Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Malvales семейство Лавданови (Cistacea) Обикновен жълтак

Обикновен жълтак

семейство Лавданови (Cistacea)

Обикновен жълтак - изображение

Обикновен жълтак (Helianthemum nummularium) е красиво цъфтящо растение от семейство Лавданови (Cistacea). Синоним на латинското име на билката е Helianthemum vulgare.

Във викторианската епоха, според символиката на растенията от семейство Лавданови, са вещаели неизбежна смърт.

Устройството на обикновен жълтак

обикновен жълтак

Обикновеният жълтак е влачещо се многогодишно, вечнозелено тревисто растение с жълти цветове, което достига ръст от 10 до 30 см. Цветът има радиална симетрия, с диаметър 8-18 мм. Чашелистчетата често са с червеникави ивици. В центъра има оранжеви тичинки, които са чувствителни на допир. Растението притежава сравнително дълги листа. Плодовете са капсули и съдържат много семена. Периодът на цъфтеж е от май до септември.

Разпространение на обикновен жълтак

Растението е разпространено в цяла Европа.

Използваема част на обикновен жълтак

Използват се цветовете и листата на растението.

Химичен състав на обикновен жълтак

Растението съдържа етерични масла, алфа и бета каротиноиди, танин (10, 8%), лабданум (Labdanum).

Лечебни свойства и приложение на обикновения жълтак

Обикновеният жълтак заедно с други видове от род Helianthemum са се отглеждали от стотици години. Съдържащата се в него смола (лабданум) го прави съставка на лекарства при настинки, кашлица, дизентерия, бронхит, менструални болки и ревматизъм.

Цветовете на това растение се използват и като успокоително и релаксиращо средство при паническо разстройство.

Обикновеният жълтак е едно от растенията, които д-р Бах използва за направата на популярните Цветни елексири на Бах. Той препоръчва билката на пациенти, които са постоянно в стрес, сънуват кошмари и имат мисли за самоубийство.

Лабданумът, добит от листата на обикновения жълтак, се използва и в ароматерапията, като средство за вдъхване на сила, кураж и духовна еволюция.

Обикновен жълтак в козметиката:

Лабданумът е използван широко в козметиката заради своя дълбок аромат наподобяващ кехлибар. Ценен е в парфюмерията заради приликата му с амбра, която е забранена за използване в много страни, защото се добива от спермата на застрашен от изчезване кит. Миризмата на смолата се описва като сладък, дървесен, сух мускус. Осен това той служи като фиксатор в парфюмите, като обогатява и задържа по-фините нотки на аромата.

Тази смола се използва и в направата на кремове за лице, поради своето антиоксидантно и стягащо действие.

жена събира лабданум

 

 

Смолата от обикновения жълтак и растения от род Helianthemum в миналото се е събирала чрез четкане на листата на растенията. Днес тя се извлича или чрез варене на листата, или чрез екстракция с разтворители.

Чрез парна дестилация от растението се добива и етерично масло.


 

Интересно за лабданум:

Пърси Нюбъри, специалист по Древен Египет предполага, че фалшивите бради носени от Озарис и фараоните, представляват сплетени кози косми, слепени и ароматизирани с лабданум.

Херодот описва в своите съчинения древен начин за извличане на тази смола на остров Крит. Хората са ресали брадите на кози и по този начин са събирали смолата залепена по тях. По време на паша, допирайки се до растението, по космената покривка на животните се отлага от посоченото вещество.

Важно!

Няма информация за взаимодействия на обикновеният жълтак с други билки и лекарства!

Употребата на обикновения жълтак не предизвиква нежелани ефекти!

5.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЗдравни проблемиАлт. медицинаЛюбопитноИсторияИзследванияСнимкиПатологияХранене при...СпециалистиЛеченияВидеоНовиниИнтервютаАнкетиПрезентацииПсихологияСоциални грижиЛайфстайлСпортТестове