Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Хистология Специална хистология Устройство на храносмилателната система Хистологично устройство на езика

Хистологично устройство на езика

Хистологично устройство на езика - изображение

   Езикът е мускулест орган, който е покрит с кутанна лигавица. Последната образува различни по форма издавания на повърхността му, наречени папили.

   Епитела на езика бива дебел и невроговен.

   Проприята е добре развита и образува силно изразени вдавания към основата на епитела, нагъвайки базалната му мембрана, като по този начин се образуват съдинителнотъканни папили, които заздравяват връзката между епитела и проприята.

   Проприята преминава в съединителна тъкан, която се намира около мускулатурата на езика. Наличието на мастна и съединителна тъкан между мускулните снопчета на езика е предпоставка за голямата подвижност на този орган.

   Папилите, които се намират по повърхността на езика биват две групи - механични и вкусови.

   Вкусовият орган се съставя от всички вкусови луковици, които се разполагат в различните папили на езика, както и по повърхността на епиглотиса, фарнкса, мекото небце, бузите.

   Вкусовите луковици имат формата на елипса. Те са изградени от вкусови и опорни клетки.

   Опорните клети изграждат стената на вкусовата луковица и изпълняват опорна функция.

   Вкусовите клетки са силно удължени по форма. На анималният им полюс има микровили. Последните са изградени от микрофиламенти, достигащи до вкусовата луковица.

   Получаването на вкусово усещане се дължи на разтварянето на различни вещества в слюнчения секрет и последващото им анализиране от вкусовия орган.

 

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология