Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Червенееща сърнела

Червенееща сърнела

Сем. Agaricaceae

Червенееща сърнела - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е яйцевидно кълбовидна, а по-късно е звънчевидна до плоска с гърбица в средата, с диаметър около 5-15 см., белезникава до сиво-кафява на цвят. Ръбът в началото е подвит навътре и сраснал с пънчето посредством частично покривали, а по-късно е изправен с разкъсани остатъци от покривалото. Повърхността е суха, дебела, която с течение на времето се напуква, образувайки едри люспи, подредени керемидообразно.

Месото на гъбата е меко, сочно, с белезникав цвят, при нараняване почервенява и постепенно потъмнява до ръждивокафяво, с приятен вкус и гъбна миризма.

Гъбата има ламели/пластини, които са свободни, гъсто разположени, широки, белезникави на цвят, а по-късно червеникави, при нараняване почервеняват. Споровият прах е бял.

Пънчето на гъбата е цилиндрично, в основата луковично удебелено, гладко, голо, белезникаво до кремаво на цвят, при стари екземпляри - червеникаво кафяво, при нараняване почервенява, с характерно подвижно, широко пръстенче, остатък от частичното покривало.

Разпространение:
Расте във всички видове гори - широколистни, иглолистни и смесени гори, на тревисти места, често на самодивски кръгове, през месеците от юни до ноември. Често се среща в България.

Предназначение:
Много добра ядлива гъба.

Още по темата:

2.9, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЛайфстайлХрани и ястияСнимкиСъставкиНовиниХранене при...ЛюбопитноПроизводителиЗдравни съветиДиетиИсторияКлинични пътекиАлтернативна медицина