Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Cucurbitales Сем. Cucurbitaceae (Тиквови) Патола, Остра кратунка

Патола, Остра кратунка

Сем. Cucurbitaceae (Тиквови)

Патола, Остра кратунка - изображение

Патола, Остра кратунка (Trichosanthes dioica) представлява многогодишно подобно на лоза растение, което се отнася към семейство Тиквови (Cucurbitaceae). В Индия се нарича парвал или зелен картоф, като носи и имената bharela parval, parwal ravaiya и kalonji (бхарела парвал, парвал раваия и калонди). Trichosanthes dioica се използва за лечение на множество заболявания. Острата кратунка е много популярен зеленчук, който притежава медицински качества и се използва за производството на няколко аюрведически лекарства. Подходяща е за консумация от хора, страдащи от диабет и запек.

млади плодове патолаПатолата е лесно достъпно растение, чийто плод е неразделна част от индийската кухня. Това е една от най-хранителните тиквички в Индия, която изключително много се използва с кулинарни цели по време на дъждовните летни дни. Това растение е на разположение на хората 8 месеца в годината.

Според стара легенда патола влияе благотворно на сърцето и храносмилателния тракт, действа като афродизиак и общо тонизиращо на организма, повлиява кашлица, прочиства кръвта, тушира треска, пептична язва и чревни паразити. Защитава от увреждане далака, черния дроб, сърцето.

Изследващите възприемат този вид кратунка като основа за разработването на формули и стратегии за гериатрични грижи, тъй като притежава почти всички свойства на фармацевтичните грижи, предназначени за възрастните, т.е. антиоксидантно свойство, антидиабетично свойство, понижаване на холестерола, хепатопротективност и т.н.

Устройство на патола

листа и стъбла на патолаОстрата кратунка се развива под формата на лоза, когато за това са създадени условия или демонстрира пълзящ растеж. Достига дължина от 5-6 метра. Коренът й представлява грудка, от която излизат допълнителни коренчета. Стъблото е оцветено в светло зелено и е с големина около 1 см в диаметър. Листата са с дължина 7-10 см, широки 4-8 см, яйцевидни, продълговати, заострени, сърцевидни, вдлъбнати, със заострени краища. Текстурата им е груба и имат дръжки с дължина от 2 до 5 см. Оцветени са в тъмно зелено.

цвят на патола

Растението е двудомно - на едно се развиват женските цветя, а на друго мъжките. Образува бели цветове с подобен на тръба вид. Чашката им е с дължина 4,5 см, а венчелистчетата им са ланцетовидни и със звездовиден растеж. По ръба на всяко цветно листенце прорастват бели власинки, които създават подобна на памук покривка върху цвета.

плодове на патолаПлодовете на билката са зелени с бели или без ивици. Размерът им може да варира от малки и кръгли до дебели и дълги - от 5 до 15 см. Не са вкусни и са на разположение за употреба от февруари до септември месец.

Семената са полуелипсовидни, плътно разположени в плътта на кратунката, с неравен ръб. Имат белезникаво-кафяво оцветяване.

Разпространение на патола

Родният ареал на билката са тропическа Азия и Австралия. Острата кратунка е широко разпространена в източната и някои северни части на Индия, особено в Североизточна Андхра, Одиша, Бенгал, Асам, Бихар и Утар Прадеш; Пакистан, Шри Ланка, Непал, Бангладеш, Мианмар. В Индия се отглежда основно като зеленчук. Растението е култивирано, особено в източните части на страната, в продължение на повече от 2000 години.

остра кратункаТя се развива добре при горещ до умерено топъл и влажен климат. Процъфтява в нископланински тропически условия, тя е добре приспособена да расте на ниски височини в райони с много валежи. Изисква богата, добре дренирана почва и много влага през вегетационния си сезон. Предпочита плодородна, добре изцедена пясъчна глинеста почва, поради своята чувствителност към прекомерната влага. Растението остава пасивно през зимния сезон. Не обича сушата.

Използваема част на патола

Употребяемите части на растението са корените, листата и плодовете му. Високо ценена храна е в Индия. Плодовете му се използват като зеленчуци, обикновено варени. Листата и нежните издънки също се приготвят за консумация варени. По-старите листа имат горчив вкус, те се влагат в супи и ястия.

Химичен състав на патола

Острата тиквичка е добър източник на витамини, особено A и C, микроелементи (магнезий, калий, мед, сяра и хлор), въглехидрати, танини, сапонини, алкалоиди, протеинови тетра и пентациклични тритерпени; пептиди, а именно трихозантин и лектин; редица тритерпени като кукурбитацин В, еуфол, а-амирин, р-амирин, лупеол, тараксерол, бетулин и карунидол; стероли, стероиден сапонин, флавоноиди, кюрбита-5,24-диенол и др.

В 100 грама ядлива част от кратунката се съдържат 9,0 мг магнезий, 2,6 мг натрий, 83,0 мг калий, 1,1 мг мед и 17 мг сяра.

плодове на остра кратункаОт плодовете на патола са изолирани 14 цикуританови гликозида (кекаденгозиди A-J, M-N, кукурбитацин J 2-О-глюкопиранозид и кюрбитацин K 2-Ob-глюкопиранозид), хексаноркукурбитан глюкозид (кекаденгозид К) и октаноркукубит (кекаденгозид L) заедно с два известни кукурбитанови глюкозиди (кукурбитацин 2-Ог-глюкопиранозид и 25-О-ацетилкукурбитацин 2-Ог-глюкопиранозид). В плодовете на патола са открити още рибофлавин, витамин C, 5-хидрокситриптамин, никотинова киселина, тиамин, свободни аминокиселини,

Галактозо-специфичните лектини са извлечени от семената и коренита на билката. Корените съдържат трихозантин, а семената трихокирин. От корените на билката са изолирани още: хертариокотан, колоцинтин, трихозантин, сапонини, тежко масло, нишесте, етерично масло, терпени, захар, следи от танини, кюрбита-5,24-диенол. От семената й се получава масло.

От стъблото на растението са изолирани мастни киселини (линолова, олеинова, олеостеарична, трихозанова киселина; кукурбита-5,24-диенол. Листата на патола могат да се консумират като зеленчук, съдържащи 80,5% влага, 5,4% протеин, 5,8% въглехидрати, 3,0% минерали.

Лечебни свойства и приложение на патола

Острата кратунка се използва като лекарство от незапомнени времена. Проучвания са открили обещаващи антихипергликемични, антихиперлипидемични, противотуморни, цитотоксични, противовъзпалителни, антидиарични и различни други фармакологични активности на билката. Патола е антипиретична, диуретична, кардиотонична и слабителна. Изследванията установяват, че острата кратунка притежава способността да понижава нивото на кръвната захар при плъхове. Има значителна хепатопротективна активност. Проявява антиацидни и противоязвени свойства.

Полифлорна формула, включваща патола, е полезна при кожни заболявания. Петдесет случая на различни кожни заболявания са били третирани с отвара от смес от трихозантети и други билки с гореща вода и мед, приета в доза от 20-40 милилитра на гладно в продължение на 4-6 седмици. Установено е, че лекарството е полезно за целия организъм и не е наблюдаван страничен ефект от употребата му.

Храненето с нея намалява излишната кашлица и киселинност в тялото. Богата на фибри, острата кратунка значително облекчава и запек. Помага за подобряване на апетита и участва ефективно в диетата, поради ниското си съдържание на калории. Подпомага храносмилането и оказва охлаждащ ефект върху тялото. Лесно смилаема е и е с изявени диуретични свойства. Пречиства кръвта и е ефективна при лечение на заболявания на кожата.

Състояния и заболявания, при които се прилага патола:

 • жълтеница;
 • кашлица;
 • дискомфорт в гърдите;
 • кожни заболявания;
 • храносмилателни проблеми, киселинен гастрит, затлъстяване, диария;
 • безапетитие;
 • лош вкус в устата;
 • очни заболявания;
 • оток;
 • треска;
 • сперматорея и др.

За листата на патола

Според Аюрведа листата на растението се използват като антипиретични, диуретични, кардиотонични, лаксативни, жлъчегонни, отхрачващи, противопаразитни, общо тонизиращи, противогъбични и други агенти. Включват се в лечението на кожни заболявания, чернодробни заболявания и задържане на течности в тялото. Листният сок се употребява като тоник, температуропонижаващо средство, при отоци, алопеция и при подостри случаи на уголемяване на черния дроб. Водният екстракт от листата на T. dioica има добър хипогликемичен потенциал заедно с висок антидиабетичен профил. Вътрешният му прием осигурява пречистване на кръвта и по този начин помага при лечението на кожни заболявания.

За плодовете на патола

плодове на патолаВодният екстракт от плодовете има антиоксидантна активност. Метанолов екстракт от тях пък притежава ранозаздравяващи свойства. Алкохолният ескстаркт от плодовете на билката притежава понижаващи холестерола ефекти. За водния екстракт от тях е известно, че контролира нивата на холестерола.

Листата и плодовете са се прилагали в миналото за лечение на алкохолизъм и жълтеница. Сокът от тях се използва в традиционната медицина на индийците.

Научни резултати показват, че листата, плодовете и семената на растението Т. dioica могат да се използват като антибактериални средства. Високо инхибиране е наблюдавано срещу Mycobacterium smegmatis. Така екстрактът от листата на острата кратунка може да се използва за лечение на туберкулоза.

За семената на патола

Противогъбичните свойства на билката се дължат на извлеченото от семената й масло. Антибактериална активност на неосапуняемата фракция на фиксираното масло от семена на T. dioica срещу Bacilus anthracis и Xanthomonas malracearum, е установена при научни изследвания.

За корените на патола

корени на патола

Дихлорометанов, метанолов и воден есктракт от корените на билката проявяват ин витро паралитичен и летален ефект върху чревни паразити. Корените на патола притежават температуропонижаващо и драстично очистително действие. Полезни са при жълтеница, анасарка и асцит.

Корените на патола намаляват вредата, причинена от канцерогените. Лаксативната им активност значително облекчава запек. Възпалението бива намалено от кореновите екстракти, богати на тритерпеноиди. На тях се дължи и намаляването и асцитната течност. За коренът е известно, че действа и седативно и релаксиращо на мускулната тъкан.

Узрелият плод има сладко-кисел вкус. Действа тонизиращо, като афродизиак, отхрачващо и отстранява токсини от кръвта.

Ползите от патола за здравето

Острата кратунка предлага богатство от хранителни вещества и малко калории. Помага в контрола на нивата на холестерола и телесното тегло. В Аюрведа се използва за лечение на стомашни проблеми и като естествен афродизиак, който може да подобри сексуалния живот. Изброените по-долу са някои от популярните ползи за здравето от острата кратунка:

1. Пречиства кръвта

Помага в пречистването на кръвта, оттам на тъканите, разбира се и на кожата, като по този начин осигурява нейното здраве. Пречистването на кръвта е наистина важно за всяко човешко същество. Така патола ще ви предпази от всички болести, а детоксикацията на тялото ще бъде по-добра.

2. Предпазва от грип

Според Аюрведа, патола има способността да повиши имунитета Ви. Използва се като лекарство за лечение на грип, проблеми с гърлото и високи температури. Ако можете да консумирате острата кратунка редовно, това помага за намаляване на проблеми със студа и грипа.

незрял плод на патола3. Подобрява храносмилането

Патола съдържа огромно количество фибри, което спомага за доброто храносмилане. Също така помага за решаване на проблеми със стомашно-чревния тракт и такива, свързани с черния дроб.

4. Бори се със стареенето

Благодарение на доброто съдържание на антиоксиданти, билката успешно се бори със свободните радикали, като елиминира фактори на стареенето. Включете я в ежедневната си диета, за да отложите процеса на стареене.

5. Лекува запек

Запекът е един от болезнените здравословни проблеми, които обикновено се наблюдават при жените или мъжете, които приемат по-малко вода. Дори когато имате храна, богата на прекалено много минерали като желязо и т.н., това може да доведе до запек. Семената, които се намират в зеленчуците патола, помагат за изхвърляне на изпражненията и се препоръчват с цел да се намали проблемът с констипацията.

6. Контролира кръвната захар и холестерола

Консумирайте острата кратунка заедно със семената, защото те помагат за понижаване на нивата на кръвната захар и холестерола. Включвайте я редовно в менюто си, за да осигурява този контрол по естествен начин.

7. Контролирана загуба на тегло

Острата кратунка помага в контролираното сваляне на килограми. Причина за това е ниското съдържане на калории в нея и чувството за ситост и пълнота в стомаха, което създава при консумация.

Прилагането на екстракт от цели плодове с основна диета в продължение на четири седмици понижава нивото на кръвната захар, общия холестерол и нивата на триглицеридите с ниска плътност и повишава липопротеиновите нива на холестерола, фосфолипида и фекалния стерол. Също така помага при лечението на алкохолизъм и жълтеница.

Как да използвате острата кратунка при различни заболявания?

 • главоболие - наситнете корените й и направете паста от тях. Нанесете я върху челото си и я оставете да изсъхне.
 • рани - с отвара от корените на билката измийте раната.
 • алопеция ареата - наситнете листа от билката, пригответе ги под формата на паста и ги нанесете върху плешивите места. Оставете я да изсъхне и я отмийте.
 • чернодробно заболяване - приемайте по 2 чаени лъжици листен сок от остра кратунка веднъж на ден.
 • за пречистване на кръвта - консумирайте 20 милилитра тиквен сок три пъти седмично.
 • кашлица - направете коренова отвара и пийте по 5 мл два пъти на ден.
 • кожни заболявания - приемайте по 1 чаена лъжичка листен сок от патола, смесена със същото количество мед и залети с топла вода.
 • при хиперактивност - вземете куркума на прах, листа от върха на патола и кората на плода - равни части. Всички съставки наситнете и направете почти на прах. От 3 до 6 грама от сместа може да приемате, с добавен към нея пресен сок от джинджифил и 30 капки сок от папая, два пъти дневно.

Традиционни приложения на патола

 • Тя се използва за лечение на храносмилателни нарушения, кожни заболявания и треска.
 • Екстрактът от семената на тиквата се използва за понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар.
 • Полезна е при стомашно чревни и чернодробни заболявания.
 • Използва се при жълтеница, вирусни инфекции и кожни заболявания.
 • Помага при изхвърлянето на паразити от стомашно-чревния тракт и лекува запек.
 • Действа като афродизиак.
 • Лекува кашлица, екзема, замърсяване на кръвта, метеоризъм. Помага в процеса на отхрачване.
 • Консумирането на сок от остри кратунки дава енергия и помага за намаляване на телесното тегло.
 • Листният сок е много ефективен при лечението на висока температура, оток, алопеция и при подостри случаи на уголемяване на черния дроб.
 • Варената патола е полезна за подобряване на апетита и храносмилането.
 • Листата се използват при лечение на увеличен черен дроб и далак, хемороиди, треска, проказа, вътрешни кръвоизливи, еризипел, алопеция, заболявания на устата, възпаления и рани.
 • Сокът от листа се прилага върху скалпа в продължение на 21 дни за лечение на плешивост.
 • В случай на излишна кашлица, отвара от листата е от полза. Тя се приготвя чрез кипване на листа от патола в количество от 6 грама и джинджифил на прах за няколко минути. Отварата се филтрира и се приема два пъти дневно.
 • Отвара от листата се приема вътрешно при хиперкиселинност, като в същото време осигурява и жизненост на организма.
 • Паста от листа се прилага локално при циреи и рани.
 • Сокът от листата на парвал трябва да се приема в доза от 5-10 мл с мед при кървене, което се дължи на прекомерна употреба на храна, която е с висока киселинност.
 • Отвара от крехки леторасти със захар подобрява храносмилането.
 • С листния сок се масажира гръдния кош при неразположения на черния дроб и по цялото тяло при треската.
 • Прясният сок от неузрелите плодове често се използва като охлаждащо и лаксативно допълнение към някои алтернативни лекарствени средства.
 • Плодът се използва като средство за лечение на сперматорея.
 • Отвара от патоловите листа и кориандър, в равни части, се препоръчва при жлъчна криза, съпроводена с треска.
 • Плодът в комбинация с други лекарства се препоръчва при ухапване от змии и скорпиони.

Дозиране на патола:

 • пресен сок от листа - 10-20 милилитра на ден;
 • прах - 3-6 грама на ден;
 • отвара - 25-50 милилитра на ден.

Острата кратунка в кулинарията

бране на патолаПлодът е годната за консумация част от растението, което се приготвя по различни начини, самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци и меса. Той се използва и за приготвяне на сосове и чисти ястия само от кратунката. В някои случаи може да се вложи и в направата на сладкиши. В Индия зеленчукът се използва като съставка на супи, яхнии, къри, сладка, пържени и ястия с риба, хайвер и месо. Mоже да се накисне в оцет с асорти от билки и подправки. Приготвят се и пълнени, с картофи, сервират се пържени с кисело мляко, варят се в кокосово мляко. Подходяща храна са за болни.

Хранителна стойност на 100 грама пресен плод патола: 92% влага, протеин 2%, мазнина 0,3%, сурови влакнини 3%, въглехидрати 2,2%, минерали 0,5%, витамин С 29 мг, каротин 153 мкг, магнезий 9 мг, натрий 2,6 мг, калий 83 мг, мед 1,1 мг и серен сулфат 17 мг.

Острата кратунка е известна като потал в Бангладеш и в Западен Бенгал и е жизненоважен летен зеленчук в двата бенгалски района. Тя се култивира и консумира във всяка една тяхна част. Най-търсена там е в края на октомври, когато има недостиг на други зеленчуци.

Има няколко предимства от храненето с патола. Тя е добър източник на въглехидрати, витамин А, витамин С, витамин В1 и В2, други хранителни вещества и някои важни микроелементи като магнезий, калий, мед, сяра, хлор, калций, фосфор, желязо и фибри. Също така съдържа флавоноиди, алкалоиди, гликозиди, терпени и стероли. Това е отличен зеленчук с лечебни свойства за хора с диабет, страдащи от високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашна язва, хиперактивност и треска.

Внимание!

Консумирана в по-високи количества, патолата предизвиква повръщане и диария.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Trichosanthes_dioica
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3358970/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453017301295
http://www.planetayurveda.com/library/patola-trichosanthes-dioica
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Trichosanthes+dioica
https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-pointed-gourd-parwal/
https://www.bimbima.com/ayurveda/patol-parwal/231/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиСнимкиЛайфстайлПсихологияНовиниСпортСоциални грижиХранене при...ЛеченияКлинични пътекиИсторияПатологияИнтервютаХрани и ястияДиетиТестовеВидеоАнкетиИзследванияОрганизацииЗаведенияЗдравни проблемиАлт. медицинаСпециалистиПроизводителиЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецепти