Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Celastrales Сем. Celastraceae (Чашкодрянови) Лей гонг тенг

Лей гонг тенг

Сем. Celastraceae (Чашкодрянови)

Лей гонг тенг - изображение

Лей гонг тенг (Tripterygium wilfordii) представлява широколистно растение, билка, която принадлежи към семейство Чашкодрянови (Celastraceae). Известна е и с името мандарин, както и със следните други названия на латиница: Huang-Teng Ken, Lei Gong Teng, Lei-Kung Teng, Taso-Ho-Hua, Threewingnut, Tonnerre de la Vigne de Dieu, Tripterigium Wilfordii, Vigne du Tonnerre Divin, Yellow Vine.

Устройство на лей гонг тенг

Лей гонг тенг достига на височина до 12 метра. Растежът му е храстовиден. По-старите клонки са вдървесени, а младите са с червеникаво зелен цвят. Листата са разположени последователно на дълги клони, притежаващи къси дръжки, оцветени в тревисто зелен цвят. Имат продълговато-елипсовидна форма, с полусърцевидна основа.

 

Цветовете са хермафродитни (притежават едновременно и мъжки и женски плодни органи), събрани в съцветие грозд, което е продължение на листния клон. Те представляват множество малки цветчета, с бели венчелистчета и жълто оцветен център.

 

На мястото на всяко цветче от съцветието се развива плод. В узряла форма има тъмно червен цвят, а преди това оцветяването му преминава различни нюанси на жълто-оранжево-червеното. Плодът представлява хвърчилка, която се сътои от три крилца, разположени под формата на розетка.

 

 

Коренът е оцветен в светло жълто-кафяво. Вътрешността му е плътна и носеща същия цвят. Има пластовиден строеж, което придава линеен вид на повърхността му.

 

 

Разпространение на лей гонг тенг

Лей гонг тенг е с роден ареал на разпространение в Китай, Япония и Корея.

Използваема част на лей гонг тенг

Листата и корените на растението се използват за производство на медикаменти. Основната употреба засяга коренът на растението, понеже останалите негови структурни единици са силно отровни.

Химичен състав на лей гонг тенг

В състава на билката са открити следните компоненти: триптолид, трипдиолид, триптолиденол, трипхлоролид, 16-хидрокситриплид, съединение известно като Т7 / 19.

Приложение на лей гонг тенг

Растението се употребява в китайската традиционна медицина повече от 2000 години, при много състояния, включващи възпаления и проблеми с имунната система.

Поради това, че растението е силно отровно трябва да се приема с голямо внимание и под лекарски контрол. Форми на прием при него са чай, таблетки и като най-безопасна компреси, особено в областта на ревматоидно възпаление, екстракт за намазване на засегнатите стави.

Свойства на лей гонг тенг:

  • противовъзпалително
  • имунна модулация
  • антипролиферативно
  • проапоптотична активност
  • намаляване на мъжката плодовитост

Растението се използва за лечение на ревматоиден артрит, обилно менструално течение, множествена склероза и като "контрацептив" за мъже. То се използва и при абсцеси, циреи, повишена температура, рак, подувания, други възпалителни процеси, висока температура, настинка, отоци, системен лупус еритематозус, ХИВ / СПИН, дерматити, псориазис, болест на кръвоносните съдове (болест на Behcet), хроничен хепатит, хроничен нефрит, анкилозиращ спондилит, поликистоза на бъбреците.

Растението съдържа много активни съединения, с мъжки антифертилен ефект. Механизмът, по който те влияят на фертилитета все още не е изяснен. Това, което се знае е, че дневни дози от тези съединения намаляват броя на сперматозоидите, силно влияят върху формирането и узряването им и ги правят неподвижни. Значително понижените плътност на спермата и индекси на мотилитета на сперматозоидите, са без сериозни странични ефекти. Когато лечението с лей гонг тенг е приключило, в различните проучвания е показано, че всички параметри се връщат към нормални стойности в рамките на месец.

Лей гонг тенг се използва като отрова за плъхове и птици, както и като инсектицид срещу червеи или ларви.

Открити съединения в растението имат противотуморен потенциал. Малката молекула триптолид е доказано, че нарушава функцията на митохондриите в клетките. Поради тази причина се разследва като антитуморен агент или като такъв, който подтиска автоимунните заболявания.

Внимание!

Има опасения от потенциално сериозни странични ефекти, разултат от употребата на лей гонг тенг. Някои страни предупреждават за внимателно използване на лекарствени препарати, в чийто състав влиза билката. Въпреки това тя се включва в схеми за лечение на ревматоиден артрит, които се оказват успешни. Схемите на употреба трябва да бъдат определени индивидуално за всеки пациент и да се изпълняват под лекарско наблюдение.

Странични ефекти: безплодие при мъже, нарушен менструален цикъл, подуване на стомаха, стомашен дискомфорт, главоболие, гадене и др.

Ембриотоксичност е установена при мишки.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиХранене при...ФизиологияЗдравни съветиАлт. медицинаСпортСнимкиБотаникаПатологияМикробиологияЗаболявания (МКБ)ИзследванияПсихологияЛеченияКлинични пътекиИсторияТестовеАнкетиДиетиСпециалистиАнатомияОрганизацииНормативни актове