовете и семената на растението Т. dioica могат да се използват като антибактериални средства. Високо инхибиране е наблюдавано срещу Mycobacterium smegmatis. Така екстрактът от листата на острата кратунка може да се използва за лечение на туберкулоза.

Дихлорометанов, метанолов и воден есктракт от корените на билката проявяват ин витро паралитичен и летален ефект върху чревни паразити.

Корените на патола намаляват вредата, причинена от канцерогените. Те имат и лаксативна активност, която значително облекчава запек. Възпалението бива намалено от кореновите екстракти, които са богати на тритерпеноиди. Екстрактът от корени, богат на тритерпеноиди, намалява и асцитната течност. За него е известно, че действа и седативно и релаксиращо на мускулната тъкан.

За водния екстракт от плодовете на билката е известно, че контролира нивата на холестерола.

Състояния и заболявания, при които се прилага патола:

  • жълтеница;
  • кашлица;
  • дискомфорт в гърдите;
  • кожни заболявания;
  • храносмилателни проблеми;
  • безапетитие;
  • лош вкус в устата.

Ползите от патола за здравето

Острата кратунка предлага богатство от хранителни вещества и малко калории. Помага в контрола нивата на холестерола в кръвта и телесното тегло. В Аюрведа се използва за лечение на стомашни проблеми и като естествен афродизиак, който може да подобри сексуалния живот. Изброените по-долу са някои от популярните ползи за здравето от острата кратунка:

1. Пречиства кръвта

Помага в пречистването на кръвта, от там на тъканите, разбира се и на кожата, като по този начин осигурява нейното здраве. Пречистването на кръвта е наистина важно за всяко човешко същество. Тя ще ви предпази от всички болести, а детоксикацията на тялото ще бъде по-добра.

2. Предпазва от грип

Според Аюрведа, патола има способността да повиши имунитета ви. Използва се като лекарство за лечение на грип, проблеми с гърлото и високи температури. Ако можете да консумирате острата кратунка редовно, това помага за намаляване на проблеми със студа и грипа.

незрял плод на патола3. Подобрява храносмилането

Патола съдържа огромно количество фибри, което спомага за доброто храносмилане. Също така помага за решаване на проблеми със стомашно-чревния тракт и такива, свързани с черния дроб.

4. Бори се със стареенето

Благодарение на доброто съдържание на антиоксиданти, билката успешно се бори със свободните радикали, като елиминира фактори на стареенето. Включете я в ежедневната си диета, за да отложите процеса на стареене.

5. Лекува запек

Запекът е едно от болезнените здравословни проблеми, които обикновено се наблюдават при жените или мъжете, които приемат по-малко вода. Дори когато имате храна, богата на прекалено много минерали като желязо и т.н., това може да доведе до запек. Семената, които се намират в зеленчуците патола, помагат за изхвърляне на изпражненията и се препоръчва с цел да се намали проблемът с констипацията.

6. Контролира кръвната захар и холестерола

Консумирайте острата кратунка заедно със семената, защото те помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола. Включвайте го редовно в менюто си, за да осигурява този контрол по естествен начин.

7. Контролирана загуба на тегло

Острата кратунка помага в контролираното сваляне на килограми. Причина за това е ниското съдържане на калории в нея и чувството за ситост и пълнота в стомаха, което създава при консумация.

Острата кратунка в кулинарията

бране на патолаПлодът е годната за консумация част от растението, което се приготвя по различни начини, самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци или меса. Той се използва и за приготвяне на сосове и чисти ястия само от кратунката. В някои случаи може да се вложи и в направата на сладкиши. В Индия зеленчукът се използва като съставка на супи, яхнии, къри, сладка, пържени и ястия с риба, хайвер и месо.

Острата кратунка е известна като потал в Бангладеш и в Западен Бенгал и е жизненоважен летен зеленчук в двата бенгалски района. Тя се култивира и консумира във всяка една тяхна част. Най-търсена там е в края на октомври, когато има недостиг на други алтернативни зеленчуци.

Внимание!

Консумирана в по-високи количества, патолата предизвиква повръщане и диария.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Trichosanthes_dioica
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358970/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453017301295
http://www.planetayurveda.com/library/patola-trichosanthes-dioica
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Trichosanthes+dioica
https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-pointed-gourd-parwal/
https://www.bimbima.com/ayurveda/patol-parwal/231/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияНовиниСпортСоциални грижиХранене при...ЛеченияКлинични пътекиИсторияИнтервютаДиетиВидеоАнкетиХрани и ястияТестовеОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияСпециалистиАлтернативна медицинаЗдравни проблемиПроизводителиСимптомиЗаболявания (МКБ)ФизиологияРецепти