Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Asclepiadaceae Гурмар, Гимнема

Гурмар, Гимнема

Сем. Asclepiadaceae

Гурмар, Гимнема - изображение

Гурмар, Гимнема (Gymnema sylvestre, Gurmar) представлява тропическо, лиановидно, с катерещ растеж растение, принадлежащо към семейство Asclepiadaceae. Било е използвано преди повече от 2000 години в традиционната аюрведическата медицина.

Известна е с имената gymnema, cowplant, Australian cowplant, gurmari, gurmarbooti, periploca of the woods, meshasringa, Bedki cha pala and miracle fruit.

На хинди думата „Gur-mar” (Madhunaashini на санскрит, Chakkarakolli на малаялам, Podapatri в телугу), буквално означава захаро-разрушител. „Meshasringa” (санскрит) се превежда като "рог на овен", име, дадено на растението от формата на плодовете му.

Устройство на гурмар

 

Разклоненията на растението притежават вкореняващи се възли, които помагат в катерещия му начин на растеж и разпространение.

Листата са елипсовидни, с тесни връхчета и тясна основа. Те са с гладка горна повърхност и кадифена долна такава.

 

 

 

Цветовете са бледо-жълто оцветени, малки, с форма на камбанка, събрани в аксиларно и странично съцветие сенник. Дръжката на сенника е дълга. Чашелистчетата са дълги, яйцевидни, със заоблено връхче, кадифени.

 

 

 

Венчелистчетата са пет на брой, месести, образуващи самостоятелна коронка. Цветчетата изглеждат като восъчни. Привличат много насекоми.

 

 

 

Плодовете са по-дълги от листната маса, с елипсовидна, с изразено удължаване към върха форма. Оцветени са в бледо зелено, приличащи на рога.

 

Разпространение на гурмар

Родното място на билката са тропическите гори на Южна и Централна Индия и Шри Ланка.

Използваема част на гурмар

Използваеми части на растението са листата и коренът му. По рядко, с медицинска цел се употребяват неговите семена.

Химичен състав на гурмар

листа на гурмарОсновните биоактивни съставки на растението са група олеананов тип тритерпеноидни сапонини, известни като гимнемични киселини. Тази група съединения включват няколко ацилира (тиглоил, метилбутироил и др.) и производни на деацилгимнемичната киселина. Отделните гимнемични киселини (сапонини) включват гимнемични киселини I-VII, гимнемозиди AF и гимнемасапонини.

Други установени вещества в гурмар са флавони, антрахинони, хентриаконтан, пентатриаконтан, алфа и бета-хлорофили, фосфор, смоли, d-кверцитол, винена киселина, мравчена киселина, маслена киселина, лупеол, бета-амирин свързани гликозиди и стигмастерол.

Растителният екстракт съдържа алкалоиди. В листата на вида се откриват киселинни, гликозиди, антроквинони и техните производни.

Лечебни свойства и приложение на гурмар

Гурмар е билкова добавка, която се използва за регулиране нивото на кръвната захар, повишаване нивата на инсулина, за предотвратяване на апетита към захар и насърчаване на цялостното прочистване на тяло. Тя е една от най-популярните билкови добавки за лечение на диабет, поради способността й да предотвратява натрупването на захар в организма.

прах от гурмарGurmar е билка, която забавя абсорбцията на захари и превръщането им в мазнини. Вписва се добре в програма за управление на теглото, като тя допълва хранителния режим и физическите упражнения, чрез ограничаване апетита към сладки храни.

Gurmar има дълга история на употреба в аюрведическата медицина за лечение на диабет, заболявания на горните дихателни пътища, треска.

Гурмар все още се изследва, и последиците от употребата на билката не са напълно известни. Установено е, че при сдъвкване намалява вкуса на захарта. Това се дължи на изолираните гликозиди от растението, като гимнемичните киселини, които проявяват анти-сладка активност. Този ефект трае до около 2 часа. Някои учени съобщават, че билката може да блокира захар-рецептори на езика. Този ефект се наблюдава в изолирани неврони на плъх.

Растението е използвано в билкови лекарства за лечение на диабет в продължение на почти две хилядолетия. Има достатъчно научни доказателства, за да се правят окончателни заключения относно тяхната ефикасност. Две малки клинични проучвания са показали, че Gymnema понижава гликан-хемоглобиновите нива.

Гимнемичните киселини се използват широко като реагенти в експерименталната вкусова физиология и имат антидиабетен ефект в животински модели.

Исторически погледнато, листата са били използвани при стомашни неразположения, запек, задържане на вода, както и заболявания на черния дроб. Въпреки това, тези твърдения не са подкрепени от научни изследвания.

листа от гурмарGurmar укрепва дейността на панкреаса и е традиционно използван от хора предразположени към развитие на диабет. Билката увеличава производството на инсулин чрез регенериране клетките на панкреаса. Ин витро изследвания показват, че екстракти, получени от гурмар могат да бъдат полезни като терапевтични агенти за стимулиране секрецията на инсулин при хора с диабет тип 2. В клинични проучвания при диабет тип 2 в Индия са използвани 400 мг на ден водоразтворима киселинна част от листата на Gymnema (GS4), прилагана в продължение на 18-20 месеца, като допълнение към конвенционалните перорални лекарства. По време на приема, пациентите показват значително намаляване на кръвната захар, гликиран хемоглобин и гликозилирани плазмени протеини, като и конвенционалната доза лекарство може да бъде намалена. Пет от 22 пациента с диабет са били в състояние да преустановят обичайния медикаментозен прием и да поддържат своята хомеостазата на кръвната захар само с билковия извлек. Тези данни показват, че бета-клетките могат да бъдат регенерирани. Това се подкрепя и от появата на повишени нива на инсулин в серума на пациенти след добавка GS4. Въпреки натрупващите се доказателства за положителния ефект на гурмар относно заболяването диабет, за момента билката не може да се използва на мястото на инсулин, за да контролира кръвната захар на хората с диабет или тип 1 или тип 2.

Тази билка също се препоръчва като добавка към храната на спортисти, което осигурява повишаване нивата на инсулина в организма. Когато се приема след тренировка, повишените нива на инсулин в организма, ще доведат до увеличаване на растежа на мускулите и по-нисък процент на мускулен разпад. Инсулинът също така ще помогне на способността на организма да усвоява повече белтъчини и въглехидрати в пост-тренировъчното хранене. Това помага за премахване на излишните въглехидрати и калории, които се преобразува в мазнини.

сухи листа от гурмарКогато се приема в течна форма, гурмар може да помогне при загубата на тегло, защото премахва апетита на човека към сладкиши. Забавяйки процеса на превръщане на въглехидратите в мазнини, осигурява на тялото поддържане на едно балансирано ниво на захари, което помага за подтискане на захарния глад и прекомерното повишаване нивото на кръвната захар. Ефектът на приетата течност, съдържаща екстракт гурмар, трае един или два часа.

Като диуретик, билката почиства организма и спомага за нормалния процес на кръвообращение, чрез премахване на излишната вода, увеличавайки уринната секреция. Коренът на това растение е бил използван за лечение на ухапвания от змия. Гурмар се използва още и за лечение на възпаления, подути жлези, запек, малария и кашлица. Освен диуретично, гурмар действа и като сърдечен стимулант, коригира метаболитните дейности на черния дроб, бъбреците и мускулите. Прием на екстракт от Gurmar през устата, е полезно при сърдечна недостатъчност.

семенни кутийки на гурмарЗа пушене се използват семена и корени, като по този начин облекчават състояние на настинка и задух. Билката помага за по-лесната евакуация на задържани фекални маси в ректума. Много е полезна при уролитиаза, като за целта се приема прах от листата на растението смесени с мед или краве мляко, в доза два пъти на ден. Прилага се и е полезна при аменорея, коремен тиф, обща слабост. Оказва специално въздействие върху всички кожни заболявания. Смесена с рициново масло се използва при оток на жлези, хепатит, уголемяване на далака. Листата са отбелязани като понижаващи серумния холестерол и триглицериди.

Прах от корените на гурмар се използва при лечение на ухапвания от змии.

Дозиране на гурмар:

Два до четири грама прах от корена на билката, може да се приема ежедневно със захар, мед, дълъг пипер и топено масло, като добавка към лечението на горепосочените заболявания.

Използва се предимно под формата на капсули, с изключително горчив вкус, в доза 6-12 грама.

Форми на приложение – капсули и прах, откриващи се в аптечните мрежи; течна форма.

Внимание!

Както при употребата на всяка билкова добавка или лекарство, така и при приема на гурмар, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Не са известни странични ефекти, резултат от употребата на гурмар, но може да повлияе действието на други лекарства, като по този начин оказва влияние върху целия организъм.

Пациенти, използващи инсулин или медикаменти за контролиране на диабет, трябва да употребяват гурмар с повишено внимание. При тази комбинирана употреба, нивото на кръвна захар може да се понижи твърде много. Най-подходящо е билката да се консумира след хранене, при което това е най-удобният момент, в които да се реализират нейните качества на захароразрушител.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиСпортЛюбопитноАлт. медицинаФизиологияНовиниХранене при...ИсторияКлинични пътекиЛеченияСнимкиХрани и ястияРецептиДиетиЛайфстайлВидеоАнкетиЕ-тата в хранитеПроизводителиИнтервютаПатологияТестовеОрганизацииЗаведенияИзследванияСпециалистиЗдравни проблемиПсихология