Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Sapotaceae Арганово дърво

Арганово дърво

Сем. Sapotaceae

Арганово дърво - изображение

Арганово дърво (Аrgania spinosa) e вековно дърво, което е представител на семейство Сапотови (Sapotaceae). Другото наименование на това растение е аргания. Дървесният вид е известен заради ценното и широко употребявано арганово масло, което се получава от зрелите плодове.

Устройство на арганово дърво

арганово дървоДървото е вечнозелено и някой преживяват от 150 до 200 години. На височина достига от 8 до 10 метра. Корените се разполагат на около 30 метра дълбочина. Листата са малки и продълговати. Баграта на цветчетата е жълто-зеленикава, те са разположени в клъстери. Плодовете му са зелени и могат да се оприличат на маслина, но са по-закръглени и с по-големи размери. Във вътрешността на плода се намира костилка, която притежава изключително твърда черупка, в която се намират няколко ядки.

Разпространение на арганово дърво

За родина на арганията се смята Мароко. Изисква малко грижи или култивация, оцелявайки в бедни на хранителни вещества и сухи почви. В Югозападен Мароко, Либия, Израел и Испания има над 20 милиона дървета, отглеждани на над 320 000 квадратни километра. Аргановото дърво представлява много важен икономически продукт в тези страни.

Използваема част на арганово дърво

Употребяват се плодовете, листата и ядките. Най-разпространена е употребата на аргановото масло, което се добива от костилките на плодовете. От семената се получава студено пресовано арганово масло. Местните мароканци смесват арганово масло с бадеми и мед, като използват сместа в домакинството с готварски цели.

Химичен състав на арганово дърво,

арганMaсленият състав на маслото от арганови семена представлява 45% мононенаситена мастна киселина, 35% полиненаситена мастна киселина и 20% наситени мастни киселини.  В този съсътав се включват алфа-линоленова, линолова и олеинова киселина. Други химични съединения са токофероли и растителни стероли. Открити са и сапонини, които се изолират от екстракта от метилов алкохол. Тези екстракти притежават още протобазинова киселина и 16-алфа-протобазинова киселина като агликон. Дизахаридната част, свързана с С-3 на агликона, се състои от 2 глюкозни единици; пентазахаридната част, свързана с С-28, се състои от арабиноза, ксилоза и три рамнозни единици. Съставът на неосапуняемите вещества е представен през 1984 г. Той съдържа следните съставки: каротини (37%), токофероли (8%), тритерпенови алкохоли (20%), стероли (20%) и ксантофили (5%). Трите основни тритерпенови алкохоли са бутироспермол (18,1%), тирукалол (27,9%) и бета-амирин (27,3%). Други съставки са лупеол (7,1%), 24-метилен циклоатанол (4,5%), цитостадиенол (3,9%) и циклоекаленол (по-малко от 5%).

Лечебни свойства и приложение на арганово дърво

арганово дървоПолзите от аргановото масло са многобройни и са били използвани от векове наред в Мароко. Не случайно продуктът от това дърво е наричан „течно мароканско злато“. В наши дни благоприятните свойства на аргановото масло са открити сравнително късно, през последните две десетилетия. Това се дължи на географската изолация на региона, в който расте аргановото дърво и специфичният и трудоемък начин на извличане на маслото от плодовете.

Съществуват два начина за извличане на аргановото масло, като първият от тях има предимно историческо значение.
Процесът на получаване на арганово олио много напомня на този на най-скъпото кафе в света - Копи Лувак, което се преработва от храносмилателната система на азиатската маймуна цибетка. Премахването на меката част на плода е най-трудният процес при извличането на маслото, но ензимната преработка на ядката в храносмилателната система на козите значително подпомага този процес. В Мароко козите са били неизменна част в производството на арганово масло. Местните животновъди използвали аргановите дървета като основен хранителен източник за козите. След обилна паша, екскрементите на животните са били събирани. От тях се отделяли омекналите арганови плодове, които по-късно са били подлагани на смилане и пресоване до получаването на „течното мароканско злато“. 
Въпреки съвременните технологични постижения, опитите да се увеличи производството на арганово масло е предизвикателство за индустрията. Събирането на арганова ядка от плодовете става по-лесно с използване на технология и не налага използването на кози. Пресоването на семената днес е механизирано и процесът на изпичане е много по-различен от традиционния. Печенето на семена все още е много широко използвана част от процеса на кулинарно производство, тъй като вкусният аромат, който носи нагряването на маслото, е считан за едно от основните му предимствата в кулинарнарията.

Пропукването на твърдата външна обвивка на аргановата ядка все още е едно от най-големите предизвикателства в производствения процес. Механизирането му е трудно и се смята, че при пробиването на ядките с машина се намалят значително полезните свойства на маслото. Ръчното извличане на семената е трудно, но се смята, че по този начин максимално се запазват ценните свойства на маслото. Именно този факт прави маслото от арган толкова ценно.

Интересно за аргановото дърво:

арганово дървоПроизводството на арганово масло притежава важна социално-икономическа функция в Мароко. Понастоящем производството на арганово масло изхранва около два милиона души в главните райони на произвдството. Голяма част от маслото, произведено днес, се преработва от редица женски кооперации. Те са съфинансирани от Агенцията за социално развитие с подкрепата на Европейския съюз.
Заетостта в кооперациите осигурява на мароканските жените приходи, които много от тях са използват за образование за себе си или децата си. Кооперациите също така осигуряват и известна степен на автономия в традиционното доминирано от мъже общество в Мароко.

Лечебни свойства на арганово дърво:

  • антиоксидантно действие;
  • регулира нивата на холестерола в кръвта - олеиновата и линоленовата киселина спадат към ненаситените мастни киселини, които трудно се окисляват. Те участва в състава на липопротеините и с тяхно участие се генерира липопротеини с висока плътност (HDL). линолова киселина служи като прекурсор за биосинтезата на арахидонова киселина чрез циклооксигеназа и 5-липоксигеназа. Отдавна се приема, че те притежават хипохолестеролемични ефекти. По-скоро, производните на линолевата киселина, по-специално гама-линоленовата киселина, са открити, че са още по-мощни при намаляването на холестерола в кръвта при хора и плъхове. Също така е съобщено, че приемането на 3 до 8 mmol гама-линоленова киселина на ден намалява серумните нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) и холестерола. Доказано е, че приемането на 3 до 8 mmol гама-линоленова киселина на ден намалява серумните нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) и холестерола;
  • предпазва от развитието на сърдечно-съдови заболявания - съществуват доказателства от различни експериментални проучвания, кито доказват, че консумацията на арганово масло може значително да намали рисковете от развитие на сърдено-съдови заболявания посредством различни биологични механизми. Те са свързани с понижаване на високото кръвно налягане и понижаване на стойностите на плазмения липиден профил;
  • противовъзпалително и аналгетично - извършени са експерименти с опитни плъхове, които доказват противовъзпалителните свойства на аргана.Чрез предизвикване на експериментална травма се индуцира оток при плъх. След това е приложен суров арганов сапонин в доза от 10 mg/kg, перорално. При дози от приблизително 50 до 100 mg/kg перорално, противовъзпалителната активност на суровия аган сапонин е сходна с тази при лечение с индометацин (нестероидно противовъзпалително лекарствено средство);
  • подобрява здравословното състояние на кожата - аргановото масло е използвано от много дълго време в традиционната мароканска медицина за лечение на различни кожни заболявания. В козметиката, маслото обиковено се прилага за подобряване на състояния като суха кожа (ксеродермия), акне и за забавяне процесите на стареене;
  • намалява риска от появата на стрии по кожата;
  • намалява апетита;
  • подпомага чернодробната функция;
  • редуциращо ревматични болки - свойството се дължи на съдържанието на стероли в маслото. Тези съединения притежават противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Заболявания и състояния, при които се прилага арганово дърво:

арганово масло

  • акне;
  • пърхот;
  • кожни раздразнения;
  • екземи;
  • чупливи нокти и коса;
  • суха кожа;
  • стрии;
  • белези;
  • диабет;
  • високо кръвно налягане;
  • високи нива на холестерол в кръвта;
  • ревматични боки.

Начин на приложение:

  • основното приложение на аргановото масло е в козметиката. То влиза в състава на различни сапуни, шампоани, маски за коса, лице и тяло. В ароматерапията аргановото масло също е силно предпочитано;
  • в кулинарията аргановото олио се употребява като мазнина за приготвянето на различни ястия и печива.  Подходящо е още и за подправянето на сурови зеленчуци и салати. Желателно е маслото да бъде съхранявано в хладилник и да се използва скоро след отварянето на бутилката;
  • маслото от арган е основна съставка на мароканското подсилващо средство "Амлу", което представлява смес от равни количества арганово масло, смлени печени бадеми и мед. Този микс се считан за силен афродизиак;
  • дървесината от аргановото дърво намира приложение в производството на мебели и строителни материали. Местните мароканци също употребяват дървения материал и черупките от плодовете за огрев;
  • като гориво за маслени лампи.

Внимание!

Страничните ефекти от използването на арганово масло са много редки, въпреки че то се толерира добре от повечето хора. Преди да използвате мароканско олио с козметични цели е добре да направите тест за алергия като нанесете малко количество от маслото върху кожата си и го оставите напълно да абсорбира. Ако забележите зачервяване или раздразнение е добре да преустановите употребата му.
Нежелани ефекти от употребата могат да бъдат обриви, сърбеж по кожата, алергични реакции, зачервяване и дори затруднено дишане. Понякога тези нежелани реакции могат да бъдат причинени от използването на нискокачествено арганово масло, поради тази причина е добре да се уверите в неговия произход.

Още по темата:

3.8, 12 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://walter-us.net/Morocco/history/argan_tree.htm
https://www.arganfarm.com/argan-tree-wood-uses/
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Argan-Oil-Cid4538
https://en.wikipedia.org/wiki/Argania
https://pfaf.org/USER/Plant.aspx?LatinName=Argania+spinosa
https://www.ltorganics.com/blogs/argan-oil/15644593-the-mysterious-facts-and-important-uses-of-argania-spinosa
https://www.thesuperfoods.net/argan-oil/possible-side-effects-of-argan-oil

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноПроизводителиЛеченияИсторияВидеоНовиниИнтервютаАлт. медицинаИзследванияСпециалистиАнкетиСнимкиТестовеНормативни актовеХрани и ястияХранене при...СъставкиЗдравни проблемиФизиологияСпортДиетиЕ-тата в храните