Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Народна медицина за лечение на червен вятър

Народна медицина за лечение на червен вятър

Народна медицина за лечение на червен вятър - изображение

Еризипел (известен още с наименованието Червен вятър) представлява инфекциозно заболяване, протичащо като остро и специфично възпаление на кожата и подкожните тъкани. Характеризира се с бързо разпространяващо се зачервяване, подуване и болка, прогресиращо до десквамация.

Причина за червен вятър е инфекция на повърхностните слоеве на кожата, най-често с група А (или рядко група С или G) бета-хемолитични стрептококи и засяга предимно краката и лицето. Има съобщения и за други причинители, като Staphilococus aureus (включително метицилин-резистентен S. aureus [MRSA]), Klebsiella pneumonie, Haemophilus influentsa, E. coli, Streptococcus pneumoniae, S. pyogenes и Moraxella sp. MRSA са по-често причинители на еризипел на лицето, отколкото на долни крайници. При кърмачетата еризипелът може да засегне корема във връзка с инфекция на пъпната връв, но в повечето случаи се развива по краката, ръцете и лицето. Еризипел може да се развие и на места, в които е извършвана хирургична интервенция, имало е травма или лимфна обструкция.

Провокиращ фактор за поява на инфекцията може да бъдат леки травми, като натъртване, изгаряне, рана или разрез. Предразполагащ фактор е и лоша хигиенна, която в миналото е била основна причина за голямата честота на еризипел в болниците и затворите.

Признаци и симптоми на еризипел (червен вятър)

Еризипел на лицето и кракаИнкубационният период на еризипела е променлив, като най-често е три до десет дни след началото на инфекцията. Обикновено се появява като локализирана лезия - яркочервено петно, леко повдигнато, с тенденция към бързо разпространение. Мястото е горещо, подуто и болезнено, а често се появяват леки мехури по засегнатата част. Засегнатата кожа е силно чувствителна при допир. Първоначално лесно може да бъде оприличен с ухапване от насекомо, но има склонност бързо да увеличава размера си и да прогресира. Кожата в засегнатата област може да прилича на кората на портокал. Ако е засегнато лицето отокът се простира до очите, които може дори да се затворят, след това обхваща ушите. Ако се засегне скалпа се получава трайна алопеция. Кожните лезии са толкова характерни, че обикновено наличието им е диагностично.

Възможно е да настъпят и общи симптоми като висока температура, втрисане, главоболие, гадене и общо неразположение. Симптомите може да се повтарят периодично и да се развие хроничен лимфедем. Усложненията обикновено включват тромбофлебит, абсцеси и гангрена.

Симптомите на някои други нарушения могат да бъдат подобни на тези на еризипел, затова е важно те да бъдат отдиференцирани. Такива са:

  • Орбитален целулит
  • Херпес зостер
  • Контактен дерматит
  • Дерматолимфангиаденит (DLA) и други.

Еризипел не трябва да се бърка с еризепелоид (ЕРИЗИПЕЛОИД) - кожна инфекция, зооантропоноза причинена от Erysipelothrix rhusiopathiae!

Лечение на червен вятър (еризипел)

Конвенционалното лечение на еризипел (червен вятър) включва приложение на пеницилинови антибиотици, цефалоспорини или макролиди. Освен конвенционална терапия, в лечението на еризипел могат да бъдат включени и някои средства от народната медицина (билки и натурални продукти), аюрведа и хомеопатичната медицина, които да облекчат симптомите и да ускорят възстановяването.

Билки за лечение на червен вятър

Листа от къпини

Чай листа и плод къпиниОсвен че са изключително вкусни, къпините са подходящ лек за някои кожни проблеми. Антиоксидантните и антибактериални свойства на листата на къпините допринасят за облекчаване на кожната инфекция и унищожаване на бактериите.

Смачкайте няколко листа от къпини и нанасяйте върху засегнатата област два пъти дневно. След няколко дни трябва да получите облекчение.

Подбел

Вземете няколко пресни листа от подбел и ги стрийте до получаване на каша. Нанесете върху засегнатите области. Правете това всеки ден, в продължение на 7-10 дни.

Дебелец

Изцедете сока от няколко листа от дебелец и го приложете върху лезиите с помощта на памучен тампон или марля.

Коприва

Приготвяйте и пийте всеки ден по 3-4 чаши неподсладен чай от коприва, за да подпомогнете и ускорите лечението и възстановяване на тъканите.

Пелинов чай

Пелинов чайПелиновият чай е невероятен, особено когато става въпрос за лечение на еризипел. Този билков чай притежава значителни антибактериални и противогъбични свойства, които допринасят за отстраняване на проблемите по кожата. Пелиновият чай е особено подходящо средство е за ускоряване на лечението на червен вятър в случаи на продължителни и упорити инфекции.

Нужно е да третирате проблемните области с пелинов чай няколко пъти на ден.

Натурални продукти за лечение на червен вятър

Студен компрес

Студените компреси са често прилагани при кожни инфекции и състояния, свързани с подуване, зачервяване, инфекция и болка.

Налагайте студени компреси върху засегнатата кожа и ще получите незабавно облекчение от възпалението и усещането за парене. При често приложение, болката и зачервяването видимо ще намалеят.

Пшенични трици

Пшенични трициПшенични трици са отличен домашен лек срещу червен вятър (еризипел). Успокояващите свойства на пшеничните трици са от полза за намаляване на отока, зачервяването, болката и възпалението, причинени от инфекцията.

Накиснете 2 чаени лъжици пшеничните трици в студена вода за една нощ и на сутринта, преди закуска, изпийте водата. Правете това в продължение на 3-4 седмици и ще получите добри резултати.

Сода бикарбонат

Сода бикарбонат е използвана като средство за почистване на кожата. Можете да я използвате за отстраняване на бактериите и облекчаване на инфекцията. За целта, добавете щипка сода към чаша вода и изплаквайте засегнатата област 2-3 пъти на ден с този разтвор.

Бадемово масло

Бадемовото студено пресовано масло е един от най-ефикасните начини да се отървете от червените петна от еризипел. Бадемовото масло е наситено с витамини и минерали, което го прави много добър подхранващ и омекотяващ агент на кожата. Особено подходящо натурално средство е в случаите на еризипел с дълга продължителност и липса на облекчение от друг вид лечение. Прилага се директно върху подутините, два пъти дневно - сутрин и вечер, преди лягане. Обикновено за няколко седмици ще забележите ефект.

Маруля

Прилагането на катаплазми с маруля е още едно невероятно естествено лечение при еризипел. Преди да ги приложите ги попарете за кратко в гореща вода.

Аюрведа срещу червен вятър (еризипел)

В Аюрведа еризипелът е известен като Visarpa, поради това, че се разпространява много бързо "като змия". Аюрведа вярва, че това заболяване се дължи на нарушения на всички доши, при което увреждания настъпват в кръвта, кожата и мускулите. Според дошите, еризепелът е разделен на различни категории;

Тип Пита - висока температура, жажда, гадене и повръщане. Възпалената кожа става червеникава, синкава или черна на цвят.

Тип Капа - повишена температура, втрисане, сънливост, загуба на апетит, тежест и повръщане. Възпалената кожа има бледо белезникав цвят.

Тип Вита - възпалената кожа е много суха, напукана и е с много тъмен цвят. Има силна болка и усещане за парене върху кожата.

Kardam visarpa (Капа-Питта) - по засегнатата кожа има червени отоци и ерупции които са жълтеникави на цвят. Също така са много болезнени.

Agni visarpa (Вата-Пита) - при този тип токсините са в кръвта, която води до мехурчета по кожата, които изглеждат много подобни на изгаряния. Състоянието е съчетано с висока температура.

Granthi visarpa (Кафа-Вата) - включва отоци на различни видове жлези и лимфни възли, съпроводени от силна болка. Често се наблюдава кашлица и припадъци.

Хомеопатия при червен вятър (еризипел)

Хомеопатия

Беладона - Беладона е хомеопатично средство, по-често препоръчвано в началните етапи на еризипел. Съответстващи на Беладона признаци са наличие на лъскава и напрегната кожа с тъмно- или яркочервен оттенък; отокът се развива бързо и се съпътства от остри болки или пулсиращи зони. Допълнителни индикации за беладона са пулсиращо главоболие, треска, подуване на лимфните възли.

Рус токсикодендрон - подходящо средство за по-тежки форми, които показват тенденция към нагнояване, с наличие на мехури и потъмняване на кожата. Препоръчва се при обхващане на скалпа, кожата на лицето или гениталните органи. Индикации са още тремор, висока температура, силно главоболие, болка в крайниците, както и силният сърбеж и усещане за парене.

Апис мелифика - при наличие на лезии, които първоначално са с розов оттенък променящ се до синкаво-лилав цвят. Отокът се появява бързо и засегнатите зони се усещат възпалени, парещи и болезнени. По-специално е показано, когато болестта се разпространява от твърд център. Подходящ при травматични еризипели, еризипел при деца свързан с пъпна инфекция.

Лахезис мутус - еризипелът води началото си от лявата страна и се простира надясно, като първоначално е яркочервен, после тъмносин или пурпурен. Тъканите са силно засегнати и инфилтрирани. Пациентът е сънлив, има делириум.

Арсеникум албум - Полезен при внезапни пристъпи, бърз ход, оток, неспокойство, повръщане, диария. Мигриране на еризипела.

За да бъде хомеопатичното лечение ефективно, е необходимо да се консултирате с квалифициран хомеопат, който най-точно може да определи кой е най-подходящият продукт за Вас и схемата на прием. Освен обективното състояние и конкретни оплаквания, в хомеопатичната медицина важно място заема и индивидуалността на пациента!

Диетични препоръки при червен вятър (еризипел)

Стремете се плодовете да представляват около 20% от храната за деня. Яжте предимно варени храни, нищо пържено. Избягвайте месо, но може да си позволите риба и по-рядко яйца. Опитайте се да се придържате към това меню в продължение на 6 месеца с малки паузи.

Още по темата:

4.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://rarediseases.org/rare-diseases/erysipelas
http://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/bacterial-skin-infections/erysipelas
http://www.homeremedyfind.com/7-home-remedies-for-erysipelas
http://home-cure.net/ayurveda-erysipelas
https://www.henriettes-herb.com/eclectic/thomas/erysipelas.html
http://www.mynaturaltreatment.com/natural-treatment-for-erysipelas
https://treatment.hpathy.com/homeo-medicine/homeopathy-erysipelas-cellulitis

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...МикробиологияЗаболявания (МКБ)СнимкиЛюбопитноНовиниИзследванияЛеченияЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияБотаникаСпециалисти