Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Proteales Сем. Proteaceae Макадамия, Австралийски орех

Макадамия, Австралийски орех

Сем. Proteaceae

Макадамия, Австралийски орех - изображение

Макадамия (Macadamia) представлява вечнозелен дървесен вид, който е част от семейство Чинарови (Proteaceae). Съществуват 9 вида макадамия, от които седем са отровни, а останалите два ядивни.

Наименованието на "макадамия" произхожда от фамилията на шотландски химик Джон Макадам. Растението е познато още като австралийски орех, тъй като австрлийските аборигени го познават от хилядолетия наред.

Устройство на макадамия

макадамияВисочината на вечнозеленото дърво достига до 12 метра. Листата са кожести, лъскави и остро назъбени. Цветовете са доста малки, имат бял кремав или розов цвят. По време на цъфтежа, съцветието може да бъде оприличено на спирала. То излъчва лек сладникав мирис, който е силно привлекателен за пчелите. Плодовете представляват ядки, чиято черупка е много твърда, съдържаща едно или две семена. Приличат на малък орех, със зелена мека външна люспа, която при узряването пада сама. Под нея се намира истинският плод, който се нарича макадамов орех. Той има кестеняво-кафяв цвят и кръгла форма, с диаметър до 3,5 сантиметра.

Разпространение на макадамия

макадамия

За родина на макадамията се смята Австралия. Дървесният вид се култивира в държави с тропичен климат като Индонезия, Кения, Бразилия, Нова Зеландия и Африка. Австралийският орех предпочита влажни и органични почви. Плодовете достигат до пълното си узряване в периода от май до септември. Не се среща като диворастящо, отглежда се като маслодайна култура.

Използваема част на макадамия

Употребяват се ядките. Те се консумират сурови или изпечени. Маслото, получено от преработката им също е широко използвано с различни цели.

Химичен състав на макадамия

Макадамията съдържа широк спектър от хранителни вещества, от които въглехидрати, витамин А, тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина. В химичния състав на ядката е богат на магнезий, калций, желязо, цинк и мед. Маслото от макадамия съдържа приблизително 60% олеинова киселина, 19% палмитинова киселина, 1-3% линолова киселина и 1-2% а-линоленова киселина. Някои сортове имат приблизително еднакви омега-6 и омега-3. Въпреки че макадамия се култивира в много различни части на света, профилът на маслените киселини в маслото не е силно повлиян от факторите на околната среда. 75% от теглото на ядките представлява масло, останалата част е: 9.0% протеини, 9.3% въглехидрати, 1.5% вода, 1.6% минерални вещества и 2.0% фибри. Ядките от макадамия съдържат витамин А1, В1, В2, ниацин и основни елементи като калций, желязо, фосфор, магнезий и калий. Маслото е триглицеридно масло и съдържа предимно мононенаситени мазнини до 80-84%. Маслото от макадамия съдържа най-висок процент на мононенаситени мастни киселини в сравнение маслините и рапицата.

Лечебни свойства и приложение на макадамия

макадамияИсторията на макадамията започва преди милиони години в тропическите гори по североизточния бряг на Австралия.
Преди европейското заселване, аборигените се събирали на източните склонове на Голямата разделителна част на Австралия, за да се хранят със семена от две вечнозелени дървета
Макадамията е била смятана за деликатес и е била високо ценена и събрана. Търгувала се скъпо между племената и се използвала при специални церемонии.
Аборигенските жени събирали макадамя в коламоните си или в глинени торби и ги носели на празненства. Напукването на черупката на ядката е трудно и затова те са използвали камъни, за да ги отворят. Камъните били специални, двойновдлъбнати, с цел да не се повреди сърцевината на ядката от отварянето й.
Едва през 50-те години на двадесети век австралийските дървета привличат вниманието на европейските ботаници Уолтър Хил и Фердинанд фон Меулър, които са завладяни от красота на дърветата, които са открили, че растат в тропическите гори на Куинсланд.

В наши дни като водещ производител на макадамия в света, Австралия допринася повече от 30% от световната култура. Всяка година 70% от продукцията се изнася в над 40 страни. Основните пазари за износ са Япония, Корея, Тайван, Китай, Европа и Северна Америка. Макадамията е единствената австралийска култура, която някога е била развита и търгувана в световен мащаб. Днес тя е третият по големина австралийски износ, което е отлично постижение за индустрията на държавата.

Масло от макадамия

масло от макадамияИзвлича се чрез специални техники на пресоване, които целят максималното запазване на ценните му качества. Маслото от макадамия е течно при стайна температура. Рафинираното масло е чисто, кехлибарено на цвят, с лек орехов мириз. Температурата му на възпламеняване над 300 °C.

В нашето съвремие австралийският орех се прилга различни цели, освен в козметиката и кулинарията, в алтернативните методи за лечение на различни заболявания.
Лечебни свойства на макадамия:

  • антиоксидантно;
  • омекотяващо;
  • запазва на еластичността на кожата - мастните киселини в ядките от макадамия играят важна роля за здравето на кожата. Палмитолеиновата киселина в ядките е друга съществена съставка, която хидратира, насърчава регенерацията и поддържа здравето на кожата. Важно е да отбележим, че в кожата се съдържа определено количество палмитолеинова киселина, която намалява с възрастта. Прилагането на маслото може да компенсира загубата на тази ценна киселина и да предотврати ранната проява на признаците на стареене;
  • поддържа нормалните нива на холестерол в кръвта;
  • регулира нивата на кръвната глюкоза - канадско проучване доказва ефекта на ядките от макадамия вурху гликемичния индекс при пациенти със захарен диабет тип 2. Този ефект се дължи на богатото съдържание на микро и макро елементи в австралийския орех;
  • редуцира риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания - проучванията показват, че хората, които се придържат към диета с високо съдържание на макадамия, имат същите стойности на холестерола, както тези с нискомазнинен режим на хранене. Ядките макадамия са богати на мононенаситени мастни киселини, които понижават възможността на тромбоцитите да се слепват и да образуват тромби в кръвоносните съдове. Някои източници доказват, че антихипертензивните свойства на макадамията  се дължат на калия, който се съдържа в ядките;
  • повлиява благоприятно зрението - антиоксидантните съединения, съдържащи се в маслото от макадамия доказано повлияват благоприятно зрението. Намаляват значително риска от развитие на макулна дегенерация на окото и катаракта. Това се поститга чрез неутрализиране на свободните радикали в организма от антиоксидантите;
  • подобрява здравето на нервната система - важен компонент в състава на макадамията е олеиновта киселина. Тя подпомага за поддържане на нормални стойности на артериалното кръвно налягане и предотвратява рисковете от инсулти. Друга киселина е палмитиновата. Тя представлява важен компонент в състава на миелина, изграждащ обвивките на нервните клетки. Други хранителни вещества в макадамията са медта, витамин В1, манган и магнезий - всички от които помагат за производството на невротрансмитери. Известно е, че омега-9 мастната киселина, съдържаща се в ядките, подпомага за подобряване на настроението. Доказано подобрява паметта и намалява риска от развитието на неврологични заболявания. Едно проучване говори за значението на омега-9 за предотвратяване на болестта на Алцхаймер;
  • противовъзпалително - проучване показва, че консумацията на макадамия може да помогне за облекчаване на възпалението. Ядките от макадамия са добри източници на алфа-линоленова киселина, вид противовъзпалителна омега-3 мастна киселина, която помага при лечението на ставни възпаления при артрит;
  • заздравява костите - ядки са добр източник на калций, магнезий и калий.Те подмагат да се предотврати деминерализацията в костите. Фосфорът в ядките стимулира минерализирането на зъбите и костите;
  • подобрява състонието на храносмилателната система;
  • допринася за редуциране на излишното телесно тегло - ядките са с много ниско съдържание на въглехидрати, но са богати на фибри. Те са подходяща храна при диети, целящи намаляване на телесната маса. Изследвания също показват, че макадамията може да помогне за предотвратяване на коремното затлъстяване, което е един  факторите, водещи до метаболитен синдром. Мононаситените мастни киселини в маслото от макадамия, доказано ускоряват метаболизма.

Заболявания и състояния, при които се прилага макадамия:

  • стрии;
  • акне;
  • слънчеви изгаряния;
  • суха кожа;
  • слаба и изтощена коса;
  • ревматично възпаление;
  • констипация (запек);
  • метаболитен синдром;
  • диабет;
  • затлъстяване;
  • високи нива на холестерола в кръвта.

Начин на употреба:

макадамия

  • в кулинарията - маслото от макадамия е предпочитно за приготвянето на различни печива и сладкиши, поради приятния аромат, който отделя при загряването му;
  • в козметиката - маслото от макадамия влиза в състава на различни козметични продукти. Съществуват разнообразни домашни рецепти за красота с масло от макадамия;
  • за производство на активен въглерод - черупките от макадамия се изгарят при много високи температури, за да се създаде активен въглен. Този силно порьозен материал най-често се използва при производството на въглеродни филтри за пречистване на вода и въздух. Филтрите от макадамия с гайка от въглероден двуокис имат както домашни, така и промишлени приложения, а активният въглен също се използва за събиране на проби тестване на качеството на въздуха и водата;
  • черупките се използват като тор в овощни градини, тъй като съдържат хранителни вещества от почвата, в която са се развили и ефективно ги възвръщат в почвата на новите култури след като декомпозират;
  • зелена електроенергия - компании в Австралия, Нова Зеландия и Хавай експериментират с черупките от макадамия, които биват изгаряни за генериране на зелена електроенергия от възобновяем източник. Черупките се горят, с цел затопляне на вода, а парата получена от нея се използва за захранване на генератори. Съдържанието на влага в черупките не е съвместимо, така че котлите трябва да бъдат специално проектирани за поставяне на черупки от макадамия. Понастоящем горивото се използва за захранване на заводи за производство на макадамия, като останалото част влиза в електрическата мрежа за домашна употреба.

Внимание!

Преди да използвате масло от макадамия с козметични цели е препоръчително да направите тест за алергия. Нанесете малко количество от маслото върху кожата си и го оставите напълно да абсорбира. Ако забележите симптом като зачервяване или раздразнение е добре да преустановите употребата.
Алергичните реакции спрямо ядките и маслто извлечено от тях могат да доведат до появата на обриви, сърбеж по кожата, зачервяване и дори затруднено дишане. Не съществуват противопоказания за употребата на макадамия от бременни и кърмещи жени!

Още по темата:

4.1, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.naturalfoodseries.com/15-benefits-uses-macadamia-nuts/
https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-macadamia-nuts/#gref
https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/macadamia-nut-oil.html
https://www.australian-macadamias.org/consumer/health-and-wellbeing
https://bizfluent.com/about-5187802-uses-macadamia-nut-shells.html
https://herbpathy.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Macadamia_oil
https://www.muktiorganics.com/blog/10-ways-magic-macadamia-oil-benefits-your-skin

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноБотаникаПроизводителиЗдравни съветиХрани и ястияРецептиАлт. медицинаВидеоСнимкиТестовеИсторияНовиниНормативни актовеМикробиологияХранене при...ЛеченияЗдравни проблемиСпециалисти