Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за Ешерихия коли

Тест за Ешерихия коли

Тест за Ешерихия коли - изображение

E. coli - Ешерихия коли е грам-отрицателна пръчковидна бактерия, която се среща често в долната част на червата. Човек се заразява след поглъщане на бактерии, които произвеждат Shiga toxin, намиращи се в заразени храна и напитки. Ешерихия коли бързо се размножава в дебелото черво и се свързва плътно към клетките в стената на червата. Почечето щамове на бактерията са безвредни и спомагат за синтезата на витамин К в дебелото черво, но някои серотипове може да доведат до сериозно хранително отравяне, което се предава по фекално - орален път.
Ешерихия коли е в състояние да оцелява извън тялото на човека за определен период от време и това прави бактериите индикатори за тестване на околната среда за наличие на замърсяване.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Провеждането на тест за Ешерихия коли се препоръчва да се извърши при пациенти, за които има съмнение за хеморагичен колит - това е първата клинична изява и симптом на инфекцията с Е. коли. Хеморагичният колит се проявява в рамките на 2 до 5 дни след приема на Е. коли и се характеризира с диария, която може да бъде в началото водниста, а после да стане и леко кървава.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Предварителна подготовка за извършване на тест за Ешерихия коли не е необходима от страна на пациента.

Метод на провеждане на изследването

За осъществяване на теста за Ешерихия коли, е необходимо да се вземе материал от изпражненията на пациента. Съществуват няколко лабораторни метода за бързо тестване и диагностициране на Ешерихия коли без предварително култивиране на изпражненията:посявка на материала в определени хранителни среди;ELISA - тестове;директна имунофлуоресценция;техники, при които се използват магнитни перли и други.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на теста за Ешерихия коли пациента няма да усеща никакво чувство за дискомфорт или болка, защото изследването е неинвазивно.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Не съществуват рискове за пациента при провеждане на теста за Ешерихия коли.

 

Резултати от проведеното изследване:

 

Нормални стойности:

  • липса на бактерии;

Отклонения от нормата:

  • наличие на бактерии.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Не са описани случаи или заболявания, при извършването на тест за Ешерихия коли да е противопоказано.

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноЛеченияХранене при...ИсторияКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииЛайфстайлФизиологияБотаникаМикробиологияДиетиАлт. медицинаСпециалистиНормативни актовеТестовеНаправления в медицинатаПсихологияСпортЗаведения