Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни) Голяма ангелика, Гигантска ангелика

Голяма ангелика, Гигантска пищялка

Сем. Apiaceae (Umbelliferae, Сенникоцветни)

Голяма ангелика, Гигантска пищялка - изображение

Голяма ангелика (Angelica gigas) е многогодишно растение, което е представтел на семейство Сенникоцветни (Apiaceae). Други наименования на билката са гигантска ангелика, гигантска пищялка, корейска ангелика или чам-данг-гуи.

Устройство на голяма ангелика

корейска ангеликаНа височина ангеликата израства от 100 до 150 сантиметра. Ширината на стъблото е около 90 сантиметра.Развиват се едри, широки, назъбени, тъмнозелени листа, които са с огничени лобове. Цветовете имат чадъроподобна форма. Подредени са в сакчета.

Баграта им е разнообразна - от светло до тъмно виолетово. Корените на голямата пищялка са вертикални, вретеновидни, удебелени и силно разклонени. Цъфтежът е от от края на юли до есента. Гигантската ангелика изисква големи пространства пространство. Необходими са плодородни почви, в рамките на 5.8-6.8 pH. Растението е топлолюбиво. Ангеликата е силно ароматна и привлекателна за пчелите, което я прави медоносно растение.

Разпространение на голяма ангелика

Билката е характерен растителен вид за Япония, Китай и Корея. В наши дни се култивира по целия свят като декоративно градинско и парково растение.

Химичен състав на голяма ангелика

ангеликаКорените на ангеликата съдържат танини, етерично масло, кумарини (ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин). Разнообразни кумаринови производни - императорин, ксантоксол, бергаптен, ксантотоксин, фурокумарина фелоптерин, лактон, архицин, флавоноиди, бета-ситостерол, тлъсто масло, ангеликова и валерианова киселина, витамин B12, ниацин, фолиева киселина.

Плодовете съдържат етерично масло, тлъсто масло, кумаринови производни – ксантоксол, фурокумарина фелоптерин, бергаптен и ксантотоксин.

Използваема част на гигантска ангелика

В китайската медицина с лечебни цели се употребяват всички части на растението.

Лечебни свойства и приложение на гигантска ангелика

корейска ангеликаВекове наред в скандинавските държави ангеликата е използвана като хранителен източник. По-късно са били открити нейните лековити свойства. През 14-ти век ангеликата е станала известна като лечебна билка в цяла Европа. През 18 век в Норвегия растението е култивирано и обработвано в специализирани заводи, които са осигурявали износ за целия континент. Коренът на растението се е смятал за силно ефективно лечение на чума и през 17-ти и 18-ти век. Гигантската ангелика също е била широко използвана срещу чревни инфекции като дизентерия и холера. Сред съвременните билкари голямата ангелика се счита за горчива, затопляща и ободряваща билка, която може да се използва като лекарство за широк спектър от заболявания и разстройства. Използва главно за заболявания, свързани с храносмилателната система.

Голяма пищялка се употребява под формата на различни отвари и чайове за стимулиране на апетита, подобряване на храносмилането, успокояване на колики и за намаляване образуване на газове в червата. Билката притежава бактерициден ефект върху стомашно-чревния тракт и увеличава производството на стомашни сокове. Тези два фактора могат да допринесат за отслабване или отстраняване на бактериите, които често причиняват различни стомашни заболявания и дискомфорт.

Ангелика гигас се използва в Китай от хиляди години за поддържане на хормоналния баланс, намаляване на симптомите на предменструалния синдром (ПМС) при жени и повишаване на либидото. В съвременната китайска медицина корените от голяма пищялка се използват за лечение на възпаления, анемия и хормонален дисбаланс.

Билката повлиява благоприятно върху нарушения в кръвообращението и е средство за лечение на болестта на Бюргер (Buerger) - състояние, при което кръвоносните съдове на крайниците се стесняват.

Терапевтичният потенциал на растението се обуславя от съдържанието на кумариновите съединения -  дексурин и дексуринол ангелат.

Лечебни свойства на голяма ангелика:

 • противовъзпалително;
 • спазмолитично;
 • антипиретично;
 • аналгетично;
 • противотуморно;
 • имуностимулиращо;
 • повлиява нивата на кръвната глюкоза;
 • подобрява хормоналния баланс - фитоестрогените са химични съединения от растителен произход, които имат сходни структурни характеристики с естрадиола. Голямата ангелика е богата на такъв вид съединения, които успешно се свързват с хормоналните рецептори. По тази причина билката е често употребявана като алтернатива на традиционната хормонална терапия;
 • подобрява кръвообращението;
 • заздравява костите;
 • антихипертензивно (понижава кръвното налягане);
 • антиоксидантно.

Заболявания и състояния, при които се прилага голяма ангелика:

 • нарушения в храносмилането;
 • урогенитални инфекции;
 • менстуални нарушения;
 • инсулинова резистентност;
 • диабет;
 • менструални болки;
 • хипертония.

Внимание!

Няма научни доказателства за пълната безвредност на билката. Документирани са няколко случая на хепатотоксичност, за които се счита, че са причинени от гигантска пищялка. Противопоказен е приемът на голяма ангелика от бременни жени и кърмачки, поради сърдържанието на фитоестрогени в състава й.

Още по темата:

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.selfhacked.com/blog/health-benefits-of-angelica-gigas/
https://en.wikipedia.org/wiki/Angelica_gigas
https://draxe.com/dong-quai/
https://examine.com/supplements/angelica-gigas
https://www.researchgate.net/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997069
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-281/angelica

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноПсихологияТестовеЛайфстайлЗдравни съветиНовиниИсторияСнимкиХранене при...Алт. медицинаФизиологияЗдравни проблемиЛеченияЗаболявания (МКБ)СимптомиСпортРецептиИзследванияСъставкиЕ-тата в хранитеХрани и ястия