Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатия за деца - Синузити

Хомеопатия за деца - Синузити

Хомеопатия за деца - Синузити - изображение

Синузитът представлява възпаление на една или повече от кухините, намиращи се около и свързани с носната кухина. Обикновено тези кухини са пълни само с въздух. Всеки човек притежава 4 групи синуси – челни (фронтални), клиновидни (сфеноидални), горночелюстни (максиларни) и решетъчни (етмоидални).
За инфекция на синусите говорим тогава, когато в тях проникнат и започнат да се размножават болестотворни микроорганизми.

В зависимост от причината, синузитът може да бъде вирусен, алергичен или бактериален.

Вирусният синузит обикновено съпътства ниските температури и захлаждане.

Алергичния синузит може да придружава алергии и сенна хрема.

Бактериалният синузит е вторична инфекция, причинена от размножаване на бактерии в синусите по време на настинка или алергия.

Подробна информация за същността на заболяването може да прочетете в здравния проблем Синузит.

При деца, най-честата причина за синузит е обикновена настинка или вируса инфекция. Възможно е причината да е наличие на чуждо тяло (например фъстъци, стафиди или мъниста, попаднали в носа).

Симптоми на синузит при деца

Синузит при децаЗа разлика от възрастните, синусите при децата не са напълно развити. Това се случва едва в юношеска възраст. В ранна детска възраст са развити основно максиларните (горночелюстни) и етмоидалните синуси. Фронталните (челни) се развиват едва след 6-7 годишна възраст.

Това в голяма степен е и причина за някои известни различния в клиничните особености и симптоми на синузита при деца. Обикновено при децата липсва характерното за възрастните главоболие. Децата по-често проявяват кашлица (предимно по време на сън), лош дъх, раздразнителност, липса на енергия, подуване около очите, гъст жълто-зелен секрет от носа или постназална секреция.

Как може да се различат синузит и обикновена настинка?

Малките деца са податливи на инфекции на носа, ушите, гърлото и синусите, особено през първите няколко години от живота си. Те, най-често са причинени от вирусни инфекции (настинка) и могат да бъдат утежнени от алергии. Сходната симптоматика на тези състояния затрудява поставянето на диагнозата синузит и разграничаването му от сходни състояния.

Обща характеристика на вирусни инфекции и настинки:

 • Настинките обикновено започват с прозрачна, бистра водниста секреция от носа. След ден-два секрета се сгъстява, става по плътен, придобива бял, жълт или зелен цвят. След няколко дни отново се избистря и постепенно спира.
 • При настинка често се наблюдава кашлица през деня, която се влошава през нощта. В началото (1 до 3 дни) може да настъпи леко повишаване на телесната температура.
 • Симптомите на настинка обикновено са най-силно проявени в първите 3 или 5 дни, след което започват да се подобряват и напълно изчезват за около 7 до 10 дни.

Ако детето продължава да има признаци на заболяване повече от обичайните 7-10 дни, инфекция на синусите може да бъде вероятна причина. Признаци и симптоми на бактериален синузит:

 • Симптоми на настинка с продължителност 10 или повече дни, без подобрение.
 • Гъста, жълта секреция от носа и висока температура в продължение на 3 или 4 дни.
 • Постназална секреция, която понякога води до възпалено гърло, кашлица, лош дъх, гадене и/или повръщане.
 • Главоболие (при деца над 6-7 години)
 • Подуване и тъмни кръгове около очите (особено сутрин)
 • Лош дъх от устата
 • Понякога може да бъде трудно да се разграничат двете състояния, особено през първите дни.

Как се поставя диагнозата синузит при деца?

Обикновено задълбочено изследване и подробна анамнеза (история на заболяването) насочват специалиста към правилната диагноза. Понякога може да се наложат и някои допълнителни изследвания (рентгенография, ядрено магнитен резонанс, ендоскопско изследване). Важно е да съобщите на лекаря за наличие на фактори, повишаващи риска от инфекция на синусите – структурни промени, алергии, проблем с имунната система.

Какво е конвенционалното лечение?

Остър синузит: повечето деца реагират много добре на антибиотична терапия. Възможно е да бъдат предписани и назални деконгестанти и спрейове с физиологичен разтвор, които имат за цел да отбъбнат лигавицата и да улеснят дишането. Назален спрей с физиологичен разтвор е от полза и за разреждане и втечняване на секрета, което го прави по-лесен за отстраняване.

Назални деконгестанти и антихистаминни не се препоръчват за деца под 2 годишна възраст!

Изключително важно е антибиотичното лечение да бъде проведено правилно и до край, дори и ако признаците на заболяване отшумят още след първите дни!

Хроничен синузит: Ако детето проявява един или повече от симптомите на синузит в продължение на 12 седмици и повече, може да се касае за хроничен синузит. При хроничен синузит или повтарящи се епизоди на остър синузит, наброяващи повече от 4-6 на година, се счита, че трябва да се потърси консултация с отоларинголог (УНГ специалист). Често в лечението на хроничните или често повтарящи се случаи се търсят алтернативни и допълващи средства, които да подпомогнат терапията, да намалят обострянията и да облекчат наличните симптоми.

Кога се налага хирургично лечение на синузит при деца?

Хирургична интервенция се налага при малък процент от децата, при които се наблюдава тежък или персистиращ синузит, въпреки проведената медицинска терапия.

Възможно е лекарят да препоръча отстраняване на аденоидната тъкан (позната като трета сливица), като част от терапията на синузит. Въпреки че аденоидната тъкан не блокира директно синусите, инфекция на тази тъкан, може да причини много симптоми подобни на синузит, а именно хрема, запушен нос, постназална секреция, лош дъх, кашлица.

Хомеопатия срещу синузит при деца

Хомеопатия за децаНаред с конвенционалните медикаменти за лечение на синузит при деца, съществуват редица хомеопатични продукти, които могат да бъдат от полза срещу синузит при деца:

Хомеопатичната терапия е съобразена с индивидуалните особености на организма и с особеностите на протичане на възпалителния процес във всеки конкретен случай. Тя стимулира организма да мобилизира своите резерви и да се справи сам с болестта. Друго голямо предимство на хомеопатичното лечение е абсолютната му безвредност и липсата на каквито и да било странични действия! Някои от най-често използваните хомеопатични медикаменти за лечение на синузит включват:

Калиум бихромикум - подходящ при гноен жълто-зелен, гъст секрет от носа, често съпроводен от поява на кървави жилки и корички в носа. Често е налице усещане за тежест и силна болка в основата на носа при натиск. Оплакванията се влошават след сън и при студено и влажно време. Влошаване може да настъпи от светлина, шум, ходене и навеждане. Топлината и топли напитки предизвикват облекчение.

Хидрастис канаденсис - също се прилага при наличие на жълтеникави лепкави секрети. В топло време носът е запушен. Нерядко е налице и влошено общо състояние.

Хепар сулфур - препоръчва се често при наличие на остри, гнойни процеси, съпроводени с болезненост и с усещане за пулсиране в областта около носа. Секрецията от носа е гъста и жълта. Може да има усещане за болка и парене в ноздрите, както и повишена чувствителност към студен въздух.

Пулсатила - подходящ препарат при гъсти, жълти или зелени секрети от носа и влошаване на симоптомите в легнало положение и топла стая. Хладния въздух води до облекчение.

Меркуриус солубилис - при зеленикаво-гнойна секреция от носа и обилно слюноотделяне, съпроводени от лош дъх в устата, втрисане и болки в костната основа на носа.

Цинабарис - най-често се прилага при фронтален синузит (при по-големи деца) с болки в основата на носа и над очите и със зачервяване на последните.

Арсеникум албум - подходящо средство за деца, които усещат пулсиране и парене в областта на синусите. Болките се влошават от светлина, шум, движение, както и през нощта. Може да бъдат провокирани от тревожност, напрежение и превъзбуденост. Облекчение може да настъпи в тиха, тъмна стая на чист, хладен въздух.

Беладона - често се предписва при пулсираща болка в предната част на главата, която се появява внезапно и отшумява внезапно.

Силицеа - подходяща за деца, които имат хронично запушване на носа. Студеният въздух и движението на главата може да влоши симптомите.

Най-често, изброените хомеопатични лекарства се предписват в разреждане 9 или 15 СН, 3-4 пъти дневно по 5 гранули. Но, тъй като хомеопатичните лекарства са най-ефективни, когато са съобразни и предписани на база уникалните особености и симптоми на болния (а не само конкретното заболяване), е от изключителна важност терапията да бъде предписана от специалист-хомеопат , който да прецени най-правилното и ефективно хомеопатично лекарство.

За да намалите риска от инфекции на синусите на детето, трябва да намалите излагането на известни алергени от околната среда и замърсители като цигарен дим, вредни газове и изпарения!

Източници:
http://www.entnet.org
http://care.american-rhinologic.org
https://www.homeopathic.com

Още по темата:

4.2, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаЛеченияВидеоБотаникаХранене при...СнимкиЗдравни проблемиМикробиологияИсторияНовиниАнкетиТестовеСпециалистиИзследванияОрганизацииЗаведенияПроизводителиНаправления в медицината