Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Oxalidales Сем. Oxalidaceae (Киселичеви) Карамбола, звезден плод

Карамбола, звезден плод

Сем. Oxalidaceae (Киселичеви)

Карамбола, звезден плод - изображение

Карамбол (Averrhoa carambola) представлява вечнозелено дърво, което е представител на семейство Киселчеви (Oxalidaceae). По-често широко разпространено е наименованието звезден плод.

Устройство на звезден плод

карамболаВисочината на дървото достига около 9 метра. Стволът е къс, а короната е силно развита. Листата на карамбола могат да бъдат оприличени на акациевите, но за разлика от тях тези са със заострени връхчета. Цветовете са виолетово-червени и дребни, под формата на грозд. Зрелите плодовете се най-ценената част от това растение. Те имат овална форма, с 5 или 6 добре изразени ребра, които придават характерния изглед на звезда при напречните резени. Кората им е тънка, восъчна, жълто-оранжева, а сърцевината - сочна и хрупкава. Семената са сравнително едри, тъмнокафяви до черни и са около десетина в един плод.

Разпространение на карамбола

карамболаСмята се, че родината на зведния плод са островите Цейлон и Молукските острови, но от векове се отглежда в Югоизточна Азия. Култивирани сортове карамболa се отглеждат в Индия, Южен Китай, Индонезия, Виетнам, Филипините, Флорида (САЩ), в тропическите райони на Западна Африка и Израел.

Използваема част на карамбола

Употребяват се плодовете, най-често в суров вид. В Азия с медицински цели използват листата и цветовете на дървото.

Химичен състав на карамбола

В химичният състав на звездния плод се съдържат органични киселини (в най-голямо количество оксалова киселина), карамбоксин, калций, фосфор, магнезий, натрий, калий. Плодовете за изключително богати на витамин C, витамин А, витамин В1, В2 и B5.

Лечебни свойства и приложение на карамбола

Благодарение на богатият набор от хранителни вещества и антиоксиданти, които се съдържат в звездния плод, той намира приложения както в традиционната китайска медицина, така и в аюрведа.
Китайските лечители използват този плод, защото притежава силно охлаждащ ефект,  който подпомага енергийния баланс в тялото и се употребява за облекчаване на симптоми като хронична жажда, запек, главоболие и възпалени рани.

Според аюрведа карамбола значително ускорява лечебните процеси при настинка, кашлица, гастроинтестинални нарушения и синдром на раздразненото дебело черво.

Лечебни свойства на карамбола:

звезден плод

 • антиоксидантно - плодовете на карамболата са богати на няколко специфични полифенолни съединения (кверцетин и рутин), които притежават мощни антиоксидантни свойства. При извършени опити in vitro с животински модели се установява, че кверцитинът спомага за повишаване на психическото и физическото състояние на организма. За рутинът се знае, че подобрява мозъчната и сърдечната функция;
 • противораково - извършени са няколко изследвания през 2014 година в лаборатория за радиационна и ракова биология към университета на Раджастан в Индия, които доказват, че плодовете предпазват от рак на черния дроб. Този факт се дължи на съединението кверцитин, което in vitro блокира растежа на злокачествени клетки;
 • противовъзпалително;
 • антибактериално;
 • регулира нивата на холестерола - прекаленото натрупване на холестерол в кръвта води до намаляване еластичността на артериите и образуване на атеросклеротични плаки, което представлява една от основните причини за развитие на сърдечни заболявания. Установено е, че фибрите, съдържащи се в звездния плод подпомагат за понижаването на "лошия" LDL холестерол , което значително намалява риска от развитие на коронарна болест на съцето;
 • имуностимулиращо - според едно проучване от Швейцария, публикувано в Annals of Nutrition & Metabolism в звездния плод се съдържа голямо количество витамин С, който намалява риска от развитие на инфекции на или намалява симптомите на на вече съществуващи такива. Поради наличието на висок процент антиоксидантни съединения в плодовете, те препазват клетките от оксидативно увеждане и значително намляват възможността за развитие на злокачесрвени и хронични заболявания;
 • подобрява качеството на съня - съдържанието на магнезий в плодовете значително увеличава продължителността на съня и намялва нивата на стрес в организма;
 • подобрява здравословното състояние на храносмилателната система;
 • стимулира лактацията при кърмачки.

Заболявания и състояния, при които се употребява звезден плод:

 • възпалителни заболявания;
 • абсцеси;
 • кашлица;
 • гастроезофагеален рефлукс;
 • запек;
 • затлъстяване;
 • ухапвания от насекоми;
 • треска.

Начин на употреба:

сок от карамболаКарамбол може да се консумира пресен, на сок, гарнитури. В кулинарията зелените плодове на карамбола се осоляват и мариноват. Плодчетата също се употребяват за декорация на различни безалкохолни напитки и коктейли.

Звездният плод намира приложение в козметичната индустрия за производството на различни шампоани, балсами и маски за коса, поради неговото подхранващо, антиоксидантно и омекотяващо действие.

Внимание!

Взаимодействие на звезден плод с лекарства:

Подобно на грейпфрута, звездният плод се счита за мощен инхибитор на седем цитохромни p450 изоформи. Тези ензими имат изключително важно значение за метаболизма на много лекарства. Консумацията на сок от карамбола може значително да увеличи или да намали ефективната дозировка на медикаментите в организма.

Карамболът изисква повишено внимание при консумация на лица със заболявания като ентероколит, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника в остра фаза. Използването на кисели плодове в големи количества може да доведе до нарушаване на солевия метаболизъм на тялото и развитие на бъбречно заболяване. Липсва информация за противопоказания за консумация на звезден плод от бременни жени и кърмачки.

4.7, 9 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Carambola#Origins_and_distribution
https://draxe.com/star-fruit/
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-star-fruit-for-skin-hair-and-health/#gref
https://juicing-for-health.com/health-benefits-of-starfruit
https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-starfruit/
https://herbpathy.com/
https://www.nutrition-and-you.com/star-fruit.html

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноБотаникаЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиТестовеВидеоНовиниИсторияНормативни актовеПроизводителиСъставкиЛеченияФизиологияХранене при...Е-тата в хранитеСпортИзследванияХрани и ястия