Зимна припънка, Зимненка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Зимната припънка (Flammulina velutipes) масово се отглежда в страни от Далечния Изток. В Япония производството й се е превърнало в домашна индустрия.
Гъбата има гугла/шапка, която е с диаметър от 3 до 6 см, в младо състояние е полукълбовидна, а развита - разперена до почти плоска, някои екземпляри със слабо изпъкнало връхче в центъра, жълта, меденожълта до жълтокафеникава на цвят, а в средата - по-тъмна. Кожицата е гладка, гола, лъскава, във влажно време - слизеста. В началото ръбът е подвит навътре, а по-късно изправен, равен или леко вълновиден, с изразени радиални набраздявания.
Месото е меко, тънко, крехко, а по-късно жилаво, белезникаво до жълтеникаво, с гъбен аромат и приятен вкус. При нараняване не се променя.
Гъбата има пластини/ламели, които са слабо прираснали към пънчето, редки, широки от 2 до 8 мм, белезникави до жълтеникави. Спорите са елипсовидни. Споровият прах е бял до кремавобял.
Пънчето е цилиндрично, в основата кореновидно стеснено, жилаво, плътно, а по-късно - кухо, под гуглата е охреножълто, а в основата става тъмнокафяво с кадифено влакнеста повърхност.
Разпространение:
Расте на кичури върху дървесина на широколистни дървета, включително и овощни дръвчета, много рядко върху иглолистни, през есента и цялата зима (от октомври до април).
Предназначение:
Добра ядлива гъба, с приятен гъбен аромат и много добър вкус. Подходяща е за консумация в прясно състояние, консервирана или сушена.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Гъби портобело
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Зимните цитати, които ще ви стоплят през студените дни
- Свинско с гъби в сметана
- Отглеждайте коледниче, за да се радвате на красиви цветове през цялата зима
- 50 приказни зимни фотографии на малки къщи, изолирани от света насред бялата пустош
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Гъби с лук в доматен сос
Коментари към Зимна припънка, Зимненка