Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Bignoniaceae Кигелия, Колбасно дърво

Кигелия, Колбасово дърво

Сем. Bignoniaceae

Кигелия, Колбасово дърво - изображение

Кигелия (Kigelia africana) е вечнозелено дърво, което е представител на семейство Бигнониеви (Bignoniaceae). Среща се още под наименованието Колбасово дърво.

Устройство на кигелия

кигелияКолбасовото дърво е широколистно и вечнозелено. Височината на това дърво може да достигне до 20 метра. Кората е сива и гладка. Дебелината й може да достигне до 15 сантиметра. Листата са със срещуположно разположение, назъбени са и са с дължина от 30-50 сантиметра. Цветовете на кигелията, които по-късно се трансформират в плодове, висят от клоните посредством дълги гъвкави стъбла. Цветовете дават началото си от малки панички, които имат форма на камбанка. Те могат да бъдат оранжеви, кафяви или зелени.

Плодът представлява дървесно зрънце с дължина 30-100 сантиметра и с широчина до 18 сантиметра. Обикновено теглото му е между 5 и 10 килограма, но в редки случаи може да достигне 12 килограма. Плодовата пулпа е влакнеста и съдържа многобройни семена.

Разпространение на кигелия

карта разпространение на кигелияСмята се, че растителния вид произхожда от Северна Африка.
В наши дни кигелията е разпространена широко в Чад, Северна и Южна Африка и на запад до Сенегал и Намибия. Колбасовото дърво е често срещано и в Индия.

 

Използваема част на кигелия

Употребяват се главно плодовете на растението. Пресните плодове са силно отровни. Подготвят се за консумация чрез сушене, печене или ферментация.

Химичен състав на кигелия

От химични изследвания, извършени in vitro се установява, че растението е богато на фитохимикали - нафтохинони, иридоиди, фенилпропаноиди, кофеинова, танинова, р-кумаринова и ферулинова киселина.

Лечебни свойства и приложение на кигелия

колбасово дървоКолбасовото дърво е широко застъпено в билковото лечение в Африка. Плодовете най-често се употребяват при различни оплаквания като нарушения в храносмилането, анемия, епилепсия и обща слабост на организма. Доказано е, че екстрактите от кората, корените и плодовете притежават антибактериални и противогъбични свойства. Тези екстракти проявяват значителни инхибиторни ефекти in vitro срещу обикновени Грам-отрицателни и Грам-положителни бактерии.

Лечебни свойства на кигелия:

 • антибактериално;
 • антимикотично;
 • противовирусно;
 • антиоксидантно;
 • противотуморно;
 • аналгетично;
 • противовъзпалително;
 • диуретично;
 • антиеметично.

Заболявания и състояния, при които се прилага кигелия:

 • констипация (запек);
 • пневмония;
 • за локално лечение на микози;
 • зъбобол.

Начин на употреба:


Внимание!

Консумацията на пресни и необработени плодове от кигелия могат да причинят изгаряния и мехури в устата и кожата! Задълтелна е тяхната обработка преди употреба. Токсичните ефекти на кигелия са доказани при опитни животни. Не е препоръчителна употребата на кигелия от бременни жени и кърмачки!

3.5, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://mavcure.com/kigelia-africana/
https://thomsonsafaris.com/blog/traditional-uses-kigelia-tree/
http://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Kigelia+africana
http://www.wjtcm.net/article.asp?issn=2311-8571;year=2017;volume=3;issue=4;spage=1;epage=6;aulast=Osman  
http://nutrientjournal.com/sausage-tree-kigelia-africana-bark-extract-central-nervous-system-stimulant/
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=277892&isprofile=0&
https://www.southworld.net/kigelia-africana-a-medicinal-plant-with-a-cosmetic-potential/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноПроизводителиНормативни актовеФизиологияХранене при...Алт. медицинаИсторияНовиниСпециалистиЛеченияСнимкиВидеоТестовеСъставкиЕ-тата в хранитеСпортИзследванияХрани и ястияМикробиологияПатологияЗаведенияКлинични пътеки