Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Betulaceae (Брезови) Обикновен габър

Обикновен габър

Сем. Betulaceae (Брезови)

Обикновен габър - изображение

Обикновен габър (Carpinus betulus, Hornbeam) представлява широколистно, листопадно дърво, което принадлежи към смейство Брезови (Betulaceae). Видът живее до 500 години и е един от 38-те цветни еликсира на Бах. За това растение д-р Бах казва следното: „За тези, които усещат, че нямат достатъчно сила, умствена или физическа, да носят бремето на живота. Всекидневието е изпълнено с прекалено много задачи, за да бъдат свършени, въпреки че по принцип успяват да се справят с тях. За тези, които вярват, че някаква част от тялото или душата им трябва да се подсили, за да могат лесно да изпълнят задачите си“.

Устройство на обикновен габър

листа на обикновен габър

 

Дървото има силна коренова система, която го прави устойчиво на лоши атмосферни условия. Стволът му има гладка, сива кора. Короната е добре развита. Листата на габъра са прости, с яйцевидна форма, дължина до 12 см и ширина до 8 см. Листната петура е прорязана с от 10 до 15 двойки листни вени. Листният ръб е назъбен.

 

 

цветове на обикновен габър

 

Цветовете на обикновения габър са мъжки и женски, т.е. той е еднодомно растение. Съцветията, в които са събрани цветовете му се наричт реси. Мъжките реси са с дължина около 6 см. Женските, в началото на тяхното развитие са по-малки от мъжките, но в последствие достигат до 15 см. дължина. Цъфтежът се наблюдава през късна пролет. Опрашването се извършва с помощта на вятъра.

 

плодове на обикновен габър

 

В края на лятото този вид габър образува плодове. Те имат яйцевидна форма и са обгърнати от люспа. Узряват през есента, като покривката им придобива жълт цвят и чуплива консистенция.

 

 

Разпространение на обикновен габър

Видът е изключително популярен в горите на България. Вирее на надморска височина до 1500 метра в съчетание и с други видове широколистни дървета. В световен мащаб се установява в цяла Европа и Югозападна Азия.

Използваема част на обикновен габър

Употребяват се кората, листата, цветовете и сокът от растението.

Химичен състав на обикновен габър

Вещества установени в химичния състав на габъра са: алдехиди, кумарин, аскорбинова киселина, биофлавоноиди, дъбилни вещества, кофеинова киселина, етерични масла. Семента му съдържат големи количества мазнини.

Лечебни свойства и приложение на обикновен габър

Свойства на габъра:

  • противомикробно;
  • противосклеротично (концентрирано в мозъчните съдове);
  • хемостатично;
  • като цветен еликсир на Бах.

В Русия, билкари включват габъра в лечението на мозъчните тумори и като превантивна и лечебна мярка на нарушения в мозъчното кръвообращение. Друго интересно негово приложение е на издънките му - използвани в някои страни срещу безплодие при жените.

Състояния и заболявания, при които се прилага обикновен габър:

  • диария;
  • нарушено кръвообращение;
  • мозъчни неоплазии.

Полученото от семената масло се използва за консумация. От кората и листата също се извлича маслен продукт, които е етеричен, с плодов аромат и намира приложение в козметиката. Само кората на дървото се употребява за щавене на кожи в Кавказ.

Обикновеният габър като цветен елексир на Бах

обикновен габърТой е наричан още цветето на жизнеността в цветната терапия на Бах. Той помага за смяна на душевното състояние от безразличие на духовна свежест. Цветовете на обикновения габър се използват за направата на съответния еликсир на Бах. Той се предписва за прием от хора, които страдат от депресия, апатия, отпуснатост, умора и изтощение на духовно ниво, физическa преумора. Целта му е да върне тяхното желание за живот, виталността и енергията им.

С отвара от габър могат да се правят компреси на очите при умора и при отпущане на съединителната тъкан. Направена с дестилирана вода, отварата се явява прекрасен лосион за очната област. Компреси от билката се прилагат локално при лечението на рани и с цел овладяване на кървене от тях. Растението се използва и като тонизиращо и даващо енергия в терапията на наркомани.

Сокът от габър също притежава лечебни качества. Повлиява успешно гъбични инфекции. Той е прозрачен, прилича на вода и има лека дървесна нотка на вкус. Събира се през месеците март-април по следният начин: в кората на дървото се прави дупка и в нея се забива малка пръчица, по която започва да се отича сок, събирайки се в подложен съд.

Начин на употреба:

  • настойка от габър - 1 супена лъжица цветове се заливат с 200 мл вряла вода. Така престояват 1 час. Получената течност се прецежда. Приемайте в доза по половин чаена чаша, 3 пъти на ден в продължение на 40 дни.

Тази настойка често се употребява в Русия, с цел прочистване на кръвоносните съдове на мозъка и предпазване на мозъчната тъкан от развитието на тумори.

Други приложение на габъра

дървесина на обикновен габър

От него се получават популярните дървени въглища, а в миналото дървесината му е служила за направата на бижута и колела. Тя е много устойчива на износване, твърда и жилава, затова се предпочита в изработката на паркети, фурнири, музикални инструменти, дръжки на различни видове инвентар, мебели. Запалена тя гори без дим, което я прави изключително подходяща за употреба в пекарните.

Растенията се отглеждат и за оформяне на жив плет. Жълто багрило се получава от кората на дървото.

Внимание!

Билката не трябва да се приема без лекарско предписание и контрол, защото може да причини смущения в дейността на стомашно-чревния тракт и бъбреците.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноНовиниХранене при...ВидеоФизиологияЛеченияЗдравни съветиКлинични пътекиАлт. медицинаИсторияЛайфстайлПатологияСнимкиИзследванияСпециалистиНормативни актовеПсихологияОрганизацииСпорт