Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Полезни свойства и приложения на картофите

Полезни свойства и приложения на картофите

Полезни свойства и приложения на картофите - изображение
 1. Хранителен профил на картофите
 2. Какви са ползите за здравето от консумацията на картофи?
 3. Кога можем да се възползваме от полезните свойства на картофите?
 4. Как да се възползваме от полезните ефекти на картофите?
 5. Сок от картофи за вътрешно приложение
 6. Сок от картофи за външно приложение
 7. Съвети за запазване на полезните свойства на картофите

Децата често отказват да ядат зеленчуците си, но, почти всички харесват картофи. Рядко може да срещнем човек, който не ги харесва или отказва да яде. Те намират място в ежедневното ни меню по десетки начини – печени, пържени, варени, приготвени на пюре и много други.

Картофите произлизат от Америка, най-вероятно от района на Андите, Перу и Боливия. Сега, картофът доминира в света като четвъртата по добив (след ориза, пшеницата и царевицата) хранителна култура, като над 1/3 от световния добив се пада на Китай и Индия, където представлява съществена част от местната кухня и кухнята на много от съседните на тях страни.

Картоф-растение и грудкиДобре познатият на всички ни, скромен картоф е изключително недооценен по отношение на хранителните му качества. Поради засиления интерес напоследък към нисковъглехидратни храни или такива с нисък гликемичен индекс, картофите несправедливо са си спечелили лоша репутация, тъй като са богати на скорбяла, което кара мнозина да вярват, че те трябва напълно да бъдат изключени от диетата. Тази хранителна грудка, всъщност, е пълна с разнообразие от витамини, минерали и фитохимикали, които благоприятстват здравето на човека и могат да предотвратят някои заболявания. Сред полезните им свойства се включват подобряване на храносмилането, понижаване на холестерола, стимулиране на сърдечното здраве, контрол на диабета, укрепване на имунната система, превенция на рак, превенция на полипи, предпазване на кожата, подобряване здравето на очите, грижа за косата и други.

Хранителен профил

Причината, поради която картофите са широко разпространени по целия свят толкова много е, че те са склад за енергия и хранителни вещества, включително витамини, минерали и основни органични съединения.

Минерално съдържание – редовната консумация на картофи Ви осигурява добра доставка на вода и йони. Това е така, тъй като те са богати на калий. Концентрацията на калий е най-висока в обвивката и точно под нея. Затова, яденето на картофите с обелките всъщност е от полза. Също така, съдържат калций, желязо и фосфор.

За разлика от преработените продукти от картофи (като пържени картофи и чипс), суровият, необработен картоф съдържа много малко натрий (едва 13 мг).

Съдържание на витамини – картофите са известни с високите си нива на витамин С. Обикновено, в около 100 г картофи се съдържат около 17 мг витамин С. Също така съдържат витамин А, В, Р и около 30 % от препоръчителния ежедневен прием на витамин В6.

Съдържание на вода – картофите изглеждат много плътни и тежки, но всъщност водата в тях съставлява 70-80 % от теглото им. Затова, убеждението, че пълнеете от картофите е погрешно (освен в случаите, когато са пържени и са с високо съдържание на холестерол).

Съдържание на скорбяла (нишесте) – картофите съдържат около 17 % скорбяла и са едни от най-добрите естествени източници на нишесте. Въпреки това, трябва да избягвате да ядете покълнали картофи, тъй като покълването води до превръщането на скорбялата в захар.

Освен това, в картофите се съдържа съединение, известно като алфа липоева киселина, която помага за преобразуването на глюкозата в енергия. Някои данни сочат, че алфа-липоевата киселина спомага и за контролиране на нивата на глюкоза в кръвта, вазодилатацията, за предотвратяване на ретинопатия при пациенти с диабет и за защита на мозъчната и нервната тъкан.

Кверцетина – флавоноид, намиращ се в обелката на картофа притежава мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които предпазват клетките на организма от увреждащото действие на свободните радикали.

Изяждайки един среден по големина картоф, Вие си осигурявате около:

 • 164 калории
 • 0,2 грама мазнини
 • 0 грама холестерол
 • 37 грама въглехидрати
 • 4,7 грама диетични фибри
 • 4,3 грама протеин

И следния процент от дневните нужди на организма:

 • 2% калций
 • 51% витамин С
 • 9% желязо
 • 30% витамин В6
 • 12% магнезий
 • 25% калий

Картофите осигуряват още фосфор, ниацин, фолиева киселина, холин и цинк.

Какви са ползите за здравето от консумацията на картофи?

Добре е да знаете, че картофите имат хранителни съставки, които далеч надхвърлят въглехидратите и калориите и могат да бъдат изключително полезно допълнение към всякакъв диетичен план.

Храносмилане и метаболизъм

ХраносмиланеКартофите са богат източник на витамин В6, който играе жизненоважна роля в енергийния метаболизъм, като разгражда въглехидратите и протеините до глюкоза и аминокиселини. Тези по-малки съединения са по-лесни за използване като източник на енергия в тялото. Това ги прави подходяща храна за бебета или за хора, които не могат да усвояват твърда храна, но се нуждаят от енергия.

Богатото съдържание на фибри е причина за способността на картофите да предотвратяват запек и да насърчават редовното изхождане, тъй като стимулират перисталтичните движения и повишават секрецията на стомашен сок. Това допринася и за намаляване на риска от по-сериозни състояния като колоректален рак.

Все пак, не забравяйте, че прекомерната консумация на картофи може да причини киселинност с течение на времето!

Контрол на теглото и чувството за ситост

Диетичните фибри често се признават като важен фактор за контрол и загуба на теглото, тъй като те функционират като "обемни агенти" в храносмилателната система. Тези съединения допринасят за чувството за ситост и намаляват апетита, с което се понижава количеството на приети калории.

Здраве на сърцето

Здраво сърцеСъдържанието на фибри, калий, витамин С и витамин В6 в картофите, наред с липсата на холестерол имат отношение към поддържане здравето на сърцето.

Значителните количества фибри помагат за понижение на концентрацията на холестерол в кръвта, като по този начин се намалява риска от сърдечни заболявания.

Освен витамините и минералите, картофите съдържат и каротеноиди (лутеин, зеаксантин), които са полезни за здравето на сърцето и функционирането на други вътрешни органи.

Трябва да се има предвид, че картофите повишават нивата на глюкоза в кръвта и прекомерната им консумация може да доведе до наднормено тегло, което затруднява сърдечната дейност, поради което трябва да се внимава с честотата и количествата, които се консумират! Те не са подходящ начин за подобряване на сърдечната дейност при хора с наднормено тегло и диабетици.

Мозъчна дейност

Мозъчна дейностПравилното функциониране на мозъка, зависи до голяма степен от нивото на глюкозата, доставката на кислород, различните компоненти на витамин В комплекс и някои хормони, аминокиселини и мастни киселини като омега-3. Картофите отговарят на почти всички изисквания. Те са с високо съдържание на въглехидрати и по този начин поддържат добри нива на глюкоза в кръвта. Това предотвратява мозъчната умора и поддържа високата когнитивна активност и производителност.

Разнообразието от витамини и минерали в картофите също оказва положително влияние върху функцията на мозъка, включително фосфор, цинк и витамини от В-комплекс. Мозъкът се нуждае от кислород, който достига до него чрез хемоглобина в кръвта. Важна съставка в хемоглобина е желязото, а картофите съдържат желязо. Вазодилатационните ефекти на калия също са свързани със стимулиране на мозъчната функция поради увеличения приток на кръв към този основен орган.

Противоракови свойства

ракови клеткиКартофите съдържат фолиева киселина, която играе роля в синтеза и ремонта на ДНК, като по този начин се понижава вероятността за спонтанни мутации в ДНК и поява на ракови клетки.

От друга страна, приемът на богати на фибри плодове и зеленчуци се свързва с понижаване на риска от колоректален рак.

Някои сортове картофи (особено Сладък картоф и Ръсет Бърбанк) съдържат високи нива на флавоноиди, антиоксиданти, витамин А–подобни зеаксантини и каротини, които играят роля в превенцията на някои видове рак. Също така, изследвания са показали, че картофите съдържат съединение, наречено кверцетин с доказани противотуморни и антиракови свойства.

Високите нива на витамин А и С и тяхното антиоксидантно действие може да предпазят тялото от опустошителните ефектни на рака.

Здраве на костите

Кости на ръкатаЖелязото, фосфорът, калцият, магнезият и цинкът в картофите допринасят за изграждането и поддържане на костната здравина и структура.

Желязото и цинкът имат решаваща роля в производството и узряването на колагена. Фосфорът и калцият също са важни за костната структура, но внимателното им балансиране е изключително важно за правилна костна минерализация – консумацията на твърде много фосфор с твърде малко калций може да доведе до загуба на кост.

 

 

Противоскорбутно средство

Витамин С съдържащ се в картофите може да помогне за предотвратяване на заболяването скорбут, в основата на което е дефицит на витамин С. Характеризира се с напукване на ъглите на устата, кървящи венци и чести вирусни инфекции. Въпреки че заболяването е елиминирано в повечето страни от първия и втория свят с богат достъп до витамин С, то все още се среща в някои народи по света. Поради това, широкото разпространение на картофите по света е в помощ за справяне с този проблем.

Кога можем да се възползваме от полезните свойства на картофите?

За здрава кожа

Витамин С и В-комплекс, както и минералите калий, магнезий, фосфор и цинк, съдържащи се в картофите, са полезни за кожата.

Витамин С е силен антиоксидант и намалява клетъчните увреждания, свързани с влиянието на слънцето, замърсяванията и дима. Също така, насърчава способността на колагена да изглажда бръчките и подобрява текстурата на кожата.

Настъргани картофи и дори, водата, в която са измити, са много полезни за омекотяване и почистване на кожата в областта на лактите и горната повърхност на ръцете.

Смес, приготвена от настъргани сурови картофи с мед е чудесен начин да се погрижите за кожата, включително и тази на лицето. Може да се използва за терапия на пъпки и петна по кожата. Също така, може да се прилага външно при изгаряния, където осигурява бързо облекчение и ускорява зарастването.

При диария

Печени картофиКартофите са отличен компонент на богатата на енергия въглехидратна диета, предписвана на хората, страдащи от диария. Това се дължи на тяхната висока хранителна стойност и същевременно лесна смилаемост. Въпреки това, прекаляването с тях може да причини диария, поради богатото съдържание на скорбяла.

 

 

При високо кръвно налягане

Измерване на кръвно наляганеТъй като високо кръвно налягане може да възникне поради редица причини, включващи диабет, стрес и напрежение, нарушено храносмилане и много други, лечението може да бъде различно. За щастие, картофите могат да облекчат множество възможни причини – могат да се използват при високо кръвно налягане от напрежение, при стомашно-чревни нарушения, но трябва да се избягват, ако високото кръвно налягане е свързано с диабет!

Намаленият прием на натрий с храната е от съществено значение за поддържане на здравословно кръвно налягане, но повишеният прием на калий може да бъде също толкова важен, поради неговите вазодилатационни ефекти. Калият, калцият и магнезият (всички съдържащи се в картофите) естествено понижават кръвното налягане.

Фибрите в картофите са полезни за понижаване на холестерола и подобряват функционирането на инсулина, което също допринася за понижение на кръвното налягане. Това се дължи на съществуващата пряка връзка между кръвното налягане и нивата на глюкоза в кръвта. Инсулинът помага да се регулира нивото на глюкозата.

При възпаление

Картофите са много ефективни за намаляване на възпаленията – както вътрешни, така и външни.

Тъй като са меки, лесносмилаеми и богати на витамин С, калий и витамин В6, може да облекчат възпаление в храносмилателния тракт, включително и за хора с язви в устата.

Холинът е важно витаминоподобно вещество (прекурсор на невротрансмитера ацетилхолина), което се съдържа в картофите. Подпомага съня, движението на мускулите, ученето и паметта. Той, също така помага за подобряване на структурата на клетъчните мембрани, предаването на нервните импулси, спомага за усвояването на мазнините и намалява хроничното възпаление.

Следователно, хора, които страдат от артрит, подагра може да използват картофите заради противовъзпалителното им действие, но трябва да се внимава с количеството, поради риск от повишаване на теглото.

При ревматизъм

Болки в ставитеПолезното действие на картофите при ревматизъм се дължи на наличието в тях на микроелементи като калций и магнезий, които помагат за облекчението на състоянието. За облекчаване на болката и възпалението при ревматоиден артрит, може да се използва водата, получена от варенето на картофите. За целта, натопете памучна кърпа в нея и наложете върху болезнените области. Оставете да действа около 20 минути. Повтаряйте 2-3 пъти на ден.

Поради високото съдържание на въглехидрати, прекомерната консумация на картофи в големи количества може да доведе до увеличаване на телесното тегло, което при хора с ревматизъм може да има неблагоприятно въздействие. Компромисен вариант в този случай е да се използва водата, без да се консумират картофите.

При бъбречни камъни

Бъбречен камъкБъбречните камъни се образуват обикновено при повишени нива на пикочна киселина в кръвта. В такива случаи е особено важно да се избягват храни с високо съдържание на протеини, като месо, скариди, риба, яйца, мляко, спанак и някои зърнени харни.

Желязото и калцият също допринасят за образуване на камъните, а картофите са богати и на двата. Това на пръв поглед прави картофите неподходящи като превантивно средство за образуване на камъни в бъбреците, но съдържат и магнезий, който предотвратява отлагането и натрупването на калция в бъбреците и другите тъкани и в тази връзка те попадат сред подходящите храни по време на терапията.

Как да се възползваме от полезните ефекти на картофите?

Избягвайте пърженето на картофите, тъй като голяма част от полезните им съставки се губят при тази термична обработка. Най-здравословни са картофите, когато са печени или варени на пара.

Освен включването на картофите в ежедневното ни меню, съществуват и други начини за употреба на този природен продукт. Една подходяща алтернатива на консумацията на картофи е употребата на пресен картофен сок.

Сок от картофи за вътрешно приложение

Приготвяне на сок от картофиЗа превенция и в хода на терапията при рак може да се използва пресен сок от суров картоф – по 1 или 2 чаши на ден. Може да се прилага още при бъбречни проблеми, хипертония и сърдечни заболявания. Най-добре е да пиете картофения сок сутрин, на празен стомах.

Когато пиете пресен сок от картофи, трябва да имате предвид:

Използвайте само пресни, здрави картофи, които не са покълнали, но са добре узрели.
В някои случаи може да настъпи диария!
Може да добавите някои билки като коприва, градински чай или спирулина, дори сок от моркови, за да подобрите вкуса на сока от картофи.
Ако страдате от стомашни проблеми, избягвайте да приемате сок от сурови картофи вътрешно.

Сок от картофи за външно приложение

Сок от картофи за лицеЗа лице. Смес от лимонов сок и картофен сок действа като естествено избелващо средство. Нанасяйте студен сок върху лицето с помощта на памучен тампон.

Когато се смеси със зехтин, сокът от картофи помага за премахване на тъмните кръгове и бръчките.

За да подобрите тонуса на кожата си и да се отървете от подпухването на очите, пригответе смес от сок от картофи и сок от краставици. Ако добавите и извара към тази смес, може да получите отлична маска против стареене.

За кожа. Студен сок от картофи може да използвате и за облекчение при слънчево изгаряне. Това ще успокои и охлади кожата.

Сок от картофи за косаЗа коса. Маската за коса включваща сок от картофи е много ефективна за ускоряване на растежа, заздравяване на косъма и контрол на косопада:

 • изцедете сока от няколко картофа;
 • добавете малко мед и белтъка на едно яйце;
 • нанесете сместа върху косата си, като се уверите, че покривате добре всички части;
 • изчакайте около 2 часа, след което измийте с мек шампоан и балсам.

Ще забележите постепенно как косата Ви става мека, копринена и гладка.

Ако имате суха коса, смесете картофения сок с алое вера и използвайте по описания начин.

Съвети за запазване на полезните свойства на картофите

Най-добре е да купувате картофи, които са неопаковани и неизмити (измиването премахва защитното покритие върху картофената обелка), за да избегнете натрупването на бактерии. Избирайте такива, които са твърди, плътни и сравнително гладки и овални. Избягвайте тези, които показват признаци на гниене или покълване.

Картофите не бива да се съхраняват в близост до лук, тъй като и двата зеленчука отделят газове, които предизвикват разпадане на другия.

Своевременно отстранявайте картофите, които са показали признак на развала, за да предотвратите развалянето и на тези, които го заобикалят.

Зелените картофи често са отровни, както и листата на растението, тъй като в тях се съдържат алкалоиди като соланин, хаконин и арсеник! Предозирането на тези вещества в организма може да бъде опасно за здравето и живота.

Картофите трябва да се съхраняват между 7°С и 10°С, в тъмна, суха среда, като изба или килер. Излагането на слънчева светлина може да доведе до образуване на соланин (който е токсичен), а съхраняването им в хладилник води до превръщането на скорбялата в захар, което придава неприятен вкус.

Тъй като голяма част от витамините, минералите и фибрите се съдържат в обелката на картофите, най-добре е да се консумират пресни картофи с ципата по тях. За целта, непосредствено преди приготвяне, ги измивайте добре под течаща вода и отстранете всички участъци с променен цвят и консистенция.

Когато варите картофи, първо загрейте водата до точка на кипене и след това ги добавете. Това ще намали времето за готвене и ще помогне за запазване на съдържанието на витамин С.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.medicalnewstoday.com
https://www.organicfacts.net
http://www.stylishwalks.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияДиетиЛюбопитноСнимкиЛайфстайлБотаникаНовиниЛечения