Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Polyporales Сем. Meripilaceae Майтаке

Майтаке

Сем. Meripilaceae

Майтаке - изображение

Майтаке (Grifola frondosa) е представител на семейство Meripilaceae. Наричана е още “гъба-овен” или „танцуваща гъба” в буквален превод от японски език. Това наименование произхожда древността, тъй като хората, които са я намирали са танцували от радост. Смята се, че още по времето на феодална Япония майтаке е била изключително ценна, заради лечебните си свойства. За този вид гъби императорите са плащали в сребро, равняващо се на теглото й.

Устройство на майтаке

майтакеДивата гъба се развива близо до корените или върху гниещите дънери на широколистни видове  с твърда дървесина - дъб, бук, японски дъб и други. Майтаке започва растежа си от грудкоподобна структура с размерите на картоф. Тялото й е с около 60 сантиметра големина и се състои от множество сивкаво-кафеникави капачета, които са силно нагънати или вълнообразни. Ветрилообразните плодни тела на майтаке се припокриват, оформяйки големи гроздове. Понякога гъбата може да достигне огромни размери – повече от 50 сантиметра в диаметър.

Разпространение на майтаке

Гъбата се среща като диворастяща в някой части на Япония, Китай и Северна Америка. Рядко се култивира, тъй като изсисква строго специфични условия за отглеждане. Обикновено този вид гъби се узряват през есенните месеци. Въпреки, че майтаке е традиционна за Япония и Китай от хилядолетия, в наши дни естествените й находища са се увеличили значително в САЩ.

Използваема част на майтаке

Употребяват се всички части на гъбата.

Химичен състав на майтаке

Химичният състав на гъбата е богат на минерали – калий, калций и магнезий, витамини - B2, D2 и ниацин (витамин PP). Основната активна съставка в гъбата майтаке е бета-D-глюкан, който е полимер на  глюкозата - представлява бета-D-глюкоза, свързана с протеини. Богато е и съдържанието на аминокиселините - глутамин, аланин и лизин в плодното тяло на младите гъби.

Лечебни свойства и приложение на майтаке

Поради своя характерен вкус, хрупкава структура и приятен аромат майтаке е считана за първокласен деликатес в кулинарията. Освен с вкусовите си качества, гъбата се отличава и с лечебните си свойства, които се дължат на разнообразния й химичен състав. Доказано е благоприятното действие на  майтаке върху храносмилателната система - подобрява функциите на черния дроб, регулирайки мастния и въглехидратния метаболизъм. Майтаке намира много широко приложение в традиционната източна медицина, която я прилага при диабет, стомашни болести, хипертония, хронична умора, хроничен хепатит и нервно напрежение. При лабораторни изследвания е установено, че екстрактът от майтаке е особено ефективен срещу левкемия и рак на стомаха и костите. Д-р Нанба стига до извода, че екстрактите от Майтаке проявяват много по-силно антитуморно действие в сравнение с останалите гъби. През 1992 година. Националният институт за ракови изследвания на САЩ открива, че майтаке проявява и силна активност срещу ХИВ–вируса, тъй като бета-глюканът стимулира производството на бели кръвни клетки в костния мозък.

Механизъм на действие на майтаке
майтакеДесетилетия наред са извършвани различни експерименти с цел разкриване механизма на действие на майтаке. Благодарение на тях, в наши дни той вече е известен. Прицелните клетки, върху които оказват влияние активните съставки на гъбата са дендритните клетки. Това са най-многобройните клетки разположени непосредствено под външните повърхности на организма – кожата и лигавиците. В кожата те са описани под името Лангерхансови клетки. Тяхната функция е свързана с разпознаването на екзогенни или ендогенни нашественици и мобилизирането на съответния имунен отговор. Предвид широката им локализация в тъканите, дендритните клетки представляват първата линия на имунната защита. Те са първите клетки, които влизат в контакт с глюканите при употребата на майтаке. Първоначално полизахаридите навлизат в устната кухината, където се откриват Лангерхансовите клетки на оралната лигавица, по-късно те се разпознават и от дендритните клетки в стомаха и червата. След абсорбцията на глюканите те циркулират в черния дроб, където прицелна мишена са клетките на Купфер (тип дендритни клетки). Глюканите, които  достигат до лимфните ганглии се фагоцитират от дендритните клетки на тези ганглиони. Глюканите и протеоглюканите активират дендритните клетки, защото действат като антигенни стимули. Близкият химичен строеж на тези вещества до този на мембраната на лимфоцитите води до активирането и увеличаване на тяхното действие.

Екстракт от майтаке

майтаке

В края на осемдесетте години професор д-р Хироаки Нанба създава екстракт от Майтаке, наречен от него D-фракция. Той съдържа особено активния полизахарид, бета-глюкан, който стимулира имунната система и активира определени клетки и протеини (макрофаги, Т-клетки, интерлевкин-1 и -2 и др.), атакуващи рака. D-фракцията не се разгражда в храносмилателния тракт и по този начин действа еднакво силно, както ако се приема през устата, така и при инжектиране.

Лечебни свойства на майтаке:

  • имуностимулиращо - 1,6 бета глюканът се разпознава като един от най-ефективните агенти за стимулиране на клетъчния имунен  отговор. Това химично съединение, което активира имунната защита на организма, стимулира производството на  макрофаги, Т-клетки и лимфоцити. Майтаке доказано подобрява имунологичната ефективност на тези клетки, като увеличава производството на цитотоксични вещества от макрофагите – интерлевкин-1 (IL1), интерлевкин-2 (IL2)  и лимфокини,  които активират лимфоцитите и супероксидните аниони. По този начин се елиминират нашествениците в организма и се предотвратяват инфекциозни заболявания;
  • противотуморно - бета глюканите в този вид гъби активирират производството на макрофаги. В организма те поглъщат и унищожават туморните клетки. Научни изследвания сочат, че приемането на майтаке по време на химиотерапия увеличава значително ефективността й и същевременно намалява страничните ефекти като гадене, повръщане и косопад;
  • подобряващо сърдечната дейност, респективно намаляване на телесното тегло - приемането на гъби майтаке подпомага за намаляването на кръвното налягане и понижаването на нивата на общия холестерол в кръвта. Установено е, че гъбите от този вид имат ниско калорийно съдържание, но са богати на фибри, които създават чувство за ситост. Изследване на Yokota върху 30 души с наднормено тегло, които всеки ден трябвало да консумират гъби майтаке без да променят други аспекти от диетата си показва, че  края на двумесечното проучване участниците сасвалили средно от 7 до 13 килограма;
  • регулиращо нивата на кръвната захар - проучване на японския лекар Нанба, който се занимава с изучаването на състава и действието на гъбите майтаке, сочи че те са ефективни при високи нива на кръвната глюкоза. Той извършва опити с лабораторни плъхове, които доказват, че с приема на майтаке значително се повлиява инсулиновата резистентност, като се увеличава чувствителността на клетките към инсулина. Понижаването на нивото на кръвната захар се дължи на факта, че гъбата съдържа естествени инхибитори на алфа-глюкозидазата;
  • подобрява женските репродуктивни способности – изследвания показват, че приемането на специфична SX-фракция от майтаке може да подобри овулацията при жени с менструални нарушения предизвикани от синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Действието на гъбата е сравнено по ефективност с това на кломифен (синтетично медикаментозно средство, което се употребява за стимулиране на овулацията);
  • антиоксидантно;
  • антибактериално;
  • антивирусно - клинични изследвания сочат, че D-фракцията на майтаке в комбинация с интерферон има инхибиращо действие върху вируса на хепатит Б.

Заболявания и състояния, при които се прилага майтаке:

  • ракови състояния - проучване, публикувано в British Journal of Urology, показва, че комбинацията между екстракт от гъбата майтаке и антираков протеин (интерферон алфа) може значително да забави растежа на туморните клетки. Изследвания, извършени с осем различни вида гъби показва, че само две от тях имат положителен ефект при рак на пикочния мехур. Това са GD-фракция от майтаке и PL-фракция от гъбата мешимакобу (Phellinus linteus);
  • грипни състояния;
  • исхемична болест на сърцето;
  • наднормено тегло;
  • диабет;
  • синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ);
  • висок холестерол;
  • ревматоиден артрит;
  • хепатит;
  • синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).

Форми на употреба на гъбата:

  • екстракт;
  • таблетки;
  • капсули;
  • прах.

Внимание!

Като цяло майтаке е считана за безвредна. Няма достатъчно информация за действието й върху бременни жени и кърмачки.  Не се препоръчва приемането на гъбата от хора с ниско кръвно налягане, поради хипотоничното (понижаващо кръвното налягане) действие на майтаке.

Взаимодействие на майтаке с лекарства:

Гъбата притежава свойството естествено да понижава нивата на кръвната захар. Консумацията й под всякаква форма заедно с медикаменти предписвани при диабет е противопоказна - глимепирид (Amaryl), глибурид (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), инсулин, пиоглитазон (Actos), розиглитазон (Avandia), хлорпропамид (Diabinese), глипизид (Glucotrol). Едновременният им прием може да предизвика хипогликемична криза.

3.3, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-560/maitake-mushroom
https://draxe.com/mushroom-nutrition-benefits/
https://www.mdidea.com/products/proper/proper10204.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Grifola_frondosa
https://alignlife.com/articles/food/medicinal_mushrooms_explained

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноАлт. медицинаСпортЗдравни съветиЛеченияРецептиПсихологияЛайфстайлХранене при...ИсторияПатологияНовиниСоциални грижиКлинични пътекиОрганизацииФизиологияОбразованиеСнимкиИзследванияХрани и ястияДиетиСъставкиПроизводителиАнкетиНормативни актовеТестовеИнтервютаСтатистически проучванияЗаведения