Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Plantaginaceae (Живовлекови) Костенурска главичка, Червена костенурска главичка, Розова костенурска главичка

Костенурска главичка, Червена костенурска главичка, Розова костенурска главичка

Сем. Plantaginaceae (Живовлекови)

Костенурска главичка, Червена костенурска главичка, Розова костенурска главичка - изображение

Костенурска главичка, Червена костенурска главичка, Розова костенурска главичка (Chelone obliqua) е едно от карсиво цъфтящите, есенни цветя, което принадлежи на семейството Живовлекови (Plantaginaceae).

Устройство на костенурска главичка

цветове на костенурска главичкаРастението израства на височина до около 1 метър, като може да се разпространи настрани до 60 см. Стъблото му е светлозелено, гладко и без власинки, с цилиндрична форма. Листата са разположени срещуположно по него, като имат склонност да се спущат надолу. Имат широко ланцетовидно-копиевидна форма, назъбен листен ръб и нямат власинки. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено, а долната в по-бледо зелено. От основата на всяко листно легло прорастват клончета.

Развива розови, розово-червеникави и розово-лилави цветове, с големина от 2 см, които са събрани в съцветия, разположени в листните пазви. Цветчетата са тубуларни, двулистни, с малка жълта брада на долната устна. Нямат аромат и се опрашват с помощта на насекоми. Розовата костенурска главичка цъфти от началото на лятото до края на есента.

плодове на костенурска главичкаОбразува овоидни капсули, съдържащи тъмно кафеви семенца. Капсулите първоначално са светло зелени, а по-късно стават кафяви и се разпукват, за да се освободят семената.

Разпространение на костенурска главичка

Това необичайно диво цвете е ендемичен вид за Съединените щати и е родено в Средните западни и в Югоизточните такива.

Подвидове на костенурската главичка включват:

  • Chelone obliqua var. erwiniae - Червената костенурска главичка на Ервин; среща се в Кентъки, Северна Каролина, Южна Каролина;
  • Chelone obliqua var. obliqua - Червената костенурска главичка, среща се на югоизток;
  • Chelone obliqua var. speciosa - Червената костенурска главичка, среща се в Средния Запад.

розова костенурска главичкаКъде в САЩ расте цветето: Арканзас, Алабама, Флорида, Джорджия, Илинойс, Айова, Индиана, Кентъки, Масачузетс, Мериленд, Мичиган, Минесота, Южна Каролина, Тенеси и Вирджиния.

Тя се среща като тетраплоид в планините на Blue Ridge, или като хексалоид в области като Тенеси до Арканзас и Мичиган и на крайбрежната равнина на Атлантическия океан от Южна Каролина до Мериленд. Няколко пъти се е появила от диплоидните предшественици на другите три вида от вида Chelone (Chelone glabra, Chelone lyonii и Chelone cuthbertii).

Опазване на вида

Растението се е превърнало в рядък див цвят и в някои държави е застрашено от изчезване, според Министерството на земеделието на Съединените щати. Розовата костенурска главичка е застрашена в щата Арканзас и е с особена загриженост в Кентъки. В Мериленд и Мичиган също е със статус на застрашена от изчезване, но по-слабо изразен.

Приложение на костенурска главичка

декорация с розова костенурска главичкаЧервената костенурска главичка се вписа умело в описанието на есенната градина. Тя е и един от видовете полски цветя, който свободно вирее в гористи местности и по периферията на водни басейни. За своето развитие иска по-сенчести места и влажна почва. При домашни условия на отглеждане се съчетава много добре с растящите цветя през септември. Може да вирее и като саксийно цвете.

4.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЛюбопитноВидеоСнимкиЗдравни съветиХранене при...Рецепти