Каму каму
Каму каму (Myrciaria dubia, Camu camu) малко храстовидно дърво, което ражда подобни на череши плодове и се класифицира към семейство Миртови (Myrtaceae). В световен мащаб интересът към плода е огромен, за разлика от ниската му популярност в родния му ареал на разпространение.
Устройство на каму каму
Изображение: Túllio F, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Достига 3-5 метра височина и има гъста, разперена зеленина. Листата са вечнозелени, с копиевидна до елипсовидна форма и срещуположно разположение по клончетата. Всяко листенце има от 3 до 20 см дължина и от 1 до 2 см широчина. Цветовете му са малки, с восъчно бели венчелистчета, със сладникав, плодов, мек, благоуханен и ненатрапчив аромат. Дърветата дават червено-лилави плодове, подобни на череша, след средно 5 годишна възраст. Растението цъфти в края на сухия сезон и дава плод в средата на дъждовния сезон.
Разпространение на каму каму
Вирее предимно в горите на Амазонка, в Перу и Бразилия. Най-добре расте при тропически климат, но се среща и в субтропиците. Нуждае се от големи количества вода.
Използваема част на каму каму
Употребяват се плодовете на растението, които са годни за директна консумация.
Химичен състав на каму каму
В каму каму се установява изключително високо съдържание на витамин C (приблизително 2-3% от теглото на пресния плод), аминокиселини (левцин, валин, серин), флавоноиди (антоцианини, флавоноли, флаваноли). Богат е и на желязо, ниацин, рибофлавин, фосфор. Съдържа още бета-каротин, калий, мед, калций, манган, биофлавоноиди, антиоксиданти и аминокиселини, фибри, протеини, катехини, глюкозиди, рутин, танини, галова киселина, елагова киселина.
Лечебни свойства и приложение на каму каму
Перуанците са използвали растението в народната си медицина като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Инфузия от кората или стъблата са прилагали при диабет, а само от кората за локално лечение на рани и ревматизъм.
Свойства на каму каму
- антиоксидантни;
- забавя стареенето;
- популярно средство за превенция и лечение на настинка и грип;
- засилва естествения имунитет на организма;
- успокояващо;
- стягащо;
- с високи хранителни качества;
- антивирусно;
- противовъзпалително;
- антиатеросклеротично;
- антисептично;
- антимутагенно;
- хипотензивно;
- антиулцерозно;
- антидепресантно.
Изображение: LeRoc, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Полифенолите в плода притежават антиоксидантни и антипролиферативни свойства, като работят на клетъчно ниво, за да инхибират ДНК от свързване с канцерогени. Предпазва от развитието на сърдечно-съдови, хронични и различни дегенеративни заболявания. Витамин C в плода осигурява превенцията и борбата с простудни и грипни заболявания, вируси и бактерии, защитава нервната система. Каму каму дава енергия на организма, подобрява настроението, паметта и съня. Грижи се за доброто състояние и функция на венци, кожа, коса, очи, нокти. Поддържа функцията на черния дроб и дихателната система, включва се в лечението на херпеси, участва в борбата със стерилитета при двата пола и намалява симптомите при мигрена. Относно очното здраве предпазва от развитието на катаракта и глаукома, както и подобрява зрението. Поддържа косъма здрав, лъскав и му придава жизненост. Подобрява способността за концентриране на индивида и засилва мисловните му способности.
Състояния и заболявания, при които се прилага каму каму с лечебна и превантивна цел
- болест на Паркинсон;
- болест на Алцхаймер;
- болест на Крон;
- артрит;
- простуда;
- грип;
- атеросклероза;
- с цел превенция на раково заболяване;
- гингивит;
- високо кръвно налягане;
- с цел поддържане структурата и функцията на стави, мускули и сухожилия, мозък;
- херпес;
- автоимунни заболявания;
- затлъстяване;
- очни заболявания;
- мигрена;
- главоболие;
- репродуктивни проблеми;
- поддържа здрава кожата - еластична и гладка;
- с цел почистване на лицето от комедони и пори;
- благоприятства образуването на колаген;
- белодробни заболявания;
- астма;
- безпокойство;
- стрес;
- депресия;
- синдром на хроничната умора.
Начин на употреба на каму каму
- в козметичната индустрия - като компонент в състава на козметични продукти;
- като хранителна добавка - във вид на капсули или прах, добити от пулпата на плодовете;
- тоник за подхранване на косата, направен от пресни плодове.
Изображение: No machine-readable author provided. Jdettner~commonswiki assumed (based on copyright claims)., Public domain, via Wikimedia Commons
Голямото количество витамин C в плода определя киселият му вкус. Може да се консумира в суров вид или приготвен по най-различни начини и добавен към напитки и сладки десерти. От него се приготвя и мармалад, който се добавя към сладоледи или се консумира под формата на йогурт.
Плодът е нетраен, затова не може да се транспортира на дълги разстояния и да се предложи в суров вид за консумация на съответния пазар. Поради тази причина се предлага под формата на прах или капсулован като хранителна добавка.
Внимание!
Поради високото съдържание на витамин C в плода каму каму, той не трябва да се приема в големи количества от хора с бъбречно заболяване. Прекомерният му прием може да предизвика и при здрави хора стомашно-чревно разстройство.
Няма достатъчно изследвания върху употребата му по време на бременност и кърмене. Поради тази причина консумацията му при тези две състояния трябва да се избягва.
Заглавно изображение: Fred Almeida2016, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ЕКО МЕДИКА СИРОП ОТ ШИПКА 500 мл
СЕЛЕСАН таблетки * 60
ЛАЙФ ЕКСТЕНШЪН ОПТИМИЗИРАН КВЕРЦЕТИН капсули 250 мг * 60
ЕКО МЕДИКА МАЛИНА сироп 500 мл
НовВИТАМИН С капки 30 мл ОМЕГА ВИТА
ВИТАМИН C сироп 150 мл НИКСЕН
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Myrtales
- Сем. Myrtaceae (Миртови)
- Алтернативно лечение на задна хрема при деца и възрастни
- Как да свалим температурата в домашни условия
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Грип
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- Да си направим "жива" вода сами вкъщи
- Домашни рецепти срещу бръчки
- Домашни средства срещу бронхит при деца
- Лечение на настинка и грип при бременни
- Деконгестанти
Коментари към Каму каму