Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales сем. Gesneriaceae (Силиврякови) Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка

Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка

сем. Gesneriaceae (Силиврякови)

Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка - изображение

Орфеево цвете, Родопски силивряк, Родопска хаберлея, Каберлия, Китара, Безсмъртниче, Стирака, Шапива билка (Haberlea rhodopensis) представлява малко, многогодишно растение, което принадлежи към семейство Силиврякови (Gesneriaceae). Името „Орфеево цвете” или „цветето на Орфей” е заслужило, за което се разказва в една легенда, че там където са паднали капки кръв при разкъсване тялото на Орфей, е поникнало малко синьо-виолетово цвете. А друга легенда казва, че по местата на които са капали сълзите на Орфей, плачейки за своята Евредика, е поникнало синьо-бяло цвете.

Цветето е открито най-напред в Родопите през 1834 г., а става достояние на науката като нов род през 1835 г. благодарение на изследователя на Балканите, унгарецът Имре Фривалдски. Той му дава името на своя учител - унгарският ботаник Haberle.

Цветето е известно със способността си да изпада в състояние на анабиоза, като след навлажняване да се възстановява (продължава развитието си). Учени са установили, че продължителността на безжизненото му състояние може да бъде от порядъка на 31 месеца. В този аспект, когато чуждестранни ботаници са поискали семена от него, българските им колеги са им изпратили хербаризирани растения. След поливане за определен период от време, те преминават в жизнеспособна форма. Заради това свое свойство, родопският силивряк е наричан още „ възкръсващо растение”. Има данни, че родопската хаберлея може да се съхрани и за период от 3 до 11 години. В научни изследвания е установено, че биохимичните реакции в растението са на ниско енергийно ниво. Така растение изсушено до 98%, може да запази жизнеспособността си благодарение на оставащите несухи 2% от него.

Когато попадне при ниски температури, то замръзва без да изсъхва. Поставено при положителни температурни условия, то се възстановява за около 1 час. Цветето е и свръхчувствително. При затъмнение на слънцето от облак, то свива цветната си чашка, а огрято на ново се разтваря.

Установено е, че орфеевото цвете е предледников реликт, като съществуването му датира от преди около 2 милиона години. Растението е балкански ендемит и защитен вид на територията на страната ни.

Преди около 10 години са започнали изследвания на качествата на растението от НАСА и руски секретни лаборатории.

Безсмъртничето, тъй като е със статут на защитено, не трябва да се изтръгва. Ако искате да си го имате у дома, може да откъснете листенце от него, дори и сухо, което да заровите в почва и да започнете да го поливате. То бързо ще се съживи и ще прорастне на ново. Към почвата, в която е заровено може да се прибави прах от итонг.

По време на Римската империя, са сечени монети, на които жена държи цветето на Орфей.

Устройство на орфеево цвете

 

Растежът на родопската хаберлея е еднакъв с този на игликата. Листата водят началото си от самия корен, мъхести, оцветени в тъмно зелено с релефна повърхност и назъбен листен ръб. Растежът им е под формата на розетка.

 

 

 

От нея през пролетта израстват цветни стъбла, с височина до 15 см. През месеците май-юли на върха им се развиват от 1 до 5 цветчета. Цветовете имат фуниевидна форма. Външната повърхност на цветната чашка е оцветена в различни нюанси на синьото и синьо-лилавото. А вътрешната в бледо синьо и бяло.

 

 

Разпространение на орфеево цвете

Родопският силивряк някога е бил разпространен в цяла Европа, преди ледниковият период. Сега освен на територията на България и по-точно на няколко места в Родопите, орфеевото цвете има ограничено разпространение и в съседна Гърция. Вирее на скалисти места, влажни и сенчести. Открити са малки находища от него в Стара планина.

Използваема част на орфеево цвете

В лекарствени форми се влага екстракт от листа на родопски силивряк.

Химичен състав на орфеево цвете

От родопският силивряк са извлечени химически вещества като флавоноиди, танини, полизахариди, захариди, карбохидрати, липиди, фитостероли, глюкозиди, сапонини, пет свободни фенолни киселини, лутеолин, хесперидин, синапова и ферулова коселини.

Приложение на орфеево цвете

Учени смятат, че ако от орфеевото цвете успеят да направят лекарство, то ще удължава живота на хората. Когато се влага в козметични продукти ще действа подмладяващо.

Цветето е съставна част на тибетския чай на младостта. Той се използва като очистващо организма средство. Действието му е насочено към бъбреците, черният дроб, жлъчката, кръвоносните съдове, стомаха и мазнините. Поради силното му въздействие се пие само веднъж на 5 години. Неприятното при употребата на този чай, е че има странични ефекти, дължащи се на силното му очистващо свойство. Признаците на тази така наречена лечебна криза се състоят в следното - главоболие, вивене на свят, болки в гръбначния стълб, болки в раменете и врата. Симптомите затихват за период от 2-3 дни.

Ефекти от употребата на чая: подобряване обмяната на веществата, изчиства организма от мазнини, повишава елестичността на кръвоносните съдове, предпазване от склероза, хипертония, инфаркт; изчезване на признаци като виене на свят и шумове в главата; подобрява гладкостта и заздравява кожата.

В народната медицина, орфеевото цвете се употребава за лечение на шап. Растението има свойства и на лек опият, поради което е използвано от жреците, които при горенето му са изпадали в транс и са предсказвали.

4.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлСпортПроизводителиСоциални грижиНовиниИсторияТестовеСнимкиНормативни актовеХранене при...РецептиПатологияАлтернативна медицинаЛеченияПсихологияХрани и ястияМедицински изследванияЗдравни проблемиОрганизацииДиетиКлинични пътекиФизиология