За какво е полезна бирата?
› Хранителни вещества в бирата
› Колко бира е полезно да се пие
› Негативни ефекти и последствия
› Трябва ли хората да пият бира
Въведение
Хората по света пият бира от хиляди години. Бирата е популярна алкохолна напитка, произведена чрез варене и ферментация на зърнени култури с мая, хмел и др. Повечето видове бира съдържат 4-6% алкохол.
Тъй като нови изследвания показват, че умерените количества вино могат да имат ползи за здравето, много хора се чудят дали бирата може да бъде полезна.
Тази статия разглежда хранителната стойност на бирата, както и нейните потенциални ползи и недостатъци.
Какво представлява бирата?
Един германец би казал, че това е смес от ечемичен малц, хмел, дрожди и вода, без да се допускат други добавки, освен, може би захар. Всъщност, според закона в Германия, думата „бира” се използва, за да се опише единствено тази напитка.
На други места по света, обаче, бирата обаче може да се означава алкохолна напитка, произведена от следните съставки:
- вода
- източник на скорбяла като малцови или немалцови зърна
- дрожди за ферментация
- растителни ароматизатори като хмел, пелин, джинджифил, плодове и други. Може да съдържа захар или добавки за избистряне на течността.
Бирата е третата най-популярна напитка в света след водата и чая и водеща сред избора за алкохолна напитка. Китайците са най-големите консуматори на бира в света - през 2010 година са изпили 45 билиона литра бира, което надхвърля американските, японските и германските пивовари - все страни със силна репутация по отношение на бирата.
Бирата може да бъде полезна за предотвратяване на заболявания на сърцето и кръвоносната система, включително коронарна болест на сърцето, атеросклероза, инфаркт и инсулт. Възможно е да допринесе за предотвратяване на влошаване на мисловната дейност и когнитивните способности в по-късна възраст, болест на Алцхаймер, за намаляване на риска от остеопороза и диабет тип 2.
Въпреки че бирата може да има някои ползи за здравето, тя също може да повлияе негативно на психическото и физическото здраве на човека. Прекомерната консумация на бира може да доведе до състояния като рак, чернодробно заболяване и сърдечносъдови заболявания. Освен това, въпреки че тази напитка съдържа известна хранителна стойност, тя не е подходяща като алтернатива на питателна, балансирана диета.
Хранителни вещества в бирата
Въпреки че хората разглеждат бирата като напитка с малка хранителна стойност, тя съдържа различни хранителни вещества.
Бирата представлява 90% вода, но съдържа още разтворими фибри, минерали - калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган, селен, флуорид и силиций. Съдържанието на алкохол в нея обикновено варира между 4-6%.
Бирата съдържа витамините от група В - В1, В2, В3, В4 (холин), В5, В6, В9 (фолиева киселина), В12, витамини А, E, D, K. В състава й влизат и следните аминокиселини: аланин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, пролин.
Бирата съдържа различни витамини и минерали от група В, тъй като е направена от зърнени култури и мая. Храни като плодове и зеленчуци обаче са по-добър източник. Не трябва да използвате бира, за да достигнете ежедневните си хранителни нужди.
Въпреки че бирата съдържа малки количества микроелементи, тя не е добър източник в сравнение с храни като плодове и зеленчуци. Ще трябва да се приемат огромни количества бира, за да се достигнат дневните хранителни нужди.
В зависимост от цвета някои бири са и добри източници на антиоксиданти. Колкото по-тъмна е бирата, толкова повече антиоксиданти обикновено съдържа. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото, намалявайки риска от хронични заболявания и някои форми на рак.
Бирата е верен спътник на срещата с приятели и свободното време. Освен че ни помага да се разхладим в горещите летни дни, оказва се, че съществуват и още редица страхотни ползи от нея.
Ползи от пиенето на бира
Въпреки репутацията си, лека до умерена консумация на бира може да има положителен ефект върху здравето. Може дори да намали риска от някои заболявания.
Според последните проучвания, пиенето на бира в умерени количества (1 стандартна напитка 3-4 пъти седмично) може да има благоприятни ефекти:
Подобрява храносмилането
Бирата, особено тъмната, съдържа около 1 грам разтворими фибри (за разлика от виното, което не съдържа такива). Фибрите играят важна роля в преминаването на храната през чревния тракт и дефицитът им може да причини стомашно-чревни нарушения, като запек или диария.
По-нисък риск от сърдечносъдови заболявания
Някои изследвания показват, че консумацията на една до две бири на ден може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Всъщност бирата може да бъде толкова ефективна за подобряване на общото здраве на сърцето, колкото и виното при сравними нива на алкохол.
Скорошна обзорна статия от 2020 г. заключва, че хората, които консумират бира в умерени количества, имат по-висок HDL или "добър" холестерол, по-добра съдова еластичност и по-високи нива на аполипопротеин А1. Смята се, че бирата помага за предотвратяване на сърдечни заболявания чрез повишаване на липопротеините с висока плътност (HDL), известни още като "добър холестерол". Освен това витамин B6 (пиридоксин), съдържащ се в бирата, може да помогне за понижаване на нивата на хомоцистеин, химикал, считан за един от рисковите фактори за сърдечни заболявания.
Според друга обзорна статия от 2016 г. малка до умерена консумация на бира, която се определя като до 1 питие на ден за жени и до 2 напитки на ден за мъже, намалява риска от сърдечносъдови заболявания в подобна степен като виното.
Изследователите и в двете проучвания определят ниски до умерени количества като до едно питие от 330 милилитра бира, съдържащо около 5% алкохол, за жените и до две за мъже дневно.
Фибрите в бирата могат да допринесат за понижаване на нивата на LDL холестерол. Изследване от 2016 година, представено в научните сесии на American Heart Association разглежда 80 000 здрави възрастни с китайски произход и установява, че умереното пиене на бира е свързано с понижение на "лошия" холестерол, който причинява удебеляване на артериите, а също така намалява и холестерола в черния дроб (вероятно поради съдържанието на етанол). Друго проучване установило, че прекомерният прием елиминира тази полза.
Въпреки това е важно да се отбележи, че тези потенциални ползи са свързани само с лек до умерен прием. Прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.
Подобрени нива на кръвната захар и по-нисък риск от диабет тип 2
Няколко проучвания показват, че ниска до умерена консумация на алкохол може да помогне както за контролиране на нивата на кръвната захар, така и за намаляване на инсулиновата резистентност - рисков фактор за диабет - както и общия риск от развитие на диабет тип 2. Според проучване една до две алкохолни напитки на ден могат да намалят риска от развитие на диабет с до 50%.
Този ефект е най-добър при бирите с ниско съдържание на захар, така че обърнете внимание на вида бира, която пиете.
Обилното и прекомерно пиене обаче може да противодейства на тези ползи и значително да увеличи риска от диабет.
Здрави бъбреци
Бирата поддържа здравето на бъбреците. Финландско проучване е установило, че тя, за разлика от другите алкохолни напитки, действа добре на бъбреците. Според изследователите всяка бутилка бира, която човек пие всеки ден, намалява риска от камъни в бъбреци с около 40%. Изследователите не могат да установят каква е точната връзка, но предполагат, че високият прием на течности не само води до чести посещения до тоалетната, но може да подпомогне правилното функциониране на бъбреците. Освен това, хмелът в бирата допринася за забавяне на отделянето на калций от костите и евентуалното му абсорбиране от бъбреците под формата на болезнени камъни.
По-бързо възстановяване след тренировки
Изследователи помолили студенти да се упражняват, докато телесната им температура се повиши, след което да се рехидратират с бира или вода. Оказало се, че тези, които използвали бира, били по-добре хидратирани, от тези които използвали вода.
Повишаване на здравината на костите
Изследване от 2009 година стига до заключението, че силицият намиращ се в бирата е важен за растежа и развитието на костната и съединителната тъкан и допринася за по-висока костна плътност. Според проучване извършено в Tufts University (САЩ), момчетата, които са се придържали към една или две напитки, са имали 4,5% по-висока костна плътност, отколкото тези, които не пият бира. Същевременно, консумацията на повече от две бири на ден е свързана с до 5,2% по-ниска плътност според проучването.
Остеопорозата води до по-крехки и по-податливи на счупвания кости. Рискът от това заболяване се увеличава с напредването на възрастта. Някои изследвания показват, че умерената консумация на алкохол може да помогне за укрепване на костите и за намаляване на риска от остеопороза.
Например, според проучване от 2019 г. жените в постменопауза от Южна Корея, които консумират алкохол 2-3 пъти седмично, имат по-висока костна плътност от южнокорейските жени след менопауза, които не пият алкохол.
Проучване, публикувано в изданието "Master Brewers Association of the Americas" показва, че умерените консуматори на бира имат 38% по-нисък риск от остеопороза, отколкото непиещите. Друго проучване, публикувано в "Osteoporosis International”, показва, че пиещите умерено количество бира са с 20% по-нисък риск от фрактури на бедрената кост спрямо непиещите бира.
Но тази полза рязко намалява, когато консумацията надмине две напитки на ден, така че умереността е ключова.
Подобряване на паметта, когнитивното и психическо здраве
Според някои проучвания умерената консумация на бира може да помогне за намаляване на риска от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и деменция. Причините за тази корелация не са добре разбрани.
Намаляване на стреса
Изследователи от Университета в Монреал открили, че две чаши бира на ден значително понижават тревогата и стреса, свързани с работата, и увеличават чувството за благополучие.
Повишава нивата на витамините от група В
Бирата съдържа няколко витамина от група В - В1, В2. В6 и В12. Холандско проучване е установило, че нивата на витамин В6 при консумиращите бира са с 30% по-високи, отколкото тези, които не пият, и два пъти по-високи от тези, които пият вино. Освен това, бирата е щедър източник на витамин В12 - антианемичен фактор, който не се среща в много храни.
Лек за безсъние
Наличието на лактофлавин и никотинова киселина в бирата са отговорни за способността й да стимулира съня. Хмелът също може да се открие в някои билкови чаени смеси, които се борят с безсънието.
Лек срещу настинка
Пиенето на топла бира е отличен лек за настинка. Когато се затопли, ечемикът в бирата подобрява кръвообращението и подпомага дишането при претоварване. Също така, осигурява облекчение на болки в ставите и повишава имунитета.
За целта загрейте бирата на водна баня и добавете 4 чаени лъжички мед към нея.
По-красива кожа
Добра новина за жените! Някои витамини в бирата действат регенериращо на кожата и се борят с пигментацията. Също така, прави кожата гладка и еластична.
Колко бира е полезно да се пие?
Важно е обаче да се отбележи, че за да се постигне някой от потенциалните ползи от пиенето на бира, трябва да се прави отговорно. Това означава да консумирате ниски до умерени количества, без да се прекалява. наличието на тези благоприятни ефекти не оправдава прекомерната консумация на бира!
Умерено количество алкохол се определя като една напитка за жени и две за мъже. За бирата една напитка се равнява на 350 мл (12 унции).
Използването на бира не означава непременно тя да се пие. Може да използвате бирата в готвенето. Това ще придаде на ястията фин, сладък вкус от хмела и малца. Освен това, когато алкохолът, включително бирата, е изложена на топлина, част от него се изпарява. Ето няколко начина да използвате бирата при готвене:
- Добавяйте тъмна бира към дресинга на салатите.
- Добавяйте малко бира към по-леки макарони и сирена.
- Добавяйте бира към задушени зеленчуци като зелен фасул, лук и други.
- Добавяйте бира към маринати за телешко, свинско и пилешко месо и други.
Имайте предвид, че ефектите на алкохола варират от човек до човек, от това какво количество приема, колко често пие, възрастта, здравословното състояние и семейната история. Прекомерната консумация на бира (и алкохол като цяло) може да има негативни последици, включително повишен риск от заболяване на вътрешните органи (като черния дроб), склонност към насилие, агресивно поведение, престъпност, злополуки и пристрастяване!
Негативни ефекти и последствия
Въпреки че пиенето на бира може да има някои положителни резултати за здравето, това е така, когато хората консумират напитката в леки или умерени количества. Прекаляването с напитката може да бъде изключително вредно.
Прекомерната консумация или злоупотреба може да доведе до негативни ефекти за здравето, включително:
- чернодробно заболяване
- алкохолна зависимост
- сърдечносъдови заболявания
- наддаване на тегло
- диабет
- заболяване на панкреаса
- рак
- инфекциозни заболявания
- невропсихични заболявания
- повишен риск от депресия
- повишен риск от смърт
Хората, които приемат прекомерни количества алкохол, също може да са по-склонни да участват в рисково поведение, което потенциално води до тежки телесни наранявания или смърт.
За да намалите риска от негативни последици за здравето, най-добре е да ограничите приема си до не повече от една стандартна напитка на ден за жени и две за мъже.
Трябва ли хората да пият бира?
Обобщено, ефектите върху здравето от консумацията на бира са смесени.
Хората могат безопасно да консумират бира, стига да не го правят прекомерно. Трябва да се опитат да не пият повече от препоръчаното количество.
Въпреки че малките количества бира могат да бъдат полезни, прекомерната консумация или злоупотреба са свързани с отрицателни последици за здравето.
Въпреки че бирата съдържа различни хранителни вещества, хората не трябва да се обръщат към бирата заради нейната хранителна стойност. Прием на диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и немазни протеини, трябва да бъде по-голям приоритет.
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛОГОНА ШАМПОАН ЗА ОБЕМ С МЕД И БИРА ЗА ТЪНКА И ЧУПЛИВА КОСА 250 мл
ЦАРСКИ БИЛКИ ЗА СЪНЯ 250 мл
ВАРИКСИН тинктура 100 мл
МАГНУМ АНТИСТРЕС таблетки * 28
ВАЛЕРОЗАН капки 50 мл
КОНСКИ ГЕЛ БАЛСАМ АЛПИЙСКИ БИЛКИ 250 мл.
Библиография
https://www.healthline.com/nutrition/is-beer-good-for-you
https://www.webmd.com/diet/beer-good-for-you
https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-beer-healthy
https://www.rxlist.com/beer/supplements.htm
http://anthonymartin.be/en/news-events/news/79-the-health-benefits-of-beer-12-reasons-why-you-should-drink-it/
http://www.menshealth.com/health/have-a-beer
http://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/2016-12-30/5-surprising-health-benefits-of-beer
https://delishably.com/beverages/health-effects-of-beer
СТАТИЯТА е свързана към
- Натурални продукти
- храни и пробиотици
- Полезна или вредна е бирата по време на бременност
- Защо е полезна маската за коса с бира
- Защо е полезно да се пие бира и кога тя става вредна
- Безалкохолната бира от края на 19 в. в САЩ, използвана като средство за пречистване на кръвта
- Свински ребърца в бира и сос барбекю
- Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък
- Топла бира вместо психотерапия?
- Да се предпазим от простуда и грип с бира!
- Заздравете косата си с маска от бира, желатин и зехтин
- Сочни бирени кюфтенца с кашкавал
Коментари към За какво е полезна бирата?